IRC-Galleria

Erkkimon

Erkkimon

harrastaa jalkapalloa, paitsi silloin kun ei.

Blogimerkintä

« Uudempi -
Kyseinen palaute on lähetetty Sokrates-palkitulle toimittaja Kirsi Virtaselle 20.7.2010. Minkäänlaista vastausta ei ole saatu tähän päivään mennessä.

Hei!

Olen säännöllisesti kuunnellut radio-ohjelmiasi, ja olen melko pettynyt ohjelmissa esiintyneen argumentaation tasoon. Esimerkiksi jaksossa “Oma uskonto” harjoitit uskontokritiikkiä, joka oli sekä juridisesta että moraalisesta näkökulmasta säädyllisyyden rajamailla. Ei vaadi kuuntelijalta edes äärettömän vilkasta mielikuvitusta ajatella sinun syyllistyneen mm. kiihotukseen kansanryhmää vastaan (Rikoslain (1995/578) 11. luvun 8. §).

Lisäksi syyllistyit selkeästi Julkisen sanan neuvoston ylläpitämien “Journalistin ohjeiden” (http://www.jsn.fi/Content.aspx?d=4) kohtien 8 (Totuudenmukainen tiedonvälitys), 11 (Tosiasioiden ja mielipiteiden erottaminen toisistaan) sekä 26 (Ihmisarvon kunnioittaminen) rikkomiseen. Sokrates-palkitun toimittajan ei mielestäni tulisi tehdä tällaisia mokia. Lisäsin lainaukset kyseisistä Journalistin ohjeiden kohdista mailini loppuun.

Olen kerännyt räikeimpiä asiattomuuksia tähän mailiini em. jaksosta. Valitettavasti YLE Areena ei tarjoa sitä enää kuunneltavaksi, joten latelen väitteitäni ulkomuistista. Voinet itse tarkastaa väitteideni ja kritiikkini mielekkyyden. Arvioi itse, mitä sanon. Koettele kaikki ja pidä se, mikä hyvää on (1. Tess. 5:21).

1. Syytät sanomasi mukaan nykyisestä maailmantilasta kaikkia uskontoja tasapuolisesti. Eli harekrishnalaiset ovat rituaalisiin paloittelumurhiin yhtä syyllisiä kuin paloittelumurhia suorittaneet saatananpalvojat?

2. Myöhemmin pyörrät esittämäsi väitteen. Mielestäsi Didgeridoon tekijät eivät sitten olekaan niin pahoja kuin muut. Ovatko uskonnot yhtä pahoja, jos shamaanit ovat jeejee, kristityt pahoja ja juutalaiset tositosi pahoja? Niin väitit.

3. Etsit uskonnoista vain huonoja puolia. Onko sinulta mennyt ohi mm. sellaiset seikat, että
* Rushin yliopiston julkaiseman tutkimuksen mukaan masennuslääkkeitä käyttävät potilaat toipuvat muita nopeammin, jos he uskovat persoonalliseen ja huolehtivaan Jumalaan (RiVo 10.3.2010, s. 7.),
* Suomen evankelis-luterilainen kirkko käyttää vuosittain noin 6 000 000 euroa ruokajakeluun ja vähävaraisten auttamiseen? (Jenny Jännäri: Mihin menet, kansankirkko?. 3.3.2007. Presso.),
* tutkimusten mukaan uskonnollisesti sitoutuneilla nuorilla on vähemmän masentuneisuutta, itsemurhayrityksiä, päihteiden käyttöä ja tilapäisiä sukupuolisuhteita kuin muilla nuorilla? Heidän keinonsa selvitä vastoinkäymisistä ja traumoista ovat monipuolisempia kuin ikätovereilla (Jari Sinkkonen: Lapsen puolesta. WSOY 2001. sivu 254.)
* uskonnollisuus suojelee ihmistä alkoholin liikakäytöltä teini-iässä, vaikka nuorella olisi geneettisiä taipumuksia alkoholismiin? (Alcoholism: Clinical & Experimental Research nro 7/2010)
* kaikkein torjuvimmin maahanmuuttajiin ja erirotuisiin ihmisiin suhtautuu ryhmä, jolle uskonto ei ole lainkaan tärkeää? (Kirkon tiedotuskeskus: Suvaitsevaisuus ja perhearvot näkyvät uskonnollisuudessa. 2007.)
* tutkimusten mukaan uskonnolliset ihmiset ovat muita onnellisempia? (http://www.kotimaa.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=4696&Itemid=38)

Lisäksi perinteiset uskonnolliset perhearvot ovat avioliittoon sitoutumisen kautta ihmistä suojelevia:
* tilastojen mukaan suoraan solmitut avioliitot ovat pysyvämpiä kuin avosuhteena kokeillut? (Uusi Ankkuri. WSOY 2001.)
* avoeroja on vuosittain kaksin - kolminkertainen määrä avioeroihin verrattuna? (http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2008/02/avoparit_eroavat_aviopareja_yleisemmin_280737.html)
* isän puuttumisen on huomattu aiheuttavan väkivaltaisuutta. (Sinkkonen, Jari: Leikkiä vakavilla asioilla. 2003. sivu 22).

