IRC-Galleria

Brylle

Brylle

On onnellinen Rva ja Äiti

[Ei aihetta]Sunnuntai 14.06.2009 12:37

Huomenna olisi rahapäivä..josko sitä laskujen jälkeen pääsis shoppailee vaaville kaikkea pientä ja tarpeellista..<3

Loppukesästä ja alkusyksyllä syntyneet lapset ovat pidempiä ja vahvempia kuin talvisaikaan syntyneet, selviää laajasta tutkimuksesta. Ero johtuu tutkijoiden mukaan D-vitamiinista, jota odottava äiti saa valoisaan vuodenaikaan enemmän.

Aurinko hellii äitiä ja tulevaa lasta.
Kesän ja syksyn taitteessa syntyneet olivat noin puoli senttiä pidempiä ja heidän luunsa leveämpiä, kuin talvikuukausina syntyneillä lapsilla.

Tutkimusryhmässä mukana ollut professori Jon Tobias kertoo, että leveämmät luut ovat vahvempia ja riski osteoporoosin aiheuttamille luun murtumille on pienempi.

Vähäisen D-vitamiinin saannin arvellaan lisäksi heikentävän naisen kykyä synnyttää normaalisti alakautta, sillä vitamiinipuutos saattaa heikentää alatiesynnytyksessä tarvittavia lihaksia.

Nykysuositusten mukaan raskaana olevat ja imettävät äidit tarvitsevat 10 mikrogrammaa D-vitamiinia purkista pimeänä vuodenaikana, lokakuun alusta maaliskuun loppuun.
Väliliha on ihokudos emättimen ja peräaukon välissä. Normaalissa synnytyksessä väliliha venyy vähitellen, jotta vauvan pää mahtuu syntymään. Välilihan leikkaus on noin 5-8cm viilto, jonka lääkäri tai kätilö tekee saksilla välilihaan suurentaakseen emättimen aukkoa. Ensimmäiset välilihan leikkaukset tehtiin alun perin jo 1740-luvulla, kun pihtisynnytysten yhteydessä instrumentit oli saatava mahtumaan emättimeen. Toimenpide yleistyi, kun synnytykset siirtyivät kodeista sairaalaan ja samalla selin makuu sängyllä yleistyi synnytysasentona, sen helpottaessa lääkäreiden työskentelyä.

1930-luvulla välilihan leikkaus tehtiin USA:ssa jo rutiininomaisesti kaikille synnyttäjille. Näihin aikoihin vahvojen lääkkeiden käyttö synnytyksissä oli yleistynyt niin, että naiset synnyttivät täysin lääkehumalassa, eivätkä pystyneet itse ponnistamaan vauvaa ulos. Siihen aikaan pihtisynnytykset ja välilihan leikkaukset olivat yleisiä apukeinoja lääkäreiden hoitamissa synnytyksissä.

Välilihan leikkauksen uskottiin vähentävän vakavia repeämiä ja takaavan paremman seksuaalisen toiminnan synnytyksen jälkeen. Sen uskottiin myös vähentävän virtsan- ja ulosteen karkailua. Edelleenkin joillakin lääkäreillä on käsitys, että lapsi pitää saada ulos nopeasti ja väliliha leikataan, koska sen uskotaan nopeuttavan ponnistusvaihetta. Jo 25 vuotta sitten tutkimukset kuitenkin osoittivat, että välilihan leikkaus ei nopeuta synnytystä. Tutkimukset osoittivat myös, että välilihan leikkaus lisää riskiä vakaviin välilihan repeämiin. (3. ja 4. asteen repeämät) ja ennemminkin aiheuttaa ongelmia, kuin estää niitä.

