IRC-Galleria

mooni1980

mooni1980

Kirjailija, kolumnisti, blogisti, tubettaja ja vapaa mediatoimittaja.

Selaa blogimerkintöjä

Pieniä PuheitaPerjantai 16.03.2012 13:20

Aloinpa tässä aatoksissain' miettiä ihmissuhteita ja sellaista turhahkoa asiaa, kuin "small talk". Tuo kyseinen ilmaisuhan tarkoittaa "sääkeskustelua" tyyliin "onpa ilmoja pidellyt" tai mitä tahansa turhaa, mistä ihmiset keksivät puheenaiheita ollessaan tekemisissä jonkun ventovieraan tai puolitutun kanssa. Silloin kun on pakko puhua... esim. työpaikkaruokalassa, työpaikoilla tietyissä tilanteissa (esim. kuvaajana toimittajan kanssa autolla menossa/tulossa keikalta jne.)
Auta armias, kuinka hölmöltä se näyttääkään. Miettikääpä työpaikkaruokalassa keskustelevaa puolituttua "paria", kahta toisilleen suurin piirtein tuntematonta kollegaa, jotka kohtalo on saattanut yhteiseen pöytään. Puhutaan säästä niin kiireesti, ettei ehditä ruokaansa pureskella. Puhutaan flunssa-aalloista, joita on liikkeellä. Keskusteltavaa on ja sitä on riitettävä: tarvittaessa väkisin keksittyä pölinää. Ja miksi? Koska tunnelma on muuten vaivautunut. Olisi niin omituista istua hiljaa pöydässä ja pureskella ruokaansa. Vai olisiko? Vaikka itsekin usein puhun "small talkia", mieleeni tulee usein ajatus: mikseivät ihmiset voisi vain istua hiljaa?
En minä aina ole puhunut small talkia. Muistan, kuinka nuorempana olin paljon rentoutuneempi. Kavereiden kanssa joko juteltiin tai oltiin hiljaa. Kumpikin tuntui luonnolliselta. Muistan vanhan sanonnan: " Tosi ystävyys alkaa siitä, kun hiljaisuus tuntuu luonnolliselta."
Näin oli parikymppiseksi asti. Kunnes sitten tuli "aikuisuus" kuvioihin ja istuin kerran raitiovaunussa niin sanotun ystäväni kanssa. Olen aina pitänyt hiljaisuudesta kaikenlaisissa kulkuvälineissä, eikä raitiovaunukaan ole (ollut!) poikkeus. Olisin kovin mieluusti tuijottanut ikkunasta viliseviä maisemia ja pitänyt suuni kiinni. Niinhän minä aina teen autossa tai junassa tai raitiovaunussa. Mutta ei. Ystäväni reagoi kummallisesti hiljaisuuteeni. Hän alkoi pölistä mitä turhemmilta kuulostavia asioita ja johdatti meidät "small talkiin". Tuo hetki oli kuin ahaa -elämys. Nyt minäkin olen osa sitä. Olen small talkin puhuja. Ohi ovat ne ajat, kun saatoin istua yhdessä ystävieni kanssa ja olla hiljaa. Silloin se tuntui luonnolliselta. Nykyään tapaaminen kuin tapaaminen vaatii keskustelua. Aivan kuin ihmisillä olisi pakonomainen tarve puhua jostakin.
Miten kummallisesti tuo raitiovaunukohtaus vaikuttikaan minuun. Ikäänkuin olisin kokenut elämyksen: tällaisia ihmiset ovat. Tällainen minunkin pitäisi olla. Pölisevä kana.
Toisinaan testaan hiljaisuutta. Jospa en puhukaan mitään? Jospa emme keskustelekaan säästä tai flunssa-aalloista. Voi kuinka vaivautunutta kiemurtelua ihmiset aloittavatkin tuoleissaan. Heti alkaa joku puhumaan jostakin. Jos hiljaisuus vain kestääkin tovin. "Silence is pressuring" , muistan kerran ystäväni sanoneen. "Vaivautunut tunnelma", ihmiset ajattelevat ja jatkavat pölinäänsä.
Miksi emme voisi aloittaa hiljaisuuden kulttuuria ja puhua vain silloin, kun oikeasti on asiaa? Olenko liian juro kun ajattelen näin?

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.