IRC-Galleria

Netari

Netari

Meidän kanssa voi jutella kahdestaan Netari-chatissa tiistaista torstaihin klo 18-21. :)

Selaa blogimerkintöjä

”Ei kiitti, mä en juo”Maanantai 01.06.2015 10:50

Vaikka kesä kuluu suurimmalla osalla nuorista ainakin osittain kesätyön merkeissä, se tarkoittaa siitäkin huolimatta lomaa koulutyöstä ja opiskelusta. Kesä tuo tullessaan monelle myös vapautta, lomailua, kavereita ja hauskanpitoa.

Sanonta ”hauskaa voi pitää ilman viinaa” on varmasti lähes jokaiselle tuttu. Kaveriporukoissa mielipiteet alkoholinkäytöstä voivat jakaantua kahtia. Valitettavan usein porukassa se, joka ei juo, joutuu perustelemaan valintaansa muille. Aina ei ole helppoa tehdä ja toimia eri tavoin kun muut. Se vaatii rohkeutta.Ryhmäpaine alkoholinkäytölle on kuitenkin viime vuosina vähentynyt. Tutkimusten mukaan humalahakuinen alkoholinkäyttö nuorten keskuudessa on vähentynyt viimeisen kymmenen vuoden kuluessa. Lisäksi yhä kasvava joukko suomalaisista nuorista valitsee absolutismin, eli he eivät käytä lainkaan alkoholia. Näistä muutoksista huolimatta perusteluja sille, miksi ei juo, tuntuu edelleen tarvitsevan. Olen käynyt useammankin nuoren kanssa Netarissa keskustelua siitä, onko ok olla juomatta. Tai miten perustella se kavereille ilman, että vaikuttaa nipolta tai tylsältä.

Alaikäisen kohdalla valinta ja päätös asian suhteen on helppo: jo lakipykälienkin mukaan alkoholi ei kuulu alle 18-vuotiaiden elämään. Täysi-ikäisenä päätös olla juomatta on puolestaan jokaisen oma henkilökohtainen valinta. Jokaisella on siihen omat syynsä, eikä niitä tarvitse sen enempää muille perustella. Päätös on yksin sinun.

Aurinkoista ja rentouttavaa kesää!

@LilliLotta

Kun ikävät uutiset ihmisten kärsimyksistä, vaikkapa luonnonkatastrofin tai nälänhädän aiheuttamana, ylittää uutiskynnyksen, viimeistään silloin herää monen auttamishalu. Jotain täytyisi tehdä. Menisinkö avustusjärjestöön töihin, mutta miten?

Koko työurani eri järjestöissä kansainvälistä työtä tehneenä olen saanut usein vastata kysymykseen miten olen päätynyt alalle. Olen aina vastannut kysyjille, että uteliaisuuttani. Toinen vakiovastaukseni on että olen ollut kentällä eli ollut töissä siellä jossain kaukana, Aasiassa, Afrikassa, aluksi vapaaehtoisena ja myöhemmin palkattuna työntekijänä. Kehitysyhteistyötä tai humanitaarista avustustyötä tekemään vaaditaan useimmin juuri tätä kenttäkokemusta ja sen tuomaa kentän tuntemusta.

Ensimmäisessä työpaikassani parikymmentä vuotta sitten valmensin nuoria, jotka lähtivät vapaaehtoistöihin Euroopan ulkopuolelle. Afrikkaan. Latinalaiseen Amerikkaan. Aasiaan. Suurin osa oli opiskelijoita, hyvin monen pääaine oli sosiologia. On vastaan tullut myös insinöörejä, opettajia, lääkäreitä, kätilöitä - tai sellaiseksi aikovia. Humanisteja. Tänä päivänä enenevässä määrin alkaa olla tarvetta poliiseille, palomiehille ja turvallisuusalan osaajille, sillä maailmasta on tullut arvaamattomampi ja turvattomampi paikka. Nykyään tarvitaan myös digiosaajia, sillä kehitysmaissa yhtä lailla kehitetään sähköisiä palveluja. Vapaaehtoistyössä kehitysmaissa olleista monet ovat valmistuttuaan päätyneet eri järjestöihin töihin joko Suomessa tai ulkomailla.

