IRC-Galleria

mooni1980

mooni1980

Kirjailija, kolumnisti, blogisti, tubettaja ja vapaa mediatoimittaja.

Selaa blogimerkintöjä

Yle -verostaKeskiviikko 22.05.2013 18:09

Tämä asia on sen verran pinnalla ollut viime aikoina, että pitääpä nyt kirjoittaa sitten pieni kannanotto.
Olen kuullut sanottavan esim. että " yle -vero on sama asia, kuin minun pitäisi maksaa maitoveroa, vaikken juo maitoa". Yle-veroa on kritisoitu paljon.
Tässä täytyy nyt ottaa huomioon esimerkiksi sellainen asia, että jokainen ihminen, joka on koskaan Suomessa opiskellut/tehnyt työtä/ostanut tuotteita/palveluja on maksanut veroa. Jos ei tuloveroa niin vähintään alvia tai jotain muuta lukemattoman monista veroista, joita tämä maa päällään kantaa. Ja näin ollen tullut tukeneeksi myös sellaisia asioita, mitä ei välttämättä haluaisi tukea.
Verojen lisäksi on olemassa myös muutakin "epäsuoraa" palveluiden tukemista. Sanotaan nyt vaikka, että ostat tuotteesi K-marketista. Silloin tuet Keskon palveluita. Kesko mainostaa esim. mtv 3 kanavalla. Näin ollen, tahtomattasi tai tahdostasi, olet myös pienellä osalla tullut tukeneeksi mtv 3:sta.
Yle on Suomen virallinen tiedotuskanava myös hätätilanteissa. Tämän lisäksi Yle tarjoaa myös esim. viittomakieliset uutiset kuuroille, uutisia ruotsiksi, suomeksi, venäjäksi ja saameksi. Näin ollen se palvelee myös vähemmistöjä, joita mikään muu valtakunnallinen tv-kanava ei Suomessa palvele noin kattavalla uutistoiminnalla.
Nelosen Uutiset esitti taannoin järkyttävän uutisen, jolla kritisoitiin Yle-veroa. Tässä uutisessa oli mielestäni törkeällä tavalla käytetty hyväksi vaikeasti kehitysvammaista ihmistä, joka oltiin napattu uutisen "uhriksi". Tämä kehitysvammainen ihminen oli selkeä ääritapaus. Hän joutuu maksamaan Yle-veroa, vaikkei ylen palveluita kykene käyttämään. Kuitenkin hän myös todennäköisesti maksaa muitakin veroja ja tulee niillä tukeneeksi paljon muutakin.
On mielestäni kuitenkin helpotus, että "kivikautisesta" tv -lupajärjestelmästä luovuttiin. Nyt ei köyhien ihmisten enää tarvitse ainakaan lupatarkastajaa pelätä ja köyhimmät opiskelijat on vapautettu verosta. Hyvää on sekin, että verossa on tuloasteikko.
Kritisoidessanne Yleä, ottakaa hyvät ihmiset huomioon, etteivät asiat ole niin mustavalkoisia. Ylellä on tarjottavanaan paljon palveluita myös vähemmistöille, näistä mainittakoon esimerkkinä kuurot. Ja tämän sanon puolueettomana freelancerina.
Ja sitten vielä sellainen pieni juttu, että hyvät ihmiset, Ylen työntekijät ovat aivan tavallisia ihmisiä. Kyllä, heiltä voi pudota sormiparisto kuvauskeikalla. Kyllä, he saattavat tehdä inhimillisiä virheitä liikenteessä. Nämä tällaiset tapaukset ja "huikeat" menetykset verovaroissa eivät tarkoita Suomen talouden romahtamista. Taloudessa on Ylellä loppujen lopuksi aika pieni osuus.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.