IRC-Galleria

Netari

Netari

Meidän kanssa voi jutella kahdestaan Netari-chatissa tiistaista torstaihin klo 18-21. :)

Selaa blogimerkintöjä

Verkon palvelut

Verkkopankkien avulla voimme maksaa laskujamme ja tunnistautua erilaisiin palveluihin. Sykemittareiden avulla voimme seurata omaa kehittymistämme liikuntalajeissa ja jakaa tuloksia kaikille niistä kiinnostuneille. Kirjoitamme päivästämme sosiaalisen median palveluihin ja käytämme sähköistä reseptipalvelua apteekeissa.

Internetin turvallisuus nousee keskusteluissa koko ajan useammin esiin ja tietoturva on yksi keskeinen puheenaihe lehdissä. Saamme usein lukea siitä, kuinka luottokorttinsa tunnusnumerot väärälle henkilölle antanut harmittelee sitä, kuinka yksinkertaisella tavalla häntä saatettiin huijata antamaan omat tietonsa esimerkiksi pankkivirkailijaa tai poliisia esittävälle soittajalle. Monet palvelut ovat tulleet murretuiksi, jolloin kaikkia käyttäjiä kehotetaan sähköpostiviestillä vaihtamaan omat salasanansa.

Edellä mainitut asiat vaikuttavat siihen, millä tavoin käyttäydymme verkossa. Saatamme aina laskua maksaessamme tarkistaa osoitepalkista suojatun yhteyden tiedot ja verkkokauppaa käyttäessämme haemme käyttäjäkokemuksia sen toiminnasta. Kuitenkin, kun puhumme internetin turvallisuudesta, niin hahmotammeko sitä, millä tavoin se vaikuttaa omaan elämäämme? Siitä ei ole pitkä aika, kun vaihdoimme tietoa istuen piirissä nuotion äärellä ja kummeksuimme kaikkea outoa, joka osui elinpiiriimme.

Pienet kuplamme maailman suurimman tietovarannon äärellä

Eli Pariser kertoo teoksessaan What the Internet Is Hiding from You siitä, kuinka useat hakukoneet seuraavat meidän käyttäytymistämme ja sen mukaisesti he räätälöivät meille sopivaa sisältöä, jonka he uskovat kiinnostavan meitä. Parhaimmillaan räätälöity sisältö palvelee meitä todella hyvin. Esimerkiksi katsoessani Netflixistä elokuvia voin helposti siirtyä seuraavaan, kun ohjelma suosittelee minulle aiemmin katsomieni perusteella aina seuraavaa ehdokasta.

Ongelmahan on siinä, että tällöin internet ei enää kaikessa moninaisuudessaan osoita elämämme yllättävää monimutkaisuutta ja rikkautta, vaan sen sijaan tukee älyllistä laiskuuttamme. Se näyttää meille vain sen, mitä haluamme nähdä. Emme halua poistua tutun nuotion ja sen ympärillä kerrottujen tarinoiden ääreltä. Kehän ulkopuolelle meneminen voi aiheuttaa vierauden kokemuksen. Vieraus on näin entistä henkilökohtaisempi, omaa sosiaalisuutta ja identiteettiä käsittelevä. Tällöin tunnemme itsemme turvattomaksi, emme ainoastaan netissä, vaan myös sen ulkopuolella. Tämä on kuitenkin luonnollista, sillä vietämme mielellämme aikaa ihmisten kanssa, jotka ajattelevat samoin kuin me.Karttojen laidoille

Abraham Ortelius oli flaamilainen maantieteilijä ja kartanpiirtäjä. Hänen maailmankartastoaan pidetään ensimmäisenä ”oikeana” karttana, joka pyrki hahmottamaan kokonaisuuden sen sijaan, että se koostuisi pienemmistä palasista. Orteliuksen karttaa tarkastellessa voi kuitenkin havaita, millä tavoin tuntematon ilmenee niissä. Vesialueet olivat aina olleet vaarallisia purjehtijoille ja niitä kuvaamaan on piirretty erilaisia hirviöitä, jotka uhkaavat ohikulkevia laivoja.

Karttojen tarkentuminen on ihmisten yhteistyön ansiota. Tietoa on jaettu eteenpäin aina, kun uusia maailmoja on avautunut. Tämä on vaatinut kuitenkin rohkeutta juuri niiltä, jotka ovat uskaltautuneet niille kartan alueille, joilla on hirviöitä kuvattuna. Tämä on vaatinut rohkeutta niiltä, jotka ovat poistuneet nuotion ääreltä, pois tuttujen tarinoiden ja kertojien luota. Voisiko internet vaatia sitä, että poistumme tutuilta keskustelualueilta ja Googlen hakupalveluiden ääreltä, ja etsisimme tietoa jostain ihan muualta.