Kehitysyhteistyössä ja humanitaarisessa avustustyössä sietokyvyllä on iso merkitys. Tulee esteitä, viivästyksiä, budjettien alituksia ja käyttötarkoituksien muutoksia. Tuloksia syntyy, mutta yleensä ne vievät aikaa. Muutos on pysyvä olotila, epävarmuus päivittäinen seuralainen. Partioasenteella pärjää jo pitkälle. Matkoilla pääsee nukkumaan outoihin paikkoihin, isompien ja pienempien öttiäisten vilistäessä pitkin seiniä ja lattianrajaa, hygienia on niin sun näin, asiat menevät usein toisin kuin oli suunniteltu. Rikastumaan ei pääse, fameksi ei tule, mutta tarinoita riittää kerrottavaksi. Jos tällainen kiinnostaa, niin tervetuloa alalle.

Tule keskustelemaan Manteliin www.mantelichat.fi 19.5 klo. 18 - 20
Chat ei vaadi rekisteröitymistä vaan valitse vain nimimerkki ja klikkaa itsesi mukaan keskusteluun.

- Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien työntekijä

Kun ikävät uutiset ihmisten kärsimyksistä, vaikkapa luonnonkatastrofin tai nälänhädän aiheuttamana, ylittää uutiskynnyksen, viimeistään silloin herää monen auttamishalu. Jotain täytyisi tehdä. Menisinkö avustusjärjestöön töihin, mutta miten? Aiheesta keskustellaan tiistaina 19.5. klo 18-20: http://www.mantelichat.fi
Herättääkö median katastrofi -uutisointi sinussa tunteita?
Millaisia tunteita uutisointi katastrofi –alueilta sinussa herättää?
  • Voit valita 4 vastausta.
Tiedätkö miten voit auttaa katastrofi –alueen ihmisiä?
Haluaisitko työskennellä humanitaarisen työn parissa?
Tiesitkö, että Suomesta voit lähteä ulkomaille vapaaehtoistyöhön usean eri järjestön kautta?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.


Kesäpäivä hyväilee pehmeästi ihoa. Kuin varkain, lämpö muuttuu polttavaksi ja tulee pakko pulahtaa veden viilentävään syleilyyn. Ensimmäiset askeleet takaisin rannalle ja varpaiden alla tuntuu pehmeä hiekka, joka kulkeutuu vaivihkaa kaikkialle. Se löytää tiensä sandaalien sisään ja siellä se kutittaa kesäauringosta nauttivaa lomailijaa. Pyyhkeen ohimenevä huitaisu ja pieni hetki paikoillaan auttavat hiekkaa putoamaan maahan. Tämän jälkeen on jo melkein pakko sukeltaa uudestaan veteen ja jälleen hiekka ottaa vallan. Kiire ei ole mihinkään, vaan kaikki on tässä ja nyt.

Aamulla kello soi jo kuuden aikaan. Maailma seisoo vielä hiljaa paikoillaan; mitään ei näy mutta silti ympäristö on täynnä odottavaa liikettä. Linnut laulavat hiljaa ja yön kosteutta on vielä ilmassa – sen tuntee iholla ja hengityksessä. Hetkestä ei voi kuitenkaan pysähtyä nauttimaan, sillä on pakko laittaa kypärä päähän, hypätä pyörän selkään ja siirtyä torille avaamaan kahvilaa. Ensimmäiset asiakkaat saapuvat kello seitsemältä, tarkasti kuin kello. Sen tietää jo etukäteen, että he tarvitsevat mukaansa kupposen kuumaa ja voisilmäpullan. Heilläkin on työpäivä. Iltapäivästä voi itsekin kellahtaa nurmikolle ja nauttia jäätelön.

Kesä on ihanaa aikaa, vietti sen lomaillessa tai töissä. Silloin on aikaa toteuttaa suunnitelmiaan – matkustella, nähdä ystäviä, viettää aikaa ja nautiskella, uida, urheilla tai valvoa myöhään. Kesään voi mahtua monenlaista ja se on täynnä yllätyksiä. Sen kulkuun voi hyvin vaikuttaa itse ja kesätyöpaikkojakin on vielä tarjolla etsivälle. Kevään voikin hyvin käyttää vaikkapa matkasuunnitelmien tekoon tai kesätyöntekijän oikeuksiin tutustumiseen.

