IRC-Galleria

..Henkinen Väkivalta..Lauantai 26.07.2008 05:15

Henkisessä väkivallassa on kysymys peitellysti tai avoimesti harjoitetusta väkivallasta, jonka tarkoituksena on kontrolloida ja alistaa. Henkisen väkivallan ilmenemistapoja on lukemattomia, mutta yhteistä niille kaikille on se, että ne jollakin tapaa vähentävät henkilön tietoisuutta itsestään, hänen itsekunnioitustaan ja oman arvon tunnettaan.

Henkinen väkivalta voi ilmetä yhtä hyvin avoimena sanallisena loukkaamisena, kuin ihmisen perusoikeuksien, esimerkiksi omien mielipiteiden, valintojen tai yksityisyyden kieltämisenä, tai se oi olla manipulatiivista henkilön tunteiden, kiintymyksen tai lojaliteetin väärinkäyttöä.

Parisuhteen läheisyys ja intiimiys tekevät henkisestä väkivallasta erityisen satuttavaa, kun henkisen väkivallan läsnäolo suhteessa mitätöi siihen erottamattomina osina kuuluvan välittämisen, tuen ja hellyyden tunteet.

Henkisellä väkivallalla on todettu olevan vahingollisia vaikutuksia niin yksilön henkiselle ja fyysiselle terveydelle. Se ei ole syvästi vahingollista ainoastaan sen kokijalla, vaan koskettaa myös väkivallan tekijää, heidän läheisiään ja koko sitä yhteisöä jossa ongelma on.

Selkeimmillään henkinen väkivalta ilmenee avoimena, aggressiotilan leimaamana verbaalisesti ilmaistuna haukkumisena, nimittelynä ja kiroamisena. Verbaalinen aggressio on suora hyökkäys toisen minäkuvaa kohtaan aseman tai esimerkiksi henkilön edustaman mielipiteen sijasta, ja sen tarkoituksena on aiheuttaa mielipahaa tai henkistä pahoinvointia. Jatkuva verbaalisen aggression kohteeksi joutuminen johtaa nolatuksi tulemisen, riittämättömyyden, toivottomuuden, masentuneisuuden ja epätoivon tunteisiin. Verbaalisesti aggressiivinen hyökkäys voi kohdistua myös persoonaan, tietoihin ja taitoihin, henkilön taustaan tai fyysiseen olemukseen. Nonverbaaliset viestit tukevat verbaalisesti aggressiivisia viestejä: eleet, ilmeet ja äänensävyt ovat erityisen voimakkaita vahvistajia.

Henkistä väkivaltaa voi olla esimerkiksi se, miten suhteen toinen osapuoli jatkuvasti kyseenalaistaa toisen osapuolen kyvykkyyden kunnes tämä alkaa epäillä omaa kykyään jollakin elämänalueella tai yleensäkin oman elämänsä hallinnassa.

Sosiaalisesti älykkäällä ihmisellä on taito valita tarkoituksenmukainen käyttäytymismalli sosiaalisten tavoitteidensa saavuttamiseksi. Sosiaalisesti älykäs henkilö omaa kykyä asettua toisen asemaan, sekä taitoa havainnoida tarkasti vuorovaikutuskumppaneidensa mielialoja ja tunnetiloja.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.