IRC-Galleria

H_A_M_P_A_A_T

H_A_M_P_A_A_T

Suun terveyden asiantuntija

Blogimerkintä

- Vanhempi »

Pussaatko puhdasta suuta?Torstai 03.04.2014 15:34

Suuteletko tyttö- /poikaystävääsi puhtaalla vai likaisella, ientulehduksen vaivaamalla suulla? Et varmaan halua pussaillessa miettiä bakteereita, mutta niitä sinä saat syljenvaihdoksen bonuksena, jos pussailuhetken toisena osapuolena on suttusuu. Jotta pussailukumppani ei lähtisi karkuun ainakaan sinun suusi epäpuhtauksien takia, kannattaa varmistaa, että oma suuhygienia toimii.


Kuva Papunet.net kuvapankista

Tuntuuko hampaasi tahmeilta ja vuotaako ikenistä verta harjatessa? Vaivaako pahanhajuinen hengitys? Edellä kuvatut oireet voivat olla merkkejä ientulehduksesta. Lähes jokaisella meistä on joskus elämänsä aikana ientulehdusta enemmän tai vähemmän. Ientulehdusta on eniten murrosikäisillä pojilla ja ylipäätänsä miehillä. Suomalaiset pojat ovat harjaustottumuksiltaan kehitysmaan tasoa. Ikävä kyllä myös aika moni tyttö jättää hampaiden harjauksen vain yhteen kertaan päivässä. Tilastot eivät valitettavasti kovin paljoa kaunistu suomalaisten aikuistuessakaan.


Kuva: Sini Tienhaara

Hoitamaton ientulehdus vastaa noin kämmenen kokoista tulehdusaluetta ihan missä tahansa muualla kehossa. Jos sinulla olisi kämmenen kokoinen tulehdus esim. reidessä, jättäisitkö sen vain hoitamatta? Housut tulehdusalueen päälle ja menoksi vain? Jos sinulla on ientulehdus, sitä ei kannata jättää hoitamatta, koska seurauksena voi olla iensairaus nimeltä parodontiitti.

Mistä ientulehdus tulee?

Ientulehdus johtuu hampaan ja ikenen rajaan jääneestä plakista eli bakteerimassasta ja/tai hammaskivestä (=joka on syljen mineraalien kovettamaa plakkia). Ientulehdus johtuu lähes poikkeuksetta puutteellisesta puhdistuksesta. Ientulehdus oireilee arkoina, turvonneina ja punakkoina ikeninä. Verenvuoto on tyypillistä. Jos kärsit ientulehduksesta, tulee sinun ihan ensimmäiseksi panostaa harjaukseen.

Ientulehdus paranee vain ja ainoastaan poistamalla plakki ienrajasta säännöllisesti kaksi kertaa päivässä. Tähän tarvitset toimintakelpoisen hammasharjan (vaihda harja vähintään 3kk välein!), nokareen hammastahnaa. Hammasvälejä kannattaa myös puhdistaa langan tai tikun avulla kaksi tai kolme kertaa viikossa. Kun puhdistat huolellisesti aamuin illoin hampaasi, ja käytät hammasvälien puhdistukseen tarkoitettuja välineitä säännöllisesti, säästyt mitä todennäköisimmin ientulehdukselta ja hammaskiveltä! Jos huolellisesta puhdistuksesta huolimatta ientulehdus ei ota laantuakseen, ota yhteys hammashoitolaan. Voi nimittäin olla, että plakki on ehtinyt kovettua hammaskiveksi ja vaatii tällöin ammattimaisen puhdistuksen suuhygienistin tai hammaslääkärin toimesta.


Kuva Papunet.net kuvapankista

Säännöllisillä hammaskivenpoistokäynneillä ja hyvällä kotihoidolla vältät iensairaudet ja voit taas pussailla puhtaalla suulla!

Lähteet:

Meurman, Jukka H. & Murtomaa Heikki, 2009. Parodontaalisairaudet. Sairauksien ehkäisy. Lääkärikirja Duodecim.
Könönen, Eija 2012. Ientulehdus (gingiviitti). Lääkärikirja Duodecim.
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos, 2009. Terveytemme projekti. http://www.terveytemme.fi/atlas/graph/select.php?osoitin=A_HARJAU&alue1=MAAKUNTANUTS_11&alue2=SUOMI&kuvio=SUKUP_KOULUTUS

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.