IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

UkonjuhlaMaanantai 15.06.2009 15:54

Kohta se on taas käsillä :)

Juhannuksen alkuperäisiä nimiä olivat muun muassa vakkajuhla ja Ukon juhla. Muihin Pohjoismaihin liittyen Suomessakin on puhuttu mittumaarista (ruotsin midsommar = keskikesä). Sana juhannus juontuu Johannes Kastajasta.

Ortodoksisessa Etelä-Karjalassa juhannusta kutsuttiin Ukon juhlaksi vielä 1800-luvulla. Se järjestettiin Ukko ylijumalan kunniaksi, ja sitä vietettiin kokoontumalla vesistön ääreen eväiden ja erityisesti tilaisuutta varten pannun oluen kanssa. Ukon kunniaksi juotiin olutmalja, "Ukon malja".

Juhannus on ollut myös tärkeä hedelmällisyysjuhla. Ilmeisesti juhannusta on vietetty niin ihmisten, kuin peltojen ja karjankin hedelmällisyyden lisäämiseksi. Juhannuksena on ollut suotuisa aika hedelmälliselle yhdynnälle. Varsinkin germaanikansojen juhannuksenviettoon kuuluva juhannussalko on ilmeisesti ollut hedelmällisyyssymboli ja kuvannut siitintä. Toinen juhannussalon merkitys on voinut olla maailmanpylväs.

Juhannuksena on tehty runsaasti erilaisia taikoja. Tunnetuimpia ovat erilaiset lemmentaiat. Taioilla on pyritty takaamaan naimaonni, näkemään tuleva puoliso tai saamaan haluttu henkilö puolisoksi.

Enteiden katsomiselle juhannuspäivä oli suotuisa. Sillon katsottiin säitä, satovuotta ja karjaonnea. Kaikenlaiset mystiset tapahtumat olivat luonteenomaisia juhannusyölle. Silloin mm. aaveet vaelsivat ja keskiyöllä kaivovesi muuttui viinaksi.

Vuoden pisimpiä päiviä juhannusviikolla on kutsuttu pesäpäiviksi, koska aurinko on silloin "pesässä", eli sen päivittäinen kierto käy korkeimmalla kohdallaan, ikään kuin maailmanpuun oksalla. Aurinko näyttää viipyvän pesässä joitakin päiviä, kunnes auringon liikerata alkaa taas laskea, ja päivät alkavat jälleen lyhetä. Pesäpäivinä tapahtuva kosminen suunnanmuutos on koettu taianomaiseksi tilanteeksi, jolloin pahojen henkien ja kummitusten on uskottu nousevan esiin ja liikkuvan vapaina maan päällä. Meluaminen, juopuminen ovat jo varhain kuuluneet juhannuksen viettoon. Niiden on uskottu tuottavan onnea ja karkottavan pahoja henkiä. Erään uskomuksen mukaan mitä enemmän juhannuksena juopoteltiin, sitä parempi tuli sadosta. Pahoja henkiä on karkotettu myös suuria tulia, juhannuskokkoja polttamalla. Myös vuoden lyhimpiä päiviä talvipäivänseisauksen aikana kutsuttiin pesäpäiviksi. Auringolla voi siis tulkita olleen kaksi pesää, joiden välillä vuodenkierto tapahtui.

Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Juhannus

Lisää aiheesta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Juhannuskokko
http://www2.answerbag.com/articles/How-to-Celebrate-Ukon-Juhla-in-Finland/1ce9bd87-d566-2cf3-b655-329e209bbcde

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.