Kenties tämä voisi vaikuttaa siihenkin, millä tavoin hahmotamme maailmaamme ympärillämme.

/HerraHamsteri

Turvaton netti?Maanantai 27.02.2017 10:53, 25 vastaajaa

Internetin turvallisuus nousee keskusteluissa koko ajan useammin esiin ja tietoturva on yksi keskeinen puheenaihe lehdissä. Vaikuttaako netti maailmankuvaasi?
Olen huolissani siitä, millä tavoin internet vaikuttaa maailmankuvaani:
Internet on lisännyt turvattomuudentunnettani
Käyttämäni palvelun salasanat ovat vuotaneet vääriin käsiin
Käytän muitakin hakukoneita, kuin Googlea (vapaata keskustelua kommenteissa vaihtoehdoissa)
Uskallan kirjautua itselleni tärkeisiin palveluihin, kuten verkkopankkiin, julkisella koneella?
Uskallan kirjautua itselleni tärkeisiin palveluihin, kuten verkkopankkiin, omalla koneellani julkisessa verkossa?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Taas se tulee, jokavuotinen talviloma ja taukoa koulusta. Nyt jos koskaan on syytä kaivaa pulkat, liukurit, stigat ja muovispussit kaapista ja suunnata ulos laskemaan mäkeä. Tai jos mäenlasku ei ole sinun juttusi, niin ulkona voi tehdä paljon muutakin kivaa!
Tiesitkö, että ensimmäinen talvilomaviikko on vietetty jo vuonna 1927? Silloin kyseessä oli nimeltään urheiluviikko jota vietettiin vain yhdessä Suomen koulussa. Viisi vuotta myöhemmin, vuonna 1932 tästä viikosta tuli kaikkien koulujen pakollinen lomaviikko jota kutsuttiin silloin hiihtolomaksi. Nykyään hiihdon merkitys loman aikana ei ole niin suuri ja tästä syystä koulut ovat alkaneet käyttää nimitystä Talvilomaviikko. Vielä tänäkin päivänä rakkaalla lomallamme on kaksi nimeä, molemmat yhtä oikeita, hiihtoloma tai talviloma.
Mutta eikös ole mahtavaa, että meillä on mahdollisuus tällaiseen viikon mittaiseen lomailuun? Juuri kun kevät aurinko alkaa jo varovasti kurkistella ja päivät ovat hieman valoisampia, onkin jokaisen syytä hengähtää ja ottaa aikaa itselleen. Lumileikit ovat mahtavia, onpa ikää kertynyt kuinka paljon tahansa! Lumienkelit, lumiukot ja lumisota on tuttuja touhuja lapsuudestamme, miksemme siis palaisi takaisin niihin hetkiin ja heittäytyisi lumen mahtavaan maailmaan jälleen nyt!Talviloma on täydellinen aika myös matkustaa. Jotkut lentävät paukkuvia pakkasia karkuun etelän matkoille, jotkut käyttävät aikansa vierailemalla sukulaisten tai muualla asuvien ystäviensä luona ja jotkut haluavat olla vain kotona ja levähtää. Olipa tapasi viettää talvilomaa mikä tahansa, tärkeintä on, että viikon ajan saa luvan kanssa nukkua vaikka koko päivän eikä mihinkään ole kiire.

Hiihtolomaterveisin,
@NetariAnsku

Mihin sinä käytät talvilomasi?Maanantai 20.02.2017 13:21, 35 vastaajaa

Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Ystäviä mistä heitä?Tiistai 14.02.2017 14:19

Tänään vietetään ystävänpäivää. Historia kertoo sen pohjautuvan pakanallisiin hedelmällisyysrituaaleihin antiikin Rooman ajoille. Sen jälkeen juhlapäivä on muuttanut muotoaan paljon ja maailmalla päivä tunnetaan nykyisillään nimellä Valentine’s Day - Rakastavaisten päivä. Rakastavaisten lisäksi päivänä muistetaan ystäviä, perheenjäseniä ja muita tärkeitä oman elämän tyyppejä.

