IRC-Galleria

Tiedot

Luokittelu
Mielipiteet
Perustettu
28.1.2014
Tilastot
Käyntejä: 5 002
Kommentteja: 6
Koko
51 jäsentä
Tyttöjä: 19 (38 %)
Poikia: 32 (62 %)
Keski-ikä
36,5 vuotta
Otos: 31 jäsentä
Tyttöjen keski-ikä: 35,7 vuotta
Poikien keski-ikä: 36,8 vuotta
Ylläpitäjä
Sorin

Vapaaehtoinen asepalvelus

  • SorinSorin[#1] 5. helmikuuta 2014 02:57:53

    Täällä ollaan puhuttu vapaaehtoisesta asepalveluksesta vaihtoehtona aidosti yleiselle asevelvollisuudelle. Kirjoitan nyt vähän tässä asioita mitä tähän mennessä ollaan keskusteltu sekä omia pohdintoja niin voidaan jatkaa mallin hahmottelua. Villi aivovirtaus tervetullutta :)

    Lähtökohtana olisi siis se että koko ikäluokka, niin miehet kuin naisetkin kutsuttaisiin kutsuntoihin. Siihen liittyy vähän niinkuin pakollinen terveystarkastus, mikä kaikista on varmaan ihan positiivista. Kutsunnoissa selvitetään nuorten halukkuus osallistua asepalvelukseen.

    Asetamme vapaaehtoisille myös vähimmäisvaatimuksen ja enimmäisvaatimuksen. Esimerkiksi 20% ja 40%, mikä vastaa nykyisessä miehiä koskevassa mallissa 40% ja 80% ikäluokasta. Enimmäisvaatimuksen tarkoitus on toimia joko vaan sellaisena no kiva kun tuli paljon vapaaehtoisia tai rajoittimena jonka jälkeen väkeä ruvetaan karsimaan, jos siis siihen olisi jostain syystä tarvetta. Vähimmäisvaatimuksen tarkoituksena on tarkastella tilannetta ja reagoida vähäiseen vapaaehtoisten määrään. Jos osallistujien määrä on esimerkiksi vain hieman yli vähimmäisvaatimuksen, niin voidaan ruveta keskustelemaan tarvittavista toimista, miten vapaaehtoisia saataisiin lisää. Esimerkiksi viiden vuoden välein voitaisiin tarkistaa vapaaehtoisten keskimäärä ja tarvittaessa siirtyä suoraan yleiseen asevelvollisuuteen. Muita lievempiä keinoja voisi olla markkinointi tai etuuksien parantaminen.

    Vapaaehtoisen astuessa palvelukseen voisi palvelus joko aidosta vapaaehtoista loppuun saakka tai sitten tehdä sitova sopimus esimerkiksi sotilasvalan vannomisen yhteydessä. Sitova sopimus voisi olla esimerkiksi sitoutuminen suorittamaan vähintään 6kk koulutuksen, ilman pätevää perustetta keskeytykselle. Keskeytysten määrä olisi luultavasti hyvin pieni tässä mallissa, mutta siihenkin tulee varautua. Perusteettomasti keskeyttänyt voitaisiin tuomita esimerkiksi yhteiskunta palvelukseen. Lisäksi etuuksien menetys. Yli 6kk palvelusta suorittanut ja keskeyttämis haluinen voitaisiin päästää vähemmällä, koska hän olisi jo periaatteessa suorittanut 6kk vähimmäisvaatimuksen.

    Kompensaatio menetystä ajasta työmarkkinoilla voitaisiin tarjota esimerkiksi verohelpotusta. Vaikka mallia jossa 6kk palvellut saisi 0,5% vero helpotuksen loppuiäkseen. 9kk suorittanut saisi 0,75% ja 12kk palveluksen suorittanut saisi 1%. Kyseiset prosentit eivät ihan riitä korvaamaan menetettyä aikaa kunnollisessa palkkatyössä, mutta olisi kompensaationa varmaan ihan kohtuullinen. Tarkkoja lukuja voisi toki myöhemmin vielä miettiä. Verohelpotus ei tietenkään saisi näkyä työnantajalle, vaan se tulisi hoitaa muulla tavalla, esimerkiksi veronpalautusten yhteydessä. Veromalli on muuten siitäkin hyvä, että periaatteessa jos asevelvollinen ei elämässään tee töitä, niin ei valtionkaa tarvitse tavallaan maksaa hänelle mitään.

    Toisenlainen kompensaatio tapa voisi olla päivärahojen korottaminen sotilaspalkkiona sitovan sopimuksen jälkeen. Tosin korvausta ei voitaisi nostaa kovin paljoa ilman merkittäviä lisäkustannuksia. Joten tätä voitaisiin käyttää ehkä veromallin lisänä.

    Muita tapoja houkutella vapaaehtoisia olisi markkinointi ja hyvä koulutus. Varsinkin työelämän kannalta hyödylliset erikoistumiset voivat houkutella vapaaehtoisia. Esimerkiksi armeija voisi vielä laajentaa koulutuksen erikoistumismahdollisuuksia tietoteknisillä osaajilla.

    Mitä muuta mallissa pitäisi ottaa huomioon? Mikä on hyvää ja mikä huonoa? Ja mitä pitäisi muuttaa? Keskustelua toivon :) en olisi tämänkään vertaa saanut kasaan ilman ajatusten vaihtoa.