IRC-Galleria

Bro

Bro

ei ole enää Galtsun ylläpitäjä, http://irc-galleria.net/feedback auttaa ongelmissa. :)
Facebookin tietojen jakamisesta on ollut tässä viime aikoina aina sillon tällöin uutisointia. Itse en koskaan ole suuremmin välittänyt henkilötietojeni salailusta ja oonkin jakanut niitä ympäri intterrnetin ihmemaata varsin auliisti.

Ajattelinpa kuitenkin kirjoittaa tuosta yhdestä kummallisuudesta, josta on toisinaan ollut mainintaa tuttujen kanssa jutellessa, mutta joka ei tunnu olevan kuitenkaan kaikkien tiedossa.

Kaikille Facebookin käyttäjille lienee tullut tutuksi nämä vaihtelevan laatuiset applikaatiot eli suomeksi sovellukset, jotka eivät ole Facebookin kehittämiä vaan niitä kehittävät ja ylläpitävät ulkoiset tahot. Nämä applikaatiot juttelevat Facebookin kautta erityisen rajapinnan, Facebookin APIn kautta.

Kun Facebookissa ottaa jonkun applikaation käyttöön, annetaan sille yleensä oikeus lukea jotain perustietoja itsestä, mahdollisesti myös oikeus lisätä News feediin asioita omasta puolesta.

Monet tehnee kuten minä ja klikkailee OK:ta enemmin asioita lukematta, jos kyseessä on applikaatio, jonka haluaakin asentaa. Ja kaikesta päätellen vielä useammat klikkailevat OK:ta kaikkeen vastaan tulevaan, koska eivät tiedä mitään applikaatioista eivätkä haluakaan tietää, vaan haluavat vain käyttää Facebookia.

Tässä vaiheessa, kun hommat jätetään lukematta, tuleekin jännä ilmiö. Sen lisäksi, että asennetuille applikaatioille jaetaan omat tiedot, jaetaan niille myös kavereiden tiedot, mikäli kaverit eivät ole tätä erikseen estäneet.

Eli: kun kaverisi antaa Facebook-applikaatiolle oikeudet tietoihinsa, saa kyseinen applikaatio myös sinun tietosi.

Pistää miettimään, kun News feedissä näkyy jatkuvasti tällaisia "Matti Meikäläinen likes omg, check out what happened when father found her daughter with a webcam" -viestejä, joissa on kyse siis erilaisista spammiapplikaatioista, että mihinkähän ne kaikki kerätyt tiedot mahtaa päätyä.

Näiden omien tietojen jakamista kaverien asentamille applikaatioille ei voi estää mitenkään:
  • Oma nimi
  • Oletuskuva
  • Sukupuoli
  • Verkot
  • Kaikki muut tiedot, jotka on asettanut näkymään kaikille Facebookin käyttäjille, eli näkyvyysasetuksena on Everyone

Nämä omat tiedot jaetaan oletuksena (ainakin mulla on oletuksena valittuina) kaverien asentamille applikaatioille, mutta ne voi estää halutessaan:
  • Syntymäpaikkakunta
  • Asuinpaikkakunta
  • Opiskelu- ja työtiedot
  • Activites and interests -kohtaan syötetyt tiedot
  • Sivut, joita on tykännyt eli likennyt
  • Facebook Placesin kautta lisätyt paikat, joihin on paikantanut itsensä (ei vielä käytössä suomalaisilla Facebook-käyttäjillä)

Ja näin näiden tietojen jakamisen kavereiden asentamille applikaatioille voi estää:
  • Klikkaa oikealta ylhäältä Käyttäjätili (Account) -> Yksityisyysasetukset (Privacy Settings)
  • Klikkaa vasemmalta alhaalta otsikon Sovellukset ja sivustot (Applications and Websites) alta Muokkaa asetuksiasi (Edit your settings)
  • Klikkaa kohdasta Kaverien kautta saatavat tiedot (Info accessible through your friends) nappia Muokkaa asetuksia (Edit settings)

Galtsun säännöissä on lukenut vuosikausia näin: Muista, että lisättyäsi kuvan et välttämättä saa sitä koskaan pois Internetistä, vaikka poistaisit sen IRC-Galleriasta!

Sama koskee kaikkea informaatiota mitä satunnaisille internet-sivustoille syöttää. Paras on aina varautua siihen, että sen jälkeen, kun syötetyt tiedot on lähetetty, niille voi tapahtua ihan mitä tahansa.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.