Kesätyöntekijöiden oikeuksista ja velvollisuuksista on hyvä paketti löydettävissä vaikkapa Oulun NettiNapista http://www.nettinappi.fi/blog/2010/06/opas-kesatyontekijan-oikeuksista-ja-velvollisuuksista/

Mitä suunnitelmia sinulla on kesäksi?

/LiekehtiväOrava


Luin aikoinaan uuden kirjan lähes viikoittain. Luin erilaisia novelleja, romaaneja, runoja ja kaunokirjallisuutta. Lukeminen toimi minulla joskus unilääkkeenä. Nukahdin kirjaimellisesti usein kirja käteen. Mielenkiintoisten kirjojen kanssa kävi niin, etten malttanut lopettaa lukemista vaan saatoin joskus ahmia koko kirjan kerralla.

Lukuinnostus hiipui pikkuhiljaa muiden harrastuksien myötä. Myös opiskelu, jota tein työn ohella vaikutti lukuharrastukseen. Löydän varmaan lukemisen uudelleen, kunhan siihen tulee sopiva hetki, mietin. Nuorisotalolla täällä Kuopiossa olen jutellut lukemisesta nuorten kanssa ja kuullut, että lukemiselle ei vaan jää aina aikaa ja että tietokoneen käyttö vie aikaa lukemiselta.

Lukeminen kuitenkin kannattaa, se on terapeuttista ja rauhoittavaa tekemistä. Lukeminen myös avartaa maailmankuvaa ja virkistää mielikuvitusta. Itsetunnon parantajanakin se toimii, kun huomaa, että toisetkin ovat kokeneen samoja asioita kuin sinä. Kiireisen arjen keskellä se rentouttaa ja vie sinut erilaiseen maailmaan.

Keskittymiskyky ja kärsivällisyys kasvavat lukiessa, koska joudut odottelemaan, mitä seuraavaksi tapahtuu ja saatat arvailla, että mitähän se mahtaa olla. Lukeminen kehittää kieltä, sanavarastoa ja itseilmaisua. Se myös auttaa ymmärtämään asioiden syy- ja seuraussuhteita sekä syvempiä merkityksiä. Kaikki näistä on taitoja, joita tarvitaan muutenkin elämässä.

Olen huomannut Netari-ohjaajana keskustellessa teidän nuorten kanssa, että moni teistä lukee aika paljon kirjoja, osa myös vieraalla kielellä. Miten lukuharrastuksen voisi löytää uudestaan, jos sen on kadottanut kiireen keskelle? Mitä taitoja lukeminen sinulle antaa ja mitä tunteita se herättää? Kuinka paljon luet ja millaisia kirjoja?

Torstaina 23.4 vietetään kansainvälistä kirjan ja tekijänoikeuksien päivää – tartu juhlapäivän kunniaksi painettuun kirjaan Ja jätä koulukirjat pöydälle, nauti ansaitusta matkasta mielikuvituksen maailmaan!

@mine-minttu

Kuka sua edustaa?Tiistai 31.03.2015 08:32

Eduskuntavaalit järjestetään seuraavan kerran 19.4.2015. Voit käydä äänestämässä ennakkoäänestyksessä 8.-14.4. tai varsinaisena vaalipäivänä 19.4. Mihin asiaan sinä olet tyytymätön Suomessa? Kuka voisi olla se ehdokas, joka ajaisi sinun asioitasi? Vaalikoneen avulla voit löytää sinulle sopivan ehdokkaan. Tässä esittelyssä kolme vaalikonetta sekä niiden plussat ja miinukset:

MTV Uutiset Eduskuntavaalikone
+ Voi valita etsiikö vaalikone ehdokkaita vai puolueita. Tiedot ehdokkaista löytyy helposti.
- Tulos näkyy oikeassa sarakkeessa ja päivittyy jokaisen vastauksen jälkeen. Tämä voi vaikuttaa seuraaviin vastauksiin, jos tulos ei miellytä vastaajaa.

YLEn Kandideitti

+ Nopea ja hauska idea, joka poikkeaa muista vaalikoneista. Toimii samalla logiikalla kuin Tinder.
- Vaikka alussa vastataankin viiteen asiakysymykseen, vaalikone perustuu vahvasti siihen miellyttääkö ehdokas omaa silmää. Itse en lähtisi valitsemaan ehdokasta ulkonäön perusteella.

Nuorten vaalikone

+ Nuortenvaalikone keskittyy nuoria kiinnostaviin aiheisiin. Tämä on siis suunnattu alle 18-vuotiaillekin!
- Paljon tekstiä ja vaatii keskittymistä. On kuitenkin hyvä että asiat on selitetty auki.

Tuntuuko sinusta, että äänestämisellä ei ole merkitystä? Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto - Nuva ry keräsi kuusi tekosyytä, miksi ei kannata äänestää ja kumosi ne. Käy lukemassa ne täältä: http://www.nuva.fi/tekosyyt/
Vaaliterveisin: @syaanisilli

PS. Yli 18-vuotiaat saavat äänestää eduskuntavaaleissa. Pitäisikö sinun mielestäsi äänestysikärajaa laskea? Kirjoita kommenttisi! Vote@16-kampanjan sivut: http://www.valtikka.fi/vaalit/vote-16

”Sä et kuulu tähän porukkaan”Maanantai 02.03.2015 12:58


Jokainen meistä on varmasti joskus kokenut jäävänsä porukan ulkopuolelle. Sitä voi tapahtua monessa eri tilanteessa ja ympäristössä. Pihapeleissä voi tulla valituksi viimeisenä joukkueeseen, tai voi pullahtaa ulos kaveripiirin WhatsApp-ryhmästä, tai voi huomata kuuluvansa kaveriporukkaan, jossa mielipiteitäsi ei kuunnella. Jos joutuu porukan ulkopuolelle siksi, että näyttää erilaiselta, kuuluu eri uskontokuntaan tai omaa erilaisia mielipiteitä, voidaan puhua syrjinnästä.

Onko Sinua syrjitty ja miten olet reagoinut siihen? Entä oletko puuttunut muiden syrjintään?

Tiesitkö muuten, että syrjintä on Suomen perustuslain mukaan rikos? Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Jos kohtaat syrjintää tai näet jotakuta syrjittävän, ota asia puheeksi aikuisen kanssa. Se voi olla joku koulun henkilökunnasta, tai joku lähisukulainen tai vaikkapa Netari-ohjaaja verkossa.

Meillä Oulun kaupungin nuorisopalveluissa on nollatoleranssi kaikkea syrjintää kohtaan. Olemme myös mukana Syrjinnästä vapaa alue-kampanjassa. Kyseessä on kaikenlaisen syrjinnän, kiusaamisen ja häirinnän vastainen tiedotuskampanja, jonka avulla organisaatiot ja työyhteisöt tuovat julki sitoutumisensa syrjimättömyyden periaatteeseen. Toiminnoissamme nuoret voivat olla omina itsenään ja on tärkeää, että jokainen tuntee itsensä hyväksytyksi. Mites teidän nuorisotaloissa ja tiloissa – miten siellä puututaan syrjimiseen?

Terveisin: @Poro-Erottelija
Nenäpäivä -kampanja hankkii vuosittain varoja kehitysmaiden lasten ihmisarvoisen elämän edistämiseksi.

Sinäkin voit osallistua Nenäpäivään: http://nenapaiva.fi/ideoitaosallistumiseen
Haasta kaverisi tai kerro itse toteuttamastasi haasteesta kommentoimalla tähän tai lomakkeella: https://www.webropolsurveys.com/S/6A7788EB80653F48.par.
Osallistut samalla kilpailuun, jossa jaossa Angry Birds-tuotteita!

Tietoa Nenäpäivästä: http://nenapaiva.fi/
Mitä on tasa-arvo? Olenko minä tasa-arvoinen?

Tasa-arvo tarkoittaa kaikkien ihmisten samanarvoisuutta yksilöinä ja yhteiskunnan jäseninä. Esimerkiksi jokaisella ihmisellä on mahdollisuus opiskeluun, ruokaan, asumiseen ja työpaikkaan. Tasa-arvoisuus tarkoittaa sitä, että vaikka kaikki eivät saa haluamaansa opiskelupaikkaa, niin jokaisella on kuitenkin oikeus sitä hakea.

Tasa-arvosta puhuttaessa useimmiten esiin tulevat tasa-arvo työpaikalla ja koulussa. Esiin tulee usein myös tyttöjen ja pokien välinen tasa-arvo.

