IRC-Galleria

Etsi blogeja

Toiminnot

Uusimmat blogimerkinnät

« Uudemmat -
Viipurin venäläishautaKun sisällissota oli kestänyt puolitoista kuukautta, aloite oli siirtynyt auttamatta valkoisille. 1300 Saksassa koulutettua jääkäriä palasi Suomeen, ja Mannerheim sijoitti heidät valkokaartien keskijohdon tehtäviin. Jääkärit itse olivat toivoneet, että olisivat voineet taistella omana joukko-osastonaan. Mannerheim ja muut Venäjän armeijassa palvelleet valkoupseerit katsoivat kuitenkin, että jääkärit olisi helpompi pitää kurissa hajauttamalla heidät. Monet pitivät jääkäreitä liian saksalaismielisinä, ja heidän pelättiin tekevän mahdottomaksi mm. yhteistyön venäläisten valkoupseerien kanssa. Pelko oli aiheellinen, kuten myöhemmin havaittiin. Toisaalta jääkärien osakaan ei ollut helppo siinä mielessä, että he lähtivät alunperin koulutukseen vapauttaakseen maansa keisarillisen Venäjän vallasta, mutta joutuivat lopulta taistelemaan suomalaisia työläisiä vastaan.

Valkoisen armeijan suuri ongelma oli, että mm. monia sen alueella olevia pientilallisia oli vaikea motivoida taistelemaan suomalaisia sosialisteja vastaan, koska heitä kohtaan tunnettiin kansallista ja osittain ammatillista sympatiaa. Ratkaisu oli luoda mielikuvaa, että todellisuudessa käytiin “vapaussotaa punaryssiä vastaan”. Peli oli siinä mielessä kaksinaamaista, että valkoiset olivat 30. tammikuuta antaneet venäläisille joukoille yksityisen julistuksen, jonka mukaan Suomen talonpoikaisarmeija ei taistellut heitä vastaan. Asiaan toi oman säväyksensä myös saksalaissotilaiden maihinnousut huhtikuun alussa, 10 000 miestä Hangossa ja 3000 Loviisassa. 13. huhtikuuta mennessä he olivat valloittaneet Helsingin, jossa Suomen kommunistinen vallankumous alunperin julistettiin. Sodan tärkein ja verisin taistelu käytiin kuitenkin Tampereella. Siellä kaatui yhteensä noin 2000 sotilasta, jonka päälle voittoisat valkokaartit teloittivat n. 1000 punaista ja 200 venäläistä. Tokihan lupasivat ensin reilusti, ettei antautuneita surmata...

Kun Tampere ja Helsinki oli menetetty, punaisten joukossa alkoi kasvaa paniikki, varsinkin kun oli selvää, ettei antautuminen ollut mikään hengen tae. He alkoivat vetäytyä suurina joukkoina Länsi-Suomesta päästäkseen pakenemaan Venäjän puolelle. Taistellen päästiin Lahteen asti, missä kymmenettuhannet punaiset ja heidän perheenjäsenensä jäivät valkokaartilaisten ja saksalaisten muodostamaan ansaan. Lahden jälkinäytös oli synkkä, kun virolaisen Hans Kalmin johtamat suomalaisjoukot teloittivat yli 200 punaisten puolella ollutta naista, todennäköisesti ensin raiskattuaan heidät. Nuorimmat uhrit olivat 14-vuotiaita tyttöjä. Joissain tapauksissa saksalaiset sotilaat yrittivät jopa estää suomalaisten pahimpia julmuuksia.

Sodan raaimpiin tapauksiin kuului myös huhtikuun lopussa valkoarmeijan suorittama Viipurin valtaus. Punaiset tappoivat ennen Viipurin menetystä 30 vankilaan sulkemaansa valkoisten kannattajaa. Itse taistelussa kaatui noin 1000 sotilasta molemmilta puolilta. Mutta sen päätyttyä valkoiset ampuivat suunnilleen 400 kaupungissa oleskellutta venäläistä, heidän joukossaan kymmeniä puolalaisia, ukrainalaisia, juutalaisia ynnä muita. Toisin kuin Tampereella, useimmat teloitetut venäläiset eivät olleet punaisten puolella ja alle puolet heistä oli ylipäätään sotilaita. Jopa 12-15 -vuotiaita koulupoikia tapettiin tässä kohtaa. Puhutaan siis itsenäisen Suomen historian ainoasta suuresta etnisestä joukkomurhasta. Tämän lisäksi n. 800 punaisiin luettua suomalaista teloitettiin.

