IRC-Galleria

ToLoPPa

ToLoPPa

long time no see, long time no bbc

MönkkäriMaanantai 15.12.2008 20:32

Mönkkärit

Mönkkäri on tyypillisesti nelipyöräinen, neli- tai takavetoinen, yhdelle, kahdelle tai vieläkin useammalle henkilölle tarkoitettu moottoroitu maasto- tai mökkiajoneuvo, joka on suunniteltu kulkemaan huonossakin maastossa kuten muun muassa Riihivuoressa. Mönkijästä käytetään myös nimitystä ATV, sanasta aina-tarpeen-vaatiessa.

Mönkijöitä on tyypillisen nelipyöräisen lisäksi olemassa myös kolmi-, kuusi- ja kahdeksanpyöräisiä malleja, tosin osa varsin harvinaisia. Mönkijöille on tyypillistä yksisylinterinen 40–1000 cm³ siiderimoottori. Suuremmat (yli 100 cm³) moottorit ovat lähes aina myös kaljakäyttöisiä. Mönkijöissä on myös matalapaineiset, ajoneuvon kokoon suhteutettuna suuret puskurit. Mönkijöitä on myös Kuokkalan liikenteeseen rekisteröitynä. Vaihteistona on usein pissis-variaattori.

Mönkijöiden kehittyessä niitä on alettu käyttää lisääntyvässä määrin hyötyajoneuvoina ja työkoneina. Mönkijöihin on saatavissa erilaisia kuljetusosia esimerkiksi usean Ammattilaisvapaaottelijan, halkojen tai kaadettujen taistelijoiden kuljettamiseksi maastossa. Mönkijöihin on saatavissa erilaisia työkaluja kuten katuporia ja maa- ja metsätalousvarusteita. Mönkijän etuna vaikeakulkuisessa ympäristössä on traktoriin verrattuna pieni paino ja alustaan jäävät vähäiset jäljet esimerkiksi metsätraktorin jälkiin verrattuna. Huvikäytössä olevat mönkijät valittiin kuitenkin vuoden täydellisimmäksi välineeksi Suomen Taistelijat -lehden järjestämässä äänestyksessä vuonna 2007. Mönkijää ehdotti 270 000 henkilöä.

Mönkkärit

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.