IRC-Galleria

H_A_M_P_A_A_T

H_A_M_P_A_A_T

Suun terveyden asiantuntija

Sähkösavuke -onko se turvallinen?Perjantai 19.09.2014 16:36, 311 vastaajaa

Sähkösavuke on yleistynyt hurjasti suomalaisten keskuudessa tupakoinnin korvaavana tekijänä. Onko se kuitenkaan niin turvallinen, mitä valmistajat väittävät?
Onko sähkösavuke mielestäsi terveellisempi kuin tupakka?
Pidätkö sähkösavuketta turvallisena keinona korvata tupakointi?
Tiesitkö, että sähösavukkeita valmistavat ja markkinoivat tupakkateollisuus?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.



Sähkösavuke on sähköllä toimiva tehdasvalmisteinen laite, jolla imitoidaan tavallista savuketta. Laite koostuu useimmiten patruunasta, lämmityselementistä sekä pienestä ladattavasta akusta. Sähkösavukkeita on sekä kertakäyttöisiä että useita kertoja käytettäviä malleja.





Sähkösavukkeessa tupakanpuru on korvattu nesteellä. Tätä kuumentamalla laitteesta on mahdollista imeä aerosolia, jossa on mukana pienenpieniä hiukkasia ja vesihöyryä. Sähkösavukkeiden valmistajat mainostavat savun olevan pelkkää vesihöyryä, mutta tutkimuksissa on havaittu, että ”vesihöyry” onkin aerosolia, jossa on mukana erilaisia pienempiä hiukkasia ja vesihöyryä. Nämä hiukkaset pääsevät tunkeutumaan keuhkoihin solutasolle asti. Sähkösavuketta käytettäessä keuhkoihin pääsee erilaisia kemikaaleja kuten tupakoinnissa, mutta ilman tervaa ja häkää. Sähkötupakasta saa siis samoja kemikaaleja, kasvimyrkkyjäämiä ja raskasmetalleja kuin normaalista tupakasta, mutta pienempiä määriä.


Onko sähkösavuke turvallinen?


Sähkösavukkeet valmistetaan pääasiassa Kiinassa jossa valvonta ja säätely ovat vähäistä, kun taas viralliset nikotiinivieroitustuotteet ja – lääkkeet valmistetaan valvotuissa ja tarkoin säädellyissä olosuhteissa. Sähkösavukkeiden patruunat tai nesteet eivät ole tasalaatuisia, ja saattavat sisältää eri määrän nikotiinia, mitä on ilmoitettu.

Sähkösavukkeiden patruunoissa käytetyistä nesteistä ei ole tarkkaa tietoa, eikä täten myöskään tietoa siitä, miten haitallisia nesteet tarkkaan ottaen ovat. Jos sähkösavuketta havitellaan nikotiinikorvaushoidon piiriin, tulisi valmistajien selvittää tieteellisten ja riippumattomien kokeiden avulla niiden haitat ja hyödyt. Haittoja ei saa luonnollisesti olla enempää kuin hyötyjä. Sähkösavukkeissa tiedetään käytettävän propyleeniglykolia, joka on luokiteltu potentiaaliseksi syöpävaaralliseksi ainesosaksi. Sähkösavukkeiden ylikuumenemiset ovat aiheuttaneet vaaratilanteita ja vaurioita käyttäjilleen.





Terveysviranomaiset eivät suosittele sähkösavukkeiden käyttöä. Sähkösavukkeista ei ole vielä riittävästi laadukasta tutkimustietoa. Tupakkateollisuus haluaa markkinoida sähkösavuketta tupakan korvaavana ”terveellisempänä” vaihtoehtona, mutta sähkösavuke ei ole päässyt nikotiinikorvaushoitotuotteiden alle, koska se ei ole käynyt lääkkeelle tarkoitettuja kliinisiä laboratorio- ja eläinkokeita. Tupakkateollisuus ei ole selvittänyt sähkösavukkeesta aiheutuvia mahdollisia haittavaikutuksia. WHO:n raportin mukaan sähkösavuke ei ole vieroitustuote, vaikka tupakkateollisuus antaa asian toisin ymmärtää. Sähkösavukkeista tehdyissä tutkimuksissa tulokset viittaavat siihen, että sähkösavukkeen avulla tupakoinnista vieroittumisesta ei ole tieteellistä näyttöä. Lääkkeellisillä nikotiinikorvaushoidoilla yli 20 % tupakoitsijoista on päässyt eroon tupakasta. Sähkösavukkeiden pitkäaikaiskäytön vaikutuksista ei ole luonnollisestikaan vielä tietoa ja sitä saadaan vasta vuosien ja vuosikymmenien päästä.


Tutkimustietoa ja kannanottoja sähkösavukkeesta tulee puolesta ja vastaan. Kuluttajan on joskus vaikea hahmottaa ja erottaa, mitä tutkimusta uskoo. Monesti kannan ottamiseen vaikuttaa myös oma henkilökohtainen kokemus asiasta. Tällä hetkellä terveysviranomaiset eivät suosittele sähkösavuketta, joten sen käyttämistä kannattaa välttää.


Lähteet:


Patja, Kristiina. Dos, LT, erikoislääkäri. Sähkötupakka ei ole vieroitustuote. Potilaan lääkärilehti. 5/2014.

THL. Sähkösavukkeiden turvallisuus ja terveyshaitat. Päivitetty 27.6.2014 http://www.thl.fi/fi/aiheet/tietopaketit/tupakointi-ja-tupakoinnin-lopettaminen/sahkosavuke/sahkosavukkeiden-turvallisuus-ja-terveyshaitat

Heloma, A.& Ruokolainen, O. Sähkötupakka. Päihdelinkki.
http://www.paihdelinkki.fi/tietoiskut/515-sahkotupakka

Kuvat:

Sähkötupakka.cc
http://www.sahkotupakka.cc/wp-content/uploads/2012/06/Sähkötupakan-osat1.png

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.