IRC-Galleria

Kahden valtakunnan kutsumanimetMaanantai 02.01.2006 01:54

[ Apt.12:25 ~ Johanneksen, jota myös Markukseksi kutsuttiin. ]
[ Apt.13:1 ~ Simeon, jota kutsuttiin Nigeriksi. ]
[ Apt.13:9 ~ Niin Saulus, myös Paavaliksi kutsuttu & Apt.9:4 ~ Saul ]
[ Apt.15:22 ~ Juudaan, jota kutsuttiin Barsabbaaksi, lisänimeltä Justukseksi ]
[ Luuk.22:3 ~ Juudaaseen, jota kutsuttiin Iskariotiksi. ]
[ Matt.10:3 ~ Lebbeus, lisänimeltä Taddeus ]
[ Joh.1:42 ~ Simon — sinun nimesi olkoon Keefas — käännettynä: kallio [Pietari]. ]
[ Joh.21:2 ~ Tuomas, jota sanottiin Didymukseksi ]
[ Apt.4:36 ~ Joosef, jota apostolit kutsuivat Barnabaaksi ]
[ Apt.9:36 ~ naisopetuslapsi, nimeltä Tabita, mikä kreikaksi käännettynä ..Dorkas ]
[ Mark.3:17 ~ Jaakobin ja Johanneksen ... joille hän antoi nimen Boanerges ]

Iisai = Iisak
Aaron = Aharon
Batseba = Batsheba
Jeesus = Jeshua
Kristus = Messias

[ 1Moos.17:5 ~ Älköön siis nimesi enää olko Abram, vaan olkoon se Abraham. ]
[ 1Moos.41:45 ~ nimitti Joosefin Saafenat-Paneahiksi ]
[ 1Moos.17:15 ~ Älä kutsu ..Saaraita enää Saaraiksi, vaan Saara .. nimensä. ]
[ 4Moos.13:16 ~ Mooses kutsui Hoosean, Nuunin pojan, Joosuaksi. ]
[ 1Moos.32:28 ~ Sinun nimesi älköön enää olko Jaakob, vaan Israel ]
[ 1Moos.25:30 ~ Eesau .. .. hän sai nimen Edom. ]
[ 2Sam.12:25 ~ Naatanin hoitoon ja tämä kutsui häntä Jedidjaksi Herran tähden. ]
[ Dan.1:7 ~ Danielille..Beltsassar, Hananjalle..Sadrak, Miisaelille..Meesak, Asarjalle..Abednego. ]

Olen saanut syntymä nimeni vauvelina, mutta silloin vanhempani eivät olleet uskossa. Mutta uskoontultua, koin usen vuoden ajan halua lisätä uuden nimen, ja eräs oli ainoastaan mielessäni. Ja tein sen sitten noin viiden vuoden uskoon tulemis vuoden jälkeen. Ja koin asian hyväksi ja hyväksytyksi. Olin sinut sen kanssa ja olen sitä vielä enemmän. Nimen muutos pitää ollakin pitkään sisäistetty asia. Jonka Pyhä Henki vahvistaa ja hyväksyy. Kaikki elämässä pitää ensin tulla omaksutuksi, ennen minkään asian toteuttamista, koska silloin se kestää.

Toki se vauvanimi, on myös yhtä lailla käytössä, mutta enemmin niiden käytössään, jotka tuntevat minut monilta vuosilta. Tämä uusi nimi on ollut paljon käyttämättä, siksi koska en ole oikeastaan, missään ollut kummemmin tekemisissä. Mutta uskon että tämä ei ole turhaa, eikä ole ollut turhaa. Koin myös antavani itselleni silloin lahjan, uudestisyntymisen johdosta. En ollut enää vanha minä. Minä sain uuden nimen, ja uuden elämän ja uuden sisimmän.

Kun uskovana ottaa toisen kutsumanimen, niin sen perusteet täytyykin olla hengelliset, ei itsekkäät. Muutoin nimi ei ole, uuden elämän kuuliaisuutta, vaan omaa miellyttämistä. En osaa tätä oikein selittää. Mutta sen sisin tietää vain. Sisin tietää, milloin se on oikein. Nimi ei saa olla pakokeino, vaan uusi arvollinen nimi. Koen että vanhassa nimessä olen tehnyt syntiä paljon elämäni aikana. Se nimi ei kanna niinkään kunniaa, vaan se uusi, sillä se otettu uskossa ja sisäisen vakuutuksen perusteella.

Tälläinen ajatus nousi mieleeni, että ne jotka kutsuvat ihmistä lapsuusnimellä, tuntevat sen ihmisen. Ja näkevät sen ihmisen menneisyyden näkökulmasta, siis kummatkin näkökulmat, uuden ja vanhan. Mutta ne jotka ovat uskonsisaria ja veljiä, ne tuntevat sen ihmisen joka on uskon alusta lähtien liittynyt heidän yhteisöönsä. Vanha nimi siis muistuttaa muita kyseisen ihmisen menneisyydestä. Uusi uskossa saatu ja omaksuttu nimi, katkaisee sen, sillä siihen nimeen ei liity vanha luomus, vaan uusi.