* Episiotomia kestää kauemmin parantua ja on myös kipeämpi, kuin luonnollisesti revennyt ihokudos, sillä episiotomiassa leikataan aina myös lihaskudosta. Repeämät yleensä vahingoittavat vain ihoa ja pintakudoksia ja sen vuoksi paranevat nopeammin.
* Leikkaushaava repeää usein lisää ja aiheuttaa entistä isomman repeämän. Jos repeämä on vakava (3. tai 4. asteen repeämä), se saattaa yltää peräaukkoon asti ja silloin kirurginen toimenpide on välttämätön. Jos repeämä yltää peräaukon sulkijalihakseen, se saattaa aiheuttaa ulosteen pidätysongelmia.
* Leikkaushaava saattaa tulehtua tai aiheuttaa verenhukkaa
* Joillakin naisilla paraneminen saattaa kestää kuukausia. Ennen kun haava on kokonaan parantunut, saattaa tuntua epämukavuutta, kipua ja seksiongelmia. Korjausleikkaus saattaa olla tarpeen.
* Pitkittää seksin uudelleen aloittamista ja saattaa lisätä kipua ja tunnottomuutta seksin aikana.
* Kipeä välilihan alue ja tikit saattavat hankaloittaa vauvanhoitoa ensipäivien aikana.

Milloin leikkaus on perusteltua?

Jos välilihassa on arpikudosta tai muu poikkeama, jolloin se ei jousta samalla tavoin, kuin normaali terve ihokudos.
Jos vauvalla on erityisen vakava hapenpuute ja se pitää saada syntymään erityisen nopeasti.

Suomessa korkeat leikkausprosentit
* Paras tapaa välttää välilihan leikkausta on valita synnytyspaikka, jossa on alhaiset välilihanleikkausprosentit ja jossa kätilöt eivät ohjeista sinua ponnistusvaiheessa. Jos sinulla ei ole vaihtoehtoja, keskustele asiasta etukäteen hoitohenkilökunnan kanssa ja ilmaise toiveesi selvästi synnytystoivelistassasi.
* Hakeudu ponnistusvaiheessa ( pysty-), kyykky- tai konttausasentoon
* Vältä ponnistamista selällään tai puoli-istuvassa asennossa, sillä silloin lapsen pää painaa suoraan välilihaa ja estää venymisen.
* Älä kiirehdi ponnistusvaihetta, jotta väliliha ehtii venyä.
* Vältä epiduraalipuudutusta. Puudutus vaikeuttaa pystyasentoihin pääsyä ja saattaa vaikuttaa kehosi kykyyn ponnistaa lapsi ulos. Se myös osaltaan lisää vaikeiden repeämien riskiä. Kun synnytys etenee luonnollisesti ilman puudutuksia ja lääkkeitä, väliliha säästyy ehjänä jopa 50% synnyttäjistä.
* Käytä vesiallasta. Lämmin vesi pehmittää välilihaa, eikä altaaseen ole helppo päästä saksien kanssa.


* Keskity ponnistusvaiheessa kuuntelemaan oman kehosi viestejä ja ponnista spontaanisti ja vaistonvaraisesti sen verran, mikä sinusta itsestäsi tuntuu sopivalta.
* Yritä olla kuuntelematta muiden mahdollisia ohjeita ponnistuksesta.
* Älä hyväksy imukupin käyttöä, ellei se ole aivan välttämätöntä.
*Syö terveellisesti raskauden aikana, sillä hyvä ravinto vaikuttaa myös ihokudoksiin. On erityisen tärkeää, että saat ravinnosta E-vitamiinia, rasvahappoja, erityisestOmega-3 sekä riittävästi proteiinia.
* Harrasta liikuntaa raskauden aikana. Terve ja hyväkuntoinen keho toimii paremmin synnytyksessä.
* Hiero välilihaa säännöllisesti loppuraskaudesta pehmentääksesi välilihan kudoksia. Hieronta auttaa välilihan ihoa venymään ponnistusvaiheen aikana.
* Pysy liikkeessä synnytyksen aikana, sillä pystyasennot edistävät ja tehostavat synnytystä, jolloin lääkkeiden tarve vähenee.
* Harjoita lantionpohjan lihaksia raskausaikana, sillä ne auttavat sinua ponnistusvaiheessa. Pyydä kätilöä kertomaan sinulle, kun pää syntyy (crowning) ja vältä ponnistamasta silloin, että väliliha ehtii venyä tarpeeksi.

