IRC-Galleria

ItiksenOhjukset

ItiksenOhjukset

Kipinän nuorisotalolla vierailee pieni papukaija ke 13.10.2010 klo 14-16

Miksi IRC-galleria on perustettu?Maanantai 06.04.2009 15:22

IRC-galleriasta löytyy myös sen lyhyt historia:

IRC-Gallerian perusti joulukuussa 2000 Tomi "shalafi" Lintelä. Mukana oli myös Jari "jaffa" Jaanto koodausapuna. Ensimmäinen versio käsitti parinkymmenen tutun Internet Relay Chatin - IRC:n, irkin - käyttäjän, irkkaajan valokuvat, joita pystyi kommentoimaan.

Kesällä 2001 Galtsussa - kuten käyttäjät sitä jo silloin nimittivät - oli jo yli tuhat käyttäjää. Tällöin tekijätiimiin liittyivät Kari "tuner" Lavikka sekä Matti "maza" Kari ja palvelu sai viime aikoihin asti käytössä olleen, tutun sini-oranssin ulkoasunsa. Alkeelliset tekniset ratkaisut vaihdettiin oikeaan tietokantaan, mikä olikin tarpeen: Palvelun käyttäjämäärä lähti räjähdysmäiseen kasvuun - vuosi sivuston avaamisen jälkeen käyttäjiä oli 5000.

Vakavampaa leikkiä
Vuoden 2001 lopulla Internet- ja laitteistokustannukset olivat kohonneet sen verran suuriksi, että ne alkoivat verottaa ylläpitäjien kukkaroita liiaksi. Niinpä seuraavana vuonna IRC-Galleria tekikin yhteistyötä Finnish Internet and IRC Users ry:n kanssa ja palvelun toiminta rahoitettiin yhdistyksen jäsenmaksuilla. Huhtikuussa IRC-Galleria oli rekaksois.comin järjestämän The Big One -kilpailun finaalissa kilpailemassa Suomen parhaan epäkaupallisen sivuston tittelistä. Voittoa ei herunut, mutta mainetta ja kunniaa kylläkin. Finaalipäivänä rikkoutui myös 10 000 rekisteröityneen käyttäjän raja.

Koska yhdistystoimintaan liittyvä byrokratia vaikeutti päätösten tekoa, kuusijäseniseksi kasvanut ylläpitotiimi päätti varmistaa IRC-Gallerian ongelmittoman kasvun perustamalla toimintaa varten osakeyhtiön. Aiemmin mainittujen lisäksi Dynamoid Oy:n perustajiin kuuluu Teddy "Tricky_Di" Grenman ja Heini "varzu" Varjonen. Dynamoidin alaisuudessa IRC-Galleria on toiminut helmikuusta 2003 alkaen.

World Domination
Helmikuussa 2004 ylittyi 50 000 rekisteröityneen käyttäjän raja ja maaginen 100 000 rekisteröitynyttä meni rikki 10.9.2004. Palveluun rekisteröityy nykyään noin 10 000 uutta käyttäjää kuukaudessa. Yli 90% rekisteröityneistä käyttää palvelua viikoittain. Heidän lisäkseen saitilla vierailee joka viikko noin 300 000 rekisteröitymätöntä henkilöä. Ylläpitäjiä on kirjoitushetkellä, joulukuussa 2004, reilut parikymmentä. Teknisenä alustana toimii edelleen Linux.

IRC-Gallerian kohderyhmänä on nykyään irkkaajien lisäksi kaikki suomea taitavat yli 12-vuotiaat henkilöt ja se onkin Suomen suurin Internet-yhteisö - voitaisiin sanoa, että yhteisöjen yhteisö. Se on noteerattu useimmissa suurimmissa sanomalehdissä (mm. Helsingin Sanomat, Turun Sanomat, Kaleva jne.), alan lehdistössä (mm. Mikrobitti, IT-Viikko) sekä iltapäivälehdissä, televisiossa ja radiossa.

Lisätietoja IRC-Galleriasta ylläpidolta.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.