IRC-Galleria

Zelex

Zelex

Immortal - truest of the true

Uusimmat blogimerkinnät

NäyttelyssäKeskiviikko 25.10.2006 17:27

Sunnuntaina kävimme vielä kerran ajamassa paikallisen ravimiehen radalla testit miten Elsa toimii reippaamassa vauhdissa. Tamma todella nautti ja Annekin sanoi että kivaa oli päästellä välillä vähän reippaamman puoleisesti. Menohaluja olisi ollut enemmänkin mutta kun ei ole menty kovaa niin ei raaskinut päästellä ettei kipeytä itseään. Iltasella putsailin vielä valjaat ja muut vermeet valmiiksi.

Maanantaina pesin tamman vesisateessa pihalla. Olin onneksi tehnyt Annelle kaulakappaleen lauantaina Hetan rikkomasta fleece-loimesta ja heti piti saada se lainaan Elsan kuivatukseen. Eipä sitten tullut tarhassa kastuneiden jouhien selvittelystä mitään, mutta tytöt onneksi saivat ne aamusella siedettävän näköisiksi.

En ollut tunnistaa omaani kun vein tavaroita aamulla tallille ja kurkkasin karsinaan. Elsa oli jotenkin niin puhtaan ja siistin näköinen. Harjannyssäkin oikein hulmusi. Saimme erään Tian auttamaan näyttelypäiväksi ja Anne ja hän laittelivatkin tamman kuntoon silläaikaa kun kävin syöttämässä Juliuksen ja laittamassa hänet matkakuntoon.

Hevonen oli jo paketoitu kun tulin ulos lapsen kanssa. Anne kävi viemässä Hetan laitumeen ja heittämässä sille heinää ja me Tian kanssa lastasimme silläaikaa Elsan. Oli muuten ensimmäinen kerta kun tajusin itse kävellä tarpeeksi reippaasti pois alta. Tamma tulee yleensä niin vauhdilla koppiin että pari kertaa olen saanut tallotut varpaat palkaksi hitaudestani.

Paikanpäällä oltiin periaatteessa 2h ennen kuin tammojen vuoro olisi ollut ja saimmekin Elsan hetkeksi karsinaan. Kävin kuitenkin vakoilemassa että P-puolelle ajokokeella kirjattava Jääliina oli ollut jo mittauksessa ja olivat sen pistäneetkin jo puikkoihin, joten kun 1-vuotiaat oli katsottu, laitoimme omammekin valmiiksi. Harjoituskärryjä parempi olisi ehkä ollut näin jälkeenpäin koppakärryt (valinnanvaraa kun oli) koska kevyt lasti varmaan kuumensi tammaa entisestään. Lisäksi Annella oli aika homma könytä kärryihin ja takaisin kun lämmitteli Elsaa.

Toinen suuresti vaikuttava tekijä oli se että Niemenkylässä ei ollut rataa minkäänlaista, vaan ajokoe tehtiin ajamalla ensin tietäpitkin poispäin näyttelypaikasta, jonka jälkeen ajettiin takaisin. Tiellä liikkui samaan aikaan autoja ja viereistä peltoa kynnettiin. Emme nähneet ajokoetta kun tie kulki metsässä, mutta ensimmäinen ajaja mutisi jotain että tamma olisi pillastunut. Toisella ajajalla oli mennyt jo paremmin, mutta oli kuulemma vierastanut jonkinverran kuskia.

Minulla ei ollut mitään käsitystä missä tulivat ajamaan ja aika ikävää jos joutuu vauhtejakin kokeilemaan kuoppaisella tiellä missä on autoliikennettä. No, tulevaisuutta varten katson näyttelyn jossa on edes jonkinlainen rata ajamista varten. Tuolla oli hevosen vaikea keksittyä olennaiseen etenkin kun veri veti laittamaan monoa toisen eteen. Tamma olikin ilmeisesti ajossa lyönyt polveensa - polvisuojat ehkä kannattaa tälle hankkia jos meinaa viela mennä reippaammin kärryillä.

Tamma ei ollut kuvauksellisella tuulella vaan roikotti päätään ja lekotteli Annen hellässä huomassa, saas nähdä millainen taulu saadaan postissa kotiin ;)
Tuolla galleriassa oleva kuva on samaa laatua - hevonen on turhan muulimaisen näköinen eikä niinkään edukseen.

Se käyttäytyi mittauksessa ja tutkiessa esimerkillisesti ja sai siitä kiitosta. Korkeutta tammalla oli 156-157, eli aika sopivasti. Jalat olivat tuomariston mieleen järeytensä puolesta, mutta toisessa etujalassa oli vuohinen hieman täyttynyt (!) joten siitä tuli sanomista. Muuten rungosta olisi irronnut paremmat pisteet, mutta reisilihaksisto ei tyydyttänyt - tamman sivuprofiili oli hyvä mutta takaapäin se olikin turhan kapoinen. Tätäkin olisi voinut treenillä parantaa jos olisi tiennyt. Nythän lihaskunto ei ollut kummoinen.

Kaikenkaikkiaan olen kuitenkin rakennearvosteluun tyytyväinen. Yllätyksenä tuli liikkeiden ahtaus jota itse en ollut pannut merkille. Tamma myös juoksi raviesittelyssä laiskemmin kuin kotona.

Julius nukkui Ergossa takkini sisällä ensimmäiset 3h, sitten kävin autossa syöttämässä hänet ja loppuajan hän ihmettelikin hevosten ääniä ja ympäröiviä ihmisiä. Itkutta selvittiin tällä reissulla kunnes kotimatkalla kirkonkylän kohdalla pahoitti jostain mielensa ja raivosi jonkunaikaa pahimmalla äänenvoimakkuudellaan.

Kotona tytöt hoitivat hevosen (kuten koko näyttelyn ajan) ja itse painelin sisään hyysäämään lasta. Päivä oli onnistunut meiltä kaikilta ja Elsa näytti näyttelypaikalla todellisen luontonsa lähes kaikessa mitä sen kanssa tehtiin ajokoetta lukuunottamatta.

Pisteet kerron myöhemmin ja varmaan enempi analysoin lausuntoakin kun sen saan. Nyt vain tämä ja tuo yksi kuva. Yllätys kuitenkin oli miten paljon pisteisiin olisi sittenkin voinut vaikuttaa jos olisi tiennyt pari seikkaa enemmän.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.