IRC-Galleria

Brylle

Brylle

On onnellinen Rva ja Äiti
Väliliha on ihokudos emättimen ja peräaukon välissä. Normaalissa synnytyksessä väliliha venyy vähitellen, jotta vauvan pää mahtuu syntymään. Välilihan leikkaus on noin 5-8cm viilto, jonka lääkäri tai kätilö tekee saksilla välilihaan suurentaakseen emättimen aukkoa. Ensimmäiset välilihan leikkaukset tehtiin alun perin jo 1740-luvulla, kun pihtisynnytysten yhteydessä instrumentit oli saatava mahtumaan emättimeen. Toimenpide yleistyi, kun synnytykset siirtyivät kodeista sairaalaan ja samalla selin makuu sängyllä yleistyi synnytysasentona, sen helpottaessa lääkäreiden työskentelyä.

1930-luvulla välilihan leikkaus tehtiin USA:ssa jo rutiininomaisesti kaikille synnyttäjille. Näihin aikoihin vahvojen lääkkeiden käyttö synnytyksissä oli yleistynyt niin, että naiset synnyttivät täysin lääkehumalassa, eivätkä pystyneet itse ponnistamaan vauvaa ulos. Siihen aikaan pihtisynnytykset ja välilihan leikkaukset olivat yleisiä apukeinoja lääkäreiden hoitamissa synnytyksissä.

Välilihan leikkauksen uskottiin vähentävän vakavia repeämiä ja takaavan paremman seksuaalisen toiminnan synnytyksen jälkeen. Sen uskottiin myös vähentävän virtsan- ja ulosteen karkailua. Edelleenkin joillakin lääkäreillä on käsitys, että lapsi pitää saada ulos nopeasti ja väliliha leikataan, koska sen uskotaan nopeuttavan ponnistusvaihetta. Jo 25 vuotta sitten tutkimukset kuitenkin osoittivat, että välilihan leikkaus ei nopeuta synnytystä. Tutkimukset osoittivat myös, että välilihan leikkaus lisää riskiä vakaviin välilihan repeämiin. (3. ja 4. asteen repeämät) ja ennemminkin aiheuttaa ongelmia, kuin estää niitä.

* Episiotomia kestää kauemmin parantua ja on myös kipeämpi, kuin luonnollisesti revennyt ihokudos, sillä episiotomiassa leikataan aina myös lihaskudosta. Repeämät yleensä vahingoittavat vain ihoa ja pintakudoksia ja sen vuoksi paranevat nopeammin.
* Leikkaushaava repeää usein lisää ja aiheuttaa entistä isomman repeämän. Jos repeämä on vakava (3. tai 4. asteen repeämä), se saattaa yltää peräaukkoon asti ja silloin kirurginen toimenpide on välttämätön. Jos repeämä yltää peräaukon sulkijalihakseen, se saattaa aiheuttaa ulosteen pidätysongelmia.
* Leikkaushaava saattaa tulehtua tai aiheuttaa verenhukkaa
* Joillakin naisilla paraneminen saattaa kestää kuukausia. Ennen kun haava on kokonaan parantunut, saattaa tuntua epämukavuutta, kipua ja seksiongelmia. Korjausleikkaus saattaa olla tarpeen.
* Pitkittää seksin uudelleen aloittamista ja saattaa lisätä kipua ja tunnottomuutta seksin aikana.
* Kipeä välilihan alue ja tikit saattavat hankaloittaa vauvanhoitoa ensipäivien aikana.

Milloin leikkaus on perusteltua?

Jos välilihassa on arpikudosta tai muu poikkeama, jolloin se ei jousta samalla tavoin, kuin normaali terve ihokudos.
Jos vauvalla on erityisen vakava hapenpuute ja se pitää saada syntymään erityisen nopeasti.

Suomessa korkeat leikkausprosentit

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.