IRC-Galleria

Amis ei tienaa enempääTiistai 30.01.2007 22:55

On väitetty, että ammattikoulun käynyt tienaisi enemmän, kuin yliopiston käynyt. On myös väitetty, että keskimäärin amis pääsee aikaisemmin työelämään, joten siksi keskimäärin amis ehtii elämänsä aikana tienata enemmän, kuin yliopiston käynyt.

Tein vähän laskeskelmia. Ne eivät tietenkään ole täysin verrattavissa todellisuuteen, sillä työmarkkinat ja tulot elävät. Perustan laskelmani tähän keskipalkkatilastoon:
http://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_palkat.html#koulutusaste
Tämä on siis keskiarvoa kaikki tyystin, yksittäisillä aloilla tämä ei tietenkään päde suoraan. Lisäksi en ota huomioon erilaisia valmistumisaikoja, ja oletan korkeakoulututkinnon suorittaneenkin pääsevän vuotta tai paria aikaisemmin työelämään, kuin keskimäärin oikeasti asia on. Se ei kuitenkaan tehne kovin suurta virhettä itse laskelmiin (tai jos tekee, voi joku viitseliäämpi laskea tämän eron). Lisäksi yliopisto-opiskelija tietysti nostaa opintotukea ja mahdollisesti tekee ainakin kesätöitä. Nämä laskelmat eivät myöskään huomioi mahdollista työttömyyttä, joka muuten on suurinta niiden keskuudessa, jotka ovat suorittaneet 2. asteen ammatillisen tutkinnon.

Oletetaan siis, että amis pääsee työelämään 20-vuotiaana ja toimii siinä 69-vuotiaaksi. Korkeamman korkeakoulututkinnon suorittanut pääsee työelämään 25-vuotiaana ja toimii siinä samoin 69-vuotiaaksi. Olettaen, että amis tekee töitä joka kuukausi elämänsä ajan, vuodessa 12 kuukautta, hän ehtii tienata elämänsä aikana 940 176 e. Vastaavalla tavalla korkeamman korkeakoulututkinnon suorittanut ehtii tienta elämänsä aikana 1 387 872 e. Tällä tavalla laskettuna amis tulee tienatuissa rahoissa ohitetuksi ikähaarukassa 35-39. Tuossa kohtaa amis on tienannut kaikenkaikkiaan 405 504 e, kun korkeamman korkeakoulututkinnon suorittanut on tienannut 446 256 e.

Oikeastihan siis ero on vielä suurempi yliopistokouluttautuneen hyväksi, sillä hän luultavasti nostaa opintotukea ja tekee kesätöitä. Monet tekevät myös opintojensa ohella osa-aikatyötä.

Lopetetaanpa siis se ulosteenmutustelu ja unohdetaan Oskun virheellinen propaganda ainakin siihen asti, että parempia tilastoja on saatavilla.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.