Nämä ylläolevat Raamatun jakeet todistavat että niissä mainituilla ihmisillä oli varsinaiset lapsena saadut nimet, joilla heidät tunnettiin ja kutsuttiin perheiden ja sukulaisten keskuudessa, sekä uusilla nimillä, jotka olivat profeetan, Jumalan tai Jeshuan, tai seurakunnan, apostolien tai vanhimpien nimittämiä uusia nimiä, hengellistä palvelutyötä ja uskonelämää varten. Siis kahden kansalaisuuden nimet - Taivasten valtakunnan ja maailman kansalaisuuden nimet.

Toki Jeshua antoi joillekin opetuslapsistansa uudet nimet, siksi koska näillä nimillä oli sanomallinen ja profetaalinen merkitys. Myös Jumala usein ilmoitti edeltä tarkasti, ne nimet jotka piti antaa uudelle lapselle, joka oli syntyvä seuraavaksi. Ja nimellä oli aina sanallinen merkitys. Nimittäminen tapahtui Herrassa. Mutta mitäpä jos lapselle ei annetaan vauvana nimeä Herrassa, siksi koska vanhemmat ei ole uskossa?

Sanat on eläviä, nimet on myös. Jos jollakin on nimi, joka on käännettynä jotakin tarkoittava, se myös on siunaus tai yhdentekevä, riippuu nimen selityksestä. Entinen nimeni ei johtanut mihinkään selitykseen. Se oli tyhjä merkitykseltään. Uskon myös sukunimelläkin olevan iso merkitys. Samoin taiteilija ja nikkinimellä. Vaikka kohdatessani ihanan nikkinimen, ne ikäänkuin tuoksuvat ja ilmaisevat kaunista siitä henkilöstä. Ainakin minä tahtoisin omistaa kauniit nimet. Kaikki Jumalan kunniaksi ja tuoksuksi.

Pidän Raamatullisena, sitä jos kokee uuden nimen muutoksen aiheelliseksi, niin silloin sen tekee. Ja nimenomaan hengellistä palvelutyötä varten ja Jumalalle. Sillä olen Herran palvelija, Hänen asettamassaan Pyhän Hengen antamassa palveluvirassa tai tulen olemaan, hänen armoittamana. Siispä uusi on virkanimi, onkin uuden elämän ja uuden luomuksen selkeä erottautuminen vanhasta. Itse koen että se oli elämässäni yksi kuuliaisuuden askel. Yksi oli kaste, joka oli selkeä erottautuminen maailmasta, selkeän kääntymisen ja entisen syntiä palvelleen koko ihmisen hautaaminen Jeesuksessa Kristuksessa kasteen veteen, ja siitä nouseminen julistaen näkymättömälle ja näkyvälle maailmalle, kuuliaisuuden elämän todellista alkua.

Tätä kyseistä teemaa, täydennän pääasiassa aina silloin, kun joku löytö tulee esille, kun tutkin Sanaa. Tämä tekstiosuus on tutkivaa ja analysoivaa teoriaa ja osin omaa kokemusta, joiltakin teoria näkökanteilta tutkittuna, mutta moni olennainen asia on tämän kirjoituksen ulkopuolella, joka voisi tukea monia näkökohtiani, mutta teemassa pysymisen tähden en ole lähtenyt sivuraiteille, liian laajasti käsittelemään monia ehkä hyvinkin tarpeellisia asioita, jotka antaisivat lisäsyvyyttä näille ajatuksilleni.

[ Ilm. 2:17 & 3:12 ~ ''Joka voittaa, hänelle Minä annan salattua mannaa, ja Minä annan hänelle valkoisen kiven, ja siihen kiveen kirjoitetun uuden nimen, jota ei tiedä kukaan muu kuin vastaanottaja.'' & ''Joka voittaa, hänestä Minä teen pylvään Jumalani temppeliin, eikä hän enää koskaan lähde ulos, ja Minä kirjoitan häneen Jumalani nimen ja Jumalani kaupungin nimen — sen Uuden Jerusalemin, joka laskeutuu alas taivaasta Minun Jumalani luota — sekä oman uuden nimeni.'' ]


TULEVIA TÄYDENNÖS TEHTÄVIÄ:

Tehtävänäni olisi vielä joskus lajitella nämä Raamatunkohdat näihin neljään ryhmään, :

1) Herrassa annetut uudet nimet, pyhityselämää tai hengellistä palveluvirkaa varten
2) Maalliset uudet virkanimet, pakanain elämään tai työnvirkaan
3) Nimet joita on kaksi, mutta nimitysten taustaa ei tiedossa
4) Nimet jotka on eri kielellä erilaisia tai synonyymeja, alkukielen nimet

RAAMATTU 2005 ~ Käännös: http://www.nettiseurakunta.net/2005

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.