HUOMENNNAAAA!!!!Torstai 04.06.2009 22:17

Enää 10 viikkoa jäljellä! Oletkohan sinä yksi niistä, joihin äkkiä iskee aikapula? Niin paljon pitäisi tehdä ennen kuin vauva syntyy…

Hermosi voivat olla kireällä ja et ihan aina jaksa olla kärsivällinen kumppanisi kanssa. Ehtiikö tässä tehdä kaiken sen, mikä oli tarkoitus, ennen kuin lapsi syntyy? Yhtäkkiä täytyy ruveta siivoamaan kaappeja ja laatikoita, kellaria ja ullakkoa. Nauti energiasta ja touhua vapaasti, mutta muista, että päivä se on huomennakin.

<3Tiistai 02.06.2009 21:44

"Elämän pienistä asioista
se kaikkein suurin on se,
joka pienuudellaan mullistaa
elämämme loppuiäksi."

Tänään oli kantapääää <3

Vauvakutsut<3Torstai 28.05.2009 13:43

Viime Lauantaina kotona odotti iiihana yllätys kun ystikset oli järkännyt iihanat vauvakutsut..ja aivan sika hyvää kakkua ja voilepäkakkua kans..ja ihania lahjoja..ensimmäinen tuttipullo ja tuttitkin saatiin eilen lahjaks:)

Kyllä raskaus on ihanaa aikaa..ja vielä kun on ihania ystäviä<3:)

[Ei aihetta]Keskiviikko 27.05.2009 22:28

Tänään on 27.5.2009, ja raskautesi on kestänyt 28 viikkoa ja 5 päivää , laskettuun aikaasi (14.8.2009) on 11 viikkoa ja 2 päivää päivää jäljellä.


29. raskausviikko
Sikiön paino: 1100 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 24,5 cm
Koko pituus: 33,5 cm

SIKIÖ

29. raskausviikko

Tämän viikon alussa sikiö on 26 viikkoa vanha ja sen aivoaaltojen kuviot ovat jo lähes samanlaiset kuin vastasyntyneen. Sikiö osaa jo paremmin avata ja sulkea silmiään, imeä ja niellä. Keuhkot pystyvät nyt hengittämään ilmaa ja sikiö tekee säännöllisiä hengitysharjoituksia. Keuhkot alkavat olla paremmin valmistautuneet kohdun ulkopuoliseen elämään. Keskushermosto alkaa myös olla jo niin kehittynyt, että sikiö pystyy itse säätelemään ruumiinlämpöään.

Jokainen kuluva päivä parantaa mahdollisuuksia saada terve lapsi, vaikka synnytys käynnistyisi liian aikaisin. Sikiölle on kuitenkin parempi edelleen pysyä kohdussa, kunnes se kasvaa isommaksi. Sikiön kehosta on rasvaa 2 - 3 %. Pojilla kivekset laskeutuvat kivespusseihin.

NAINEN

Seitsemänkuukautisjuhlat ovat ovella! Joissain kulttuureissa juhlitaan raskauden seitsemännellä kuukaudella uutta, kasvavaa elämää. Nyt onkin syytä juhlia, sillä lapsellasi on jo erittäin hyvät mahdollisuudet pärjätä myös kohtusi ulkopuolella. Jos lapsi syntyisi nyt, on sillä 90 % todennäköisyys selvitä hengissä! Voit siis tuntea olosi turvalliseksi ja nauttia hyvistä tuntemuksista.

Kaikki ei kuitenkaan ole yhtä juhlaa: närästys ja happamet röyhtäisyt voivat olla melko tuntuvia näihin aikoihin. Ruokatorven ja mahalaukun välissä sijaitseva sulkijalihas heikentyy raskauden aikana. Siksi mahahappoja voi päästä ylös ruokatorveen. Pahimmillaan närästys tuntuu siltä kuin kurkku olisi tulessa. Hyvä neuvo on syödä hitaasti ja pureskella ruoka huolella. Syö pieniä annoksia kerralla ja vältä makuuasentoa tai kumartelua heti ruokailun jälkeen. Yritä selvittää, mitkä ruoat aiheuttavat enemmän epämukavuutta kuin muut. Lasi maitoa voi auttaa ja tarvittaessa närästykseen löytyy käsikauppalääkkeitä, joita voi käyttää raskausaikana.

Ultra oli 27.3.2009Maanantai 30.03.2009 23:53

Kaikki oli vaavilla hyvin..ja TYTTÖ tulossa :)