”Meillä ainakin ala-asteella ei saanu ees valita halusko puukässään vai rättikässään. Tytöt meni automaattisesti toiseen ja pojat toiseen. Ylä-asteen liikuntatunnilla pojat oli salilla ja tytöt pelas sulkapalloa...”

” Etupulpetin tyttöjen jatkuvasta juttelemisesta ei huomautella, mutta voi herranen aika kun se takapulpetissa istuva poika pyytää kaverilta kynää lainaan.”

Mitä ajattelet tästä? Oletko mielestäsi tasa-arvoinen? Tule juttelemaan Mantelichattiin 26.8. klo 18–20. Chatissa kanssasi juttelevat tutut Pelastakaa Lasten vapaaehtoiset.
www.mantelichat.fi

Mantelissa tavataan!

Koulukiusaaminen on rikos.Torstai 14.08.2014 13:13

Netarissa on nollatoleranssi kiusaamiselle ja vihapuheelle.
Oletko kohdannut kiusaamista? Tässä kolme vinkkiä:

1. Netarissa voi jutella kiusaamisesta. http://bit.ly/1pOX9GA
2. Jos sinua tai kaveriasi kiusataan, puutu ja kerro asiasta luotettavalle aikuiselle.
3. Kohtasitko ikävän tilanteen netissä? Tutustu ohjeisiin: http://bit.ly/1oLkLrH


15.7. klo 16–18 Mantelichatissa keskusteltiin opintotuesta ja asumislisästä. Chatissa vieraileva ”Kelan täti” vastasi keskustelijoiden kysymyksiin ja antoi vinkkejä opintotukea hakeville.

Osa keskustelijoista oli aikeissa hakea opintotukea mahdollisimman pian ja toiset halusivat ottaa vielä aikaa ja miettiä ratkaisuaan. Opintotukea on kuitenkin hyvä hakea ajoissa, jotta välttyy syksyn ruuhkalta. Opintotukea voi hakea heti opiskelupaikan varmistuttua.

”Kun opiskelupaikka on varmistunut, kannattaa opintotukea hakea Kelasta hyvissä ajoin, jotta saisi myös päätöksen mahdollisimman pian. Etenkin syksyllä hakemuksia tulee paljon ja käsittelyajat pitenevät ruuhkan vuoksi.” Kelan täti

Mantelichatissa pohdittiin opintolaina-asioita, asumislisää sekä vaihto-oppilas-vuoden merkitystä opintotukeen. Suosituimpana keskustelunaiheena olivat omien tulojen vaikutukset opintotukikuukausien määrään. ” Jos leikitään että saan loppupalkkani syyskuussa joka on vaikka 3000€, voinko silti nostaa tukea loppu vuonna?”Keskusteluissa mietittiin myös muiden tukien vaikutuksia opintotukeen. ”Kelan täti, onko mahdollista saada opintotuen ja asumislisän lisäksi yleistä asumistukea? tällä hetkellä tulee yleinen asumistuki, vai katkeaako se?”

Opintotuen hakeminen voi tuntua aluksi hankalalta. Erilaiset lomakkeet, säädökset, rajoitukset, tukikuukausien määrät jne. saattavat aluksi aiheuttaa pelkkää päänvaivaa. Näiden asioiden kanssa ei kuitenkaan kannata jäädä yksin.

- Kelan puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 8-18 numerossa: 020 692 209

- Apua opintotuen hakemiseen: Video: näin haet tukea http://www.youtube.com/watch?v=XwtwGbb6J8A

- Kysy opintotuen keskustelupalstalla: http://uudistuva.kela.fi/in/internet/keskot.nsf/naviview

- Opiskeluun ja työnhakuun liittyvissä asioissa sinua auttaa Pelastakaa Lasten Suunta-palvelu!

- Apua ja tukea Mantelichatissa

Kiitos kaikille Mantelichattiin osallistuneille keskustelijoille! Saimme kuulla loistavia kysymyksiä ja mielenkiintoisia ajatuksia opintotuesta. Mantelichat jää kesätauolle. Chatit avataan jälleen elokuussa. Hyvää kesää ja paljon onnea kaikille opiskelupaikan saaneille!