Mielestäni ystävyys ja rakkaus toista kohtaan ovat ansainneet oman juhlapäivänsä. Vaikka itse ystävänpäivä onkin nykyisin melkoinen kaupallisuuden superjuhla, voi päivän kaunista tarkoitusta hyödyntää yhteiseen aikaan ystävien ja rakkaiden kanssa ilman suurempaa rahallista panostusta.

Ystävien merkitystä hyvinvoinnin edistäjänä jaksetaan korostaa monessa paikkaa. Mutta miten saada luotua kaveri- ja ystävyyssuhteita, jos niitä ei syystä tai toisesta ole?
Tavallaan uusi ystävyys vaatii toimia myös itseltä, koska harvemmin kukaan tulee kotoa hakemaan. Itse koen, että ystävien kanssa viihtyy, koska jakaa joitain arvoja tai mielenkiinnon kohteita heidän kanssaan. Siksi minä lähtisin etenemään asiassa omien kiinnostuksen kohteideni kautta. Voisiko uusia tuttavuuksia lähteä rohkeasti etsimään harrastusryhmistä, lempi bändin keikoilta, jonkin mielenkiintoisen järjestön toiminnasta tai ilmoittautumalla vapaaehtoistyöhön? Olen myös kuullut, että yksin matkustaessa tutustuu uusiin ihmisiin helpommin kuin kavereiden kanssa matkatessa.

Ystävien etsiminen livenä voi tuntua todella jännittävältä. Onneksi nykyisin internet tarjoaa loistavia mahdollisuuksia tutustua uusiin ihmisiin. Netarin nuorisotila Habbossa on vain yksi väylä. Netistä löytyy esimerkiki nuorille suunnattuja ryhmächatteja ja vertaisryhmiä. Nettituttuja tavatessa on hyvä kiinnittää erityistä huomiota turvallisuusasioihin. Eli tapaa uusi kaverisi julkisella paikalla, kerro tapaamisesta jollekin aikuiselle ja ota mahdollisuuksien mukaan joku tuttu mukaan.

Kaverit ja ystävät voivat toimia elämämme isoina voimavaroina. Me kaikki voimme olla apuna ystäviä etsiville olemalla helposti lähestyttäviä, ottamalla toiset ihmiset huomioon ja tarjoamalla seuraa yksinäiselle. Ollaan siis avoimia, koska koskaan ei tiedä minkä nurkan takaa se uusi ihana ystävä ilmestyy 

Ihanaa ystävänpäivää kaikille <3

@Sirkku

Mitä toivot ystävältä?Tiistai 14.02.2017 14:19, 40 vastaajaa

Hyvää ystävänpäivää! Mitä aiot tehdä tänään? Minkälainen tyyppi on hyvä ystävä?
Aiotko viettää tänä vuonna ystävänpäivää?
Millaisia ominaisuuksia toivot ystävältä?
  • Voit valita 20 vastausta.
Kuinka tärkeänä osana omassa elämässäsi pidät ystäviä?
Oletko tavannut livenä henkilöä, johon olet tutustunut netin kautta?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Minun, sinun ja meidän mediaMaanantai 06.02.2017 16:56

Onko Mediataitoviikko sinulle jo tuttu asia? Sitä vietetään jälleen tänä vuonna, ja Suomen 100-vuotisen itsenäisen taipaleen kunniaksi teemana on ”Ihmisten internet”. Se kutsuu kaikki muksut, Markut, meikämandoliinit ja mummot yhteen juhlimaan parempaa ja yhdenvertaisempaa nettiä! Virallinen Mediataitoviikko on helmikuun alkutaipaleella, 6-12.2.2017.

Mikä se Mediataitoviikko sitten oikeasti on? Se voi näkyä sinun arjessasi vaikkapa… sanotaanko näin - soitatte koulussa naapuriluokkaan koko koulupäivän kestoisen maratonpuhelun WhatsApilla, tai vaikka teette nuorisotilalla kokeellisen radiolähetyksen, johon on koitettu tuottaa mahdollisimman monella eri keittiön kapistuksella jokin äänitehoste ryydittämään lähetyksen kulkua. Oikeastaan kaikki mediaa hyödyntävät keinot ovat tällä viikolla sallittuja! Koko homma pähkinänkuoressa meinaa siis sitä, että viikon ajan hullaannumme (entistä enemmän) mediasta, netistä, meemeistä, tubettajista ja kaikesta muusta siltä väliltä, mikä vaan pistää hullaannuttamaan. Näppärimmin voit tsekata lähialueesi ilmoittautuneet tahot sivulta www.mediataitoviikko.fi.

Mediataitoviikko on myös opettajia, päiväkodin ohjaajia, nuorisotyöntekijöitä, Netarilaisia ja kaikkia muita lasten ja nuorten parissa työskenteleviä varten. Tämä viikko herättelee meitä muistamaan sen, että internet on osa meidän kaikkien jokapäiväistä elämää, halusimme sitä tai emme (psst! halutaan!). Viikon aikana puristamme rystyset valkoisina kärrystä kiinni ja koitamme olla putoamatta kyydistä, kun tutkailemme median monipuolisuutta tänä päivänä ja pysyä aiheesta ajan hermolla.

Nettiä käyttäessäsi sinulla on oikeuksia, kuten oikeus tietoon, yksityisyyteen, mielipiteeseen, turvaan ja tukeen. Mitä oikeudet sitten tarkoittavat? Tsekkaa iRights-video: https://youtu.be/sYM9LWJlOMs

Netari/HypermusicMiten sinä vietät Mediataitoviikkoa?Maanantai 06.02.2017 16:43, 58 vastaajaa

Onko Mediataitoviikko sinulle jo tuttu asia? Sitä vietetään jälleen tänä vuonna, ja Suomen 100-vuotisen itsenäisen taipaleen kunniaksi teemana on ”Ihmisten internet”. Se kutsuu kaikki muksut, Markut, meikämandoliinit ja mummot yhteen juhlimaan parempaa ja yhdenvertaisempaa nettiä!
Olitko aikaisemmin kuullut Mediataitoviikosta?
Vietetäänkö sinun oppilaitoksessasi tai nuorisotalollasi Mediataitoviikkoa?
Mitä medioita sinä käytät?
  • Voit valita 6 vastausta.
Helmikuun 7. päivä vietetään kansainvälistä turvallisemman internetin päivää (Safer Internet Day). Oletko sinä koskaan tuntenut oloasi turvattomaksi netissä?
Miten sinä vietät / haluaisit viettää mediataitoviikkoa?
  • Voit valita 20 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

JouluManteli tulee taas, 24.12!Maanantai 19.12.2016 15:49

”Joulumanteli, joulumanteli, mukana on koko kortteli
viivy vaikka koko ilta, kielletty on ilkivalta”

Jouluaatto on jo ovella. Joulu on jokaiselle perheelle erilainen juhla, joillekin se on iloinen antamisen juhla, toisille hiljaisuudesta ja perheen yhteisestä ajasta nauttimista. Joissakin perheissä joulua ei välttämättä erityisesti juhlita tai korosteta. Joululomalla, on aikaa pysähtyä miettimään omia juttuja, jolloin saattaa kaivata juttuseuraa perheen ulkopuolelta.

Pelastakaa Lapset ry järjestää tänä jouluna jo kolmattatoista kertaa JouluMantelin. JouluMantelissa voit keskustella mieltä painavista asioista nimimerkin turvin. JouluManteliin voi tulla juttelemaan omista joulufiiliksistä, niin kevyistä kuin raskaistakin ajatuksista tai mieltä painavista asioista turvallisen aikuisen kanssa. Itse olen paikalla nyt kolmatta vuotta peräkkäin ja odotan jo innolla aattoyön hulinoita.
Kanssasi keskustelevat aikuiset ovat Pelastakaa Lapset ry:n työntekijöitä ja koulutettuja verkkovapaaehtoisia. Kenenkään ei tarvitse olla yksin jouluaattona.

JouluManteli on auki jouluaattona kello 14.00-02.00 eli peräti 12 tuntia! Jutteluun on siis aikaa, vaikkei aivan ensimmäisille tunneille ehtisikään. , JouluMantelin löydät 24.12. alla olevista linkeistä. Tule ihmeessä juttelemaan itsellesi sopivana aikana.

Twitch www.twitch.tv klo 14-16.00
Habbo Hotel www.habbo.fi klo 14-20.00
Mantelichat www.mantelichat.fi klo 20-02.00
Netarin kahdenkeskinen chat www.netari.fi klo 16-02.00

Nähdään JouluMantelissa! <3
@OnervankukkaJoulu on taas, joulu on taas! Millainen se sulla on?Tiistai 20.12.2016 09:48, 169 vastaajaa

JouluManteli on auki jouluaattona kello 14.00-02.00 eli peräti 12 tuntia! Tule ihmeessä juttelemaan itsellesi sopivