IRC-Galleria

Sydämen lisälyönnit ja muljahtelutuntemukset

Lisälyöntituntemuksia kuvataan usein ”muljahteluna”, ”sydän jättää lyöntejä väliin ja lyö sitten voimakkaammin” tai ”sydän hypähtelee”. Stressi, valvominen, raskas fyysinen rasitus, alkoholin käyttö, tupakointi, kahvin juonti, eräiden lääkkeiden käyttö ja nestetasapanohäiriöt (kaliumin ja magnesiumin vajaus) voivat aiheuttaa terveenkin sydämen lisälyöntejä.



Lisälyöntisyys yleistyy iän myötä. Terveen sydämen lisälyönnit ovat vaarattomia, mutta tuntuvat kiusallisilta. Lisälyönnit yleensä vähenevät tai häviävät rasituksessa, joka on niiden hyvänlaatuisuuden merkki. Uudenlainen ja runsas lisälyöntisyys saattaa olla alkavan sydänsairauden oire, joten ne yleensä tutkitaan kertaalleen perusteellisesti. Yleensä lisälyöntisyys ei vaadi hoitoa, vaan altistavien tekijöiden välttäminen riittää. Hankalia, haittaavia oireita voidaan yrittää hillitä beetasalpaaja-lääkityksellä.


Hälyttävät oireet

Tykytys- ja muljahtelutuntemuksia esiintyy ajoittain lähes kaikilla ja ne ovat yleensä vaarattomia, mutta tutkimuksiin pitää hakeutua aina jos tykytystuntemuksiin liittyy:

*

rintakipua
*

heikotusta
*

hengen ahdistusta
*

tajunnan hämärtymistä
*

tajunnan menetys
*

rytmihäiriötuntemuksen alkaminen rasituksessa

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.