Taistelujen viimein loputtua toukokuun alkupuolella perustettiin laaja vankileirien saaristo punakaartilaisia, heidän tukijoitaan ja sellaisiksi epäiltyjä varten. Niihin suljettiin lähes 80 000 henkilöä, joista 555 tuomittiin kuolemaan. Valittiinkohan tämä luku puhtaasti propagandasyistä…? Eihän heistä sitten teloitettu kuin 113. Mutta jotta tällainen määrä laillisia kuolemantuomioita saatiin täytettyä, joutui noin satakertainen määrä kuolemaan tauteihin, nälkään ja karmivaan kohteluun. Suurin vankileiri oli Suomenlinnassa, mutta pahin oli Tammisaaren leiri, jonka asukeista noin kolmannes heitti henkensä.

Summa summarum: “sisällissodassa”, “kansalaissodassa”, “luokkasodassa”, “veljessodassa”, “vapaussodassa” tai mistä kukin tykkää, kuoli vajaa 30 000 suomalaista punaiselta puolelta. Vain 5000 - 6000 taistelussa, loput 22 000 - 24 000 teloituksissa ja leireillä. Valkoiselta puolelta kuoli reilu 5000, heistä 3500 taistelussa kaatuneita ja loput ~1700 lähinnä teloitettuja. Näin ajateltuna valkoisessa terrorissa menehtyi suunnilleen 13 - 14 kertaa enemmän suomalaisia kuin punaisessa terrorissa. Ei ihme, että katkeruus ja epäoikeudenmukaisuuden tunne kyti sukupolvien ajan. Kansamme pystyi kuitenkin ihmeen kaupalla eheytymään riittävästi kestääkseen tulevat koitokset!


Tästä yhteisöön
100 vuotta suomalaista tarinaa

KasildurKiva juttuLuonut: KasildurTiistai 25.04.2017 19:41Ei kaikki aina mee niinku suunnittelee.

Hearse[Ei aihetta]Luonut: HearseTiistai 25.04.2017 18:32

and I wish that you'd come save me
cause' I'm standing over the edge

screenager.Luonut: screenagerTiistai 25.04.2017 18:24

Kuinka tutustuit henkilöön, joka on kännykkäsi numeroluettelossa seitsemäntenä?
- kys.henkilö oli tullu jostai kumman syystä suomee töihi ja baari-illan aikana se istahti meidä pöytää, ja loppuillasta vaihdettii yhteystietoja koska lupasin tutustuttaa henkilön paikallisiin tapoihin ja toimintaan

Kuinka suuren joukon edessä olet esiintynyt?
- en osaa sanoa kuinka iso yleisö olis ollu ylä-asteen iltamissa...

Kerro joku viehättävä piirre ihmisessä?
- älykkyys

Uskotko ihmeisiin?
- en

Mikä tappaa kiinnostuksen (ihmisistä puhuttaessa) ?
- liika yrittäminen

Onko sisäinen kauneus vain rumien puhetta?
- no toiselta nimeltään mukavuus, kyllä se on olemassa ja ulkoinen kauneus tai rumuus ei ole sidoksissa luonteeseen, voit olla "kaunis" molemmin päin

Kuunteletko musiikkia nyt?
- en

Lempinumerosi?
- en osaa sanoa, en ole pohtinut asiaa

Jäätelö vai karkki?
- jäätelö

Mikä olisi tullut nimeksesi jos olisit ollut vastakkaista sukupuolta?
- joku nimi mun vanhemmilla oli ollut mielessä, mutta en muista enää mikä.

Näetkö painajaisia?
- harvoin, mutta ne unet mitä nään osaa olla muuten vain ahdistavia

Pidätkö uimisesta?
- en yhtä paljon kuin lapsena

Mikä on maailman ärsyttävin ääni?
- cheek

Kolme sanaa, mitkä tulee ensimmäisenä mieleesi?
- unenpuute, tulevaisuus, sade. - ensiksi suljin silmät ja mietin olotilaani, sitten asioita mitä olen pohtinut viime päivät ja lopulta katsoin ikkunasta ulos.

Onko kotonasi oma sauna?
- ei

Oletko lintsannut ikinä koulusta?
- olwn

Mitä muuta kuin tietokoneen kuulet nyt?
- lintujen laulua ulkona

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta vihreä?
- it's the green it's the green it's the green you'll need and when i look into your future it's the green that i see

Pidätkö ukkosmyrskyistä?
- jooo se synkkyys ja jyrinä ja salamoiden bongailu on niin kivaa. ainoa miinus on se ettei uskalla pitää sähkölaitteita päällä

Avaatko kengännauhasi, kun otat kengät pois jalasta?
- käytän nauhallisia kenkiä vain lenkkeillessä eli harvoin, ja jos vain saan revittyä lenkkarin pois jalasta ilman nauhojen avaamista niin en :D

Montako tyynyä käytät nukkuessasi?
- 3 normaalia tyynyä ja 4 koristetyynyä

Katsotko vielä lapsille suunnattuja TV-ohjelmia/elokuvia?
- disney-leffat ja monet muut animaatiot on parhaita, ja tuossa syksyllä katsoin viimeksi pokemonia. muumit on kivoja ja hopeanuolta tulee joskus maratoonattua.

Pidätkö itseäsi vahvana?
- työssä missä pitää välillä nostella valtavia muovirullia on huomannut että oon hemmetin heikko. henkisesti oon kai aika vahva ku oon tähän asti elämässä selvinnyt ilman traumoja.

Nukutko sukat jalassa?
- en

Kuoritko yleensä omenan?
- en syö raakaa omenaa, se aiheuttaa kutinaa ikeniin.

Laulatko suihkussa?
- välillä. kylppärissä on kieltämättä hyvä akustiikka.

Mitä purkkaa syöt yleensä?
- tällä hetkellä on lakritsi-jenkkiä käsilaukussa.

Katso puhelimestasi 20. viesti, mitä siinä lukee?
- whatsapin kautta...: "saan matchei mut en ikinä haluu sit jutella kellekkää... kuha kattelen naamoja" :D


tumblr_nwim9qSitA1s0khsso1_400.gif

10 FAKTAA:
01. Syntymäpaikka - mikkelin sairaala
02. Hiustenväri - puna-ruskea-paska-jotakin
03. Hiustyyli - melko pitkä ja tyylitön
04. Lävistykset - yksi korvisreikä per korva
05. Silmien väri - sini-viher-harmaa-sekoitus-jotakin
06. Kengän koko - 37-39
07. Mieliala - väsynyt, turhautunut, itseensä tyytymätön, ahdistunut. sujuu taas aivan mainiosti. :D
08. Tuoksu - ostin tänää uuden hajuveden ja testasin sitä kaupassa niin se on nyt takertunut vaatteisiin
09. Vapaa - mitä?
10. Oikea vai vasen - olen aina oikeassa

10 ASIAA RAKKAUSELÄMÄSTÄSI
01. Oletko nyt ihastunut/rakastunut? - enpä kai, ei mun aivoista koskaan tiedä
02. Uskotko rakkauteen - mhh, just tällä hetkellä tämän tapaiset kysymykset ärsyttää mua eniten :D
03. Oletko koskaan särkenyt kenenkään sydäntä - en tiedä, ei ole kukaan ainakaan kertonut
05. Onko kukaan särkenyt sinun sydäntäsi - satuttanut on, mutta aina olen parantunut nopeaan.
06. Oletko koskaan ihastunut ystävääsi - joo ja etenkin jotain ihmeellisiä hetkellisiä tuntemuksia jotakin kaveria kohtaan on joskus tullut, ne on sittemmin kadonneet. taitaa johtua lähinnä siitä jos on tarpeeksi pitkään yksin niin alkaa harkita jokaista vastaantulijaa. :D
07. Oletko koskaan ihastunut, mutta et ole kertonut kohteelle? - joo joskus nuorempana, luojan kiitos näissä myöhemmissä suhteissa olen onnistunut ilmaisemaan jos joku on kiinnostanut.
08. Pelkäätkö sitoutumista - pelkään lähinnä sitä osaanko itse olla suhteessa, sitoutuminen ja joku jatkuvasti lähellä oleva olisi ajatuksena kiva.
09. Onko sinulla koskaan ollut salainen ihailija - eihän se olisi salainen jos tietäisin? voin kyllä veikata että on ollut, useamminkin, mitä nyt on myöhemmin kuullut.
10. Uskotko rakkauteen ensi silmäyksellä - liian vaikea kysymys. enpä kai. uskon siihen että jos löytää tyypin kenen kanssa kemiat kohtaa, niin sen voi huomata samalla sekunnilla kun vilkaiseekaan henkilöä.