Uskonto ei välttämättä olekaan aina ihan niin paha asia kuin ohjelmistasi saa ymmärtää.

4. Pappi voi todellakin saarnata vimpasta, mutta tekeekö joku oikeasti niin, tai mitään sinne päinkään? Miten kauan olettaisit papin tekevän duuniaan esittelemäsilaisen saarnan jälkeen?

5. Millä perusteella kysymys Jumalan olemassaolosta olisi merkityksetön? Jos uskoisin, että on olemassa Jumala, joka helvetillä uhaten tahtoo minun seisovan tasatunnein päälläni, on se elämäni kannalta aika helvetin merkityksellistä.

6. Miksi Jumalaa kiinnostaisi valkovuotosi? Voisin teoriassa tappaa hyvin monta vastaantulijaa matkallani töihin. Ei ole kuitenkaan täysin selvää, että tappaisin. Vaikka Jumalan oletettaisiin olevan kaikkivoiva, ei hänen silti tarvitsisi tietää mitään valkovuodostasi. En oikeastaan edes ymmärrä (tai muista), mitä yritit kyseisellä ihmettelyllä todistaa; vaikka näkisin murhan, ei se ole argumentti näkökykyäni vastaan.

7. Jos meillä ei ole syytä uskoa Marja-Juhanin tarjoavan meille mitään hyvää (kuten taivaspaikkaa), miksi kukaan palvoisi Marja-Juhania?

8. Pilkkaat kyseisessä jaksossa ihmisiä, jotka tekevät hyvää. Millä kierolla logiikalla saat hyvän tekemisestä pahaa? Miksi pilkkaat hyvän tekemistä? Btw, mitenköhän paljon Vapaa-ajattelijain liitto on käyttänyt hyväntekeväisyyteen. Taitaa valtaosa varoista mennä ilosanoman levittämiseen.

9. Ajattelet, että Jumala ilmestyisi Kämpissä. Valitsiko Jeesus hienon mestan inkarnaatiolleen?

10. Uskovaiset eivät kuulemma ajattele itsenäisesti. On muuten aika törkeä ja kestämätön väite. En usko sinun haluavan puolustaa väitettäsi julkisesti.

11. Katolinen kirkko kieltää sekä kortsut että irtoseksin. AIDS on ongelma vain, jos kortsua ei käytetä vaihtuvien seksipartnerien kanssa. Jos sekoitamme katolisia ja humanistisia normeja, saamme aivan varmasti esille ristiriitoja. Oletko koskaan miettinyt, miten nopeasti AIDS katoaisi maailmasta, jos ihmiset noudattaisivat Jeesuksen opetuksen mukaista seksuaalietiikkaa?

12. Muistaakseni myös ihmettelit, että miten kaikkivoiva ja kaikkitietävä Jumala ehtii filtteröimään kaiken vastaanottamansa datan. Noh, jos kyseessä on olettamasi kaikkivoiva ergo kaikkitietävä Jumala, datan filtteröiminen ei liene ongelma.

Ohjelmasi sisälsi järkyttävän määrän asiavirheitä, järkyttävän määrän olkiukkoja ja vielä järkyttävämmän määrän näennäisiä ristiriitoja. Pahinta on se, että useat kristityt ja ei-kristityt suomalaiset eivät tosiaan kykene itsenäiseen ajatteluun, eivätkä siten ymmärrä arvioida argumentaatiosi pätevyyttä. Kuten sanoit, medialla on valta. Käytä valtaasi oikein.

Terveisin,

Tom Himanen

————————————–
Lainaukset:
* 8: “Journalistin on pyrittävä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.”
* 11: “Yleisön on voitava erottaa tosiasiat mielipiteistä ja sepitteellisestä aineistosta. Myöskään kuvaa tai ääntä ei saa käyttää harhaanjohtavasti.”
* 26: “Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti.”

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.