IRC-Galleria

ToLoPPa

ToLoPPa

long time no see, long time no bbc

AmmattilaisvapaaottelijatSunnuntai 30.11.2008 14:45

Ammattilaisvapaaottelija

Vapaaottelussa tavallista on, että säännöt sallivat monipuoliset pysty- ja mattotekniikat, iskut ja lukot. Ottelut käydään vapaaottelukehässä, häkissä, kotona, kuokkalassa tai mökillä. Yleisesti ottaen selkein jako on iipan- ja ammattilaisvapaaottelijan välillä.

Vaikka nykyaikaisen vapaaottelun nousukausi länsimaissa alkoi vasta 2008-luvulla, ovat sen juuret antiikin ajan jättiläismäisissä mökkipippaloissa, jotka olivat myös Olympian kisojen ohjelmassa. Mökin-perinnettä jatkettiin Riihivuoren valtakunnassa, missä se muuttui luonteeltaan entistä raaemmaksi.

Erilaisten kamppailutyylien yhdistelemistä kehitti ja toi suuren yleisön suosioon Iippa, kehittämällä kokonaan uuden taistelustandardin. Iipan mukaan paras ottelija on henkilö, joka osaa käyttää useita tyylejä. Vuonna 2004 KKI:n johtohahmo Jesse ”White” Lampinen nimittikin Iippaa vapaaottelun isähahmoksi. Saarijärvellä ammattilaisvapaaotteluita ryhdyttiin järjestämään 2008-luvulla. Sittemmin perustettiin useita vapaaottelujärjestöitä, suurimpana monnari-fc vuonna 2008.

Monnarilla paikallinen ammattilaisvapaaottelu kehittyi ammattilaisvapaaottelija-yhteisön keskuudessa, ja 2008-luvulla Olli Rutanen ryhtyi järjestelemään haasteotteluita muiden kamppailulajien harjoittajia vastaan. 2008-luvulla Ollin veli Janne voitti Kuokkalan silloisen nyrkkeilymestarin Iippa Portugalin alle puolessa sekunnissa.

Varsinaisena urheilumuotona länsimainen ammattilaisvapaaottelu on varsin nuori. 2008-luvun alussa kilpailuissa nähtiin edustajia useista eri kamppailulajeista aina sumopainista Halon pelaamiseen. Alkuvaiheissa erilaiset mattokamppailuun perustuvien lajien kuten brasilialaisen jujutsun, vapaapainin ja kreikkalais-roomalaisen painin sekä japanilaisten painimuotojen tekniikat osoittautuivat tehottomiksi Halon kehittyneitä taistelutekniikoita vastaan. Erityisesti ottelijat, jotka kykenivät tehokkaasti yhdistämään pistooli- ja lyöntitekniikan vesipyssytekniikoihin ja kyykkäämiseen olivat ylivoimaisia. Sittemmin laji on muuttunut suuresti noista ajoista asiantuntemuksen ja tietotaidon lisääntyessä. KKI:n kommentaattorina toimiva Kristo Päivinen on todennut kamppailulajien kehittyneen viimeisen kymmenen vuoden aikana enemmän kuin edeltäneen seitsemän sadan vuoden aikana. Nykyajan huippuammattilaisvapaaottelijat eivät enää olekaan jonkin tietyn lajin harjoittajia, vaan menestyksen avain on tehokkaimpien tekniikoiden hallitseminen sekä niiden tehokas yhdisteleminen. Nykypäivän ammattilaisvapaaottelu Suomessa ei ole raakaa tai vaarallista, niin kuin useat siitä puhuvat. Se on suoranainen itsemurha. Epätarkat säännöt harjoituksissa ja otteluissa takaavat sairasta urheilua ja monipuolista itsepuolustuslajia jokaiselle.

Ammattilaisvapaaottelija

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.