tumblr_ojn19xI0A41uk0b2wo1_400.gif

Oletko koskaan tehnyt jotain, jota kadut?
- olen, mutta toisaalta en murehdi menneitä virheitä, ilman niitä saattaisin olla ihan eri paikassa nyt, ja jos tällaisia perhosvaikutuksia alkaa miettimään niin pää menee ihan sekaisin.

Oletko koskaan itkenyt elokuvaa katsoessa?
- useammin itken kuin en itke. genrestä riippumatta vollotan ihan suunnattomasti.

Pitääkö kattila tiskata käytön jälkeen, vaikka siinä on vain keitetty vettä?
- kyllä mielellään.

Mikä fiilis sulla on nyt? Miksi?
- aika kurja, ensinnäkin sen takia että tänään piti mennä taas aamuvuoroon töihin ja väsyttää hulluna, olen taas viime päivinä murehtinut liikaa omaa tulevaisuuttani joka ei tunnu tarpeeksi kirkkaalta, ja nyt vielä päänvaivana on parikin asiaa joille en voi tehdä mitään.

Pitäisikö parveketupakointi kieltää?
- ei, ensinnäkin teen sitä itse enkä halua kävellä ulos asti tupakalle, toisekseen vaikka se kiellettäisiin niin kuka sitä uskoisi.

Millainen olit/olet koulussa?
- en jaksanut keskittyä tarpeeksi ja olin ihan liian laiska. jälkeenpäin kaduttaa.

Muistatko vielä viimevuotisen uudenvuoden lupauksesi?
- en

Meetkö koskaan nukkumaan meikit naamassa? miks?
- silloin kun on tarpeeksi väsynyt ja etenkin jos on ollut juhlimassa, silloin ei jaksa välittää.

Oletko koskaan tapellut fyysisesti, kenen kanssa?
- kunnon nyrkkitappeluissa en ole ollut mutta joskus on tullu vedettyä avokämmennellä yhdelle jos toiselle.

Hearse<3Luonut: HearseTiistai 25.04.2017 16:35

She said, "Some days I feel like shit"
Some days I wanna quit, and just be normal for a bit"

HearseBlue Da Ba Dee..Luonut: HearseTiistai 25.04.2017 16:04Jos joku ei siis ole tajunnut tota profiilikuvaani.

Voimia kaikille kevääseen &lt;sydän&gt;

_tripLuonut: _tripTiistai 25.04.2017 15:47

Brookes Bros + Danny Byrd. Happy summer vibes (:


-antttiMoiLuonut: -antttiTiistai 25.04.2017 14:33

Moi

Kuunsilmä<3Luonut: KuunsilmäTiistai 25.04.2017 14:00

Các bộ số chỉ dùng cho mục đích tham khảo, bạn nên cân nhắc trước khi chơi và không chơi lô đề vì đó là bất hợp pháp, chỉ nên chơi lô tô do nhà nước phát hành vừa vui vừa đảm bảo ích nước lợi nhà bạn nhé.

Dự đoán kết quả XSMB 26/4/2017 - Xem ngay dự đoán miền Bắc chiều tối hôm nay và ngày mai tỷ lệ trúng cao nhất được phân tích từ các cao thủ may mắn nhất 3 miền

1. Dự đoán xổ số miền Bắc XSHN - DDXSMB thứ 4 - XSMB T4 - XS BAC NINH - Xổ số Bắc Ninh - XSBNINH ngày 26/4/2017
• Đặc biệt: 80
• Bao lô 2 số: 63 - 57 - 99
• Tham khảo bộ Loto gan: 85 – 24 - 67

Nhận kết quả miền Bắc nhanh nhất:
hoặc soạn XS MB gửi 6022 ( giá cước 1000vnd)
Nhận ngay cầu đẹp miền Bắc

hoặc soạn TKX MB gửi 6522 ( giá cước 5000vnd)
Xem thêm dự đoán kết quả xổ số miền Bắc siêu chuẩn tại:

Soi cầu XSMB chính xác nhất

2. Quay thử kết quả xổ số miền Bắc thứ 4 - KQXSBN - XSBN - XSBNINH - kết quả xổ số kiến thiết tỉnh Bắc Ninh:


Dự đoán kết quả xổ số miền Bắc - Kết quả xổ số hôm nay thứ 4 ngày 26/4/2017 - được kết quả xổ số Xsmb.me đưa ra dựa vào những phương pháp, phân tích từ bảng bảng kết quả xổ số ngày hôm qua, để chọn ra những cặp số may mắn nhất.
Tuy nhiên, đây chỉ là những phân tích mang tính chất để tham khảo. Chúc các bạn may mắn!

KuunsilmäJIHHHAAAA!Luonut: KuunsilmäTiistai 25.04.2017 13:41

c5f6412cfe1ba5f23939f10592df799c.gif
TAAS UKKOSTAAAAAA!
<3<3
Aikamoiset salamat välkähti.


...

KuunsilmäPhiu phau poksLuonut: KuunsilmäTiistai 25.04.2017 13:11

tumblr_niiowoMdtx1sotuj5o1_500.gif


Ny on oltu taas vähä siivoilemas ja auttelees muuten.

Ollu tosi hauska ilma, välillä sataa vettä, sit tulloo räntää ja lunta, ja taas vettä.. Sit rakeita :D Kai aurinkoki pia paistaa tai jotai x3


Mut joo, aamulla ois tehny kerrankin mieli nukkua pitempään mutta eipä sitä sit voinunna.


Päivää piristi yyberisti kun löysin söpöt pöllösukat<3

Nyt RUOKAA en tee tänää enää mitää hihhihhiii >:)

kuppazki[Ei aihetta]Luonut: kuppazkiTiistai 25.04.2017 11:40

the-good-old-days-on-black.jpg
Huikaisevan hienot hankikelit oli! Käytiin luikasemassa reitillä SaijanLatu-Peräsuo-Pesiövaara-sähkölinja-soramonttu-Huuhkajasuo-Iijoki-rautatie

Kuunsilmä<3Luonut: KuunsilmäTiistai 25.04.2017 09:06

Jouduin eilen menemään taas päivystykseen. Aamulla. Meni kertomaan ohjaajalle tästä mun ihottumasta että se kutisee ja on ne punaiset läiskät. No olin päivystyksessä niin pääsin sairaanhoitajan luokse.
Se katsoi sitä mun ihottumaa ja määräsi rasvaa.
Nyt pitää ympäri kehoa laittaa sitä rasvaa.
Menin sitten sieltä töihin. Mutta mä lähdin sitten töistä aikaisemmin koska Mua alkoi ahdistamaan. Jouduin ottamaan sen rauhottavan.
Ja illalla mä jouduin ottamaan lisää rauhottavia.
Sain hyvin nukutta viime yön.
Nyt on kiva kun tänään sai nukkua vähän pitempään. Eikä tänään tarvitse mennä klubitalolle.
Voi ottaa rennosti tämän aamun.
Aijon käydä kaupassa lounaan jälkeen. Pitää ostaa muutama juttu.
Voi olla että nukun varmaan aamupäivän. Jos mua nukuttaa niin nukun.
Joisn äsken kahvia. Mutta ei se kauheasti piristänyt. Väsyttää edelleen. Varmaan johtuu noista rauhottavista.
Voi olla että joutuu tänäänkin syömään niitä. Varaudun siihen.
No ne on määrätty mulle ja mä syön niitä tuohon ahdistukseen.
Kyllä se sitten helpottaa jossain vaiheessa tää olo. En nähnyt onneksi viime yönä mitään painajaisia.
Ja kun otin ilta lääkkeet eilen niin otin samalla sen rauhottavan.
Että saan nukutuksi.
Mä juttelin ohjaajan kanssa myös kun oli huono olo.
Mulla oli niin huono olo että mä vaan itkin ja itkin.
No nyt olen saanut taas itkettyä.
Itkeminen tekee vaan hyvää. Mulle se ainakin tekee hyvää. Saa purettua paineita pois ja pahaa oloa.
En ollut itkenyt taas pitkään aikaan.
Nyt täytyy taas vaan elää hetki ja päivä kerrallaan. Nyt on taas vaikeaa. Saa nähdä koska helpottaa.
Mutta tänään on sähly niin mä aijon osallistua siihen. Saa muuta ajateltavaa ja liikunta tekee vaan hyvää.
Pääsee liikkeelle. Mä kävelin eilen lyhyen lenkin.
Oli pakko saada vähän raitista ilmaa.
Teki ihan hyvää tuohon ahdistukseen.
Aamupala on noin tunnin päästä.
Mä voisin nyt tämän aamun pestä pyykkiä jos pesukone on vaan vapaa. Jos ei ole vapaa niin pesen myöhemmin.
Tiskaan myös kohta.
Onneksi ulkona paistaa aurinko niin se vähän piristää mieltä.
Kyllä asiat järjestyvät.
Pahin ahdistus on takana päin. Ehkä nyt alkaa helpottaa.
En aijo nyt stressata mistään nyt.
Keskityn vaan tähän hetkeen ja päivään.
Onneksi olen oppinut pysähtymään.
Tekee välillä ihan hyvää.
Tää päivä on varmasti parempi mitä eilinen päivä.
Täytyy kohta laittaa rasvaa noihin jalkoihin koska nyt kutisee taas kivasti.
Laitan kota sitä rasvaa. Ärsyttävä tää kutina.
Mä toivon etten taas joudu sitten lääkäriin tämän ihottuman takia jos se voide ei auta.
Olen ravannut ihan tarpeeksi tuolla päivystyksessä.
Kauaa en joutunut onneksi odottamaan kun olin siellä.
Ei ollut niin paha ruuhka.
Sain onneksi auto kyydin sinne terveyskeskukseen.
Ei tarvinnut kävellä sinne.
Pääsin sieltä nopeasti tuonne töihin eilen.
Kävin vaan kaupan kautta hakemassa eväät.
Ei ollut mitään hommia eilen töissä.
Mä vaan ihmettelin siellä.
Ja juttelin muiden kanssa.
Nyt ei tarvitse pariin viikkoon mennä töihin.
Vappu on ensi viikon maanantaina niin silloin ei ole työpäivää.
Hyvä. Voi ottaa rennosti.
Klubitalolle menen sitten taas ensi viikolla.
Hyvä ettei tänään tarvinnut mennä sinne koska en todellakaan olisi tänään jaksanut noita bussi matkoja.
No ehkä ensi viikolla mä kestän ne taas.
Ja toivon että olen silloin paremassa kunnossa.
Kohta mä kerään nuo pyykit muovikassiin valmiiksi.
Kivasti on taas tullut pyykkiä.
Mä voisin huvikseen käydä vaikka seppälässä samalla kun käyn kaupassa. Koitan olla ostamatta mitään sieltä.
Pitäisi kyllä ostaa uudet rintaliivit taas.
Seppälästä löytyy varmasti sopivat.
Voisin jo tänään käydä vähän katsomassa niitä.
Olisiko siellä sopivat.
Uusia stringejä haluaisin kovasti ostella.
Nyt kun kesä tulee. Eikä pylly jäädy niin pahasti.
Uusia toppeja ja t-paitoja pitäisi myös ostella kun kesä tulee.
Alan nyt säästämään kesävaatteisiin.
Seppälästä löytää hyvin noita kesävaatteita.
Ja siellä voi olla alennuksessa taas jotain kivaa halvalla.
Mä voisin maksaa laskuja nyt kun olen koneella.
Saa ne hoidettua pois alta.
Sitten niitäkään ei tarvitse miettiä.
Menen taas illalla parhaan kaverin luokse.
En ollut eilen sen luona koska halusin vaan levätä.
Mutta nyt jaksaa taas nähdä kavereita.
Vähän parempi olo mitä eilen.
Kohta voisi kuunnella musiikkia.
Ja siivota vähän tätä kämppää.
Mun kämppä on aika sotkuinen.
Pyyhkiä tasoja ja tiskata.
No alan kohta siivoamaan.
Mutta. Kyllä tää tästä.
Olo alkaa pikku hiljaa helpottaa.
Toivottavasti.

PixelStaryou need thisLuonut: PixelStarTiistai 25.04.2017 07:02

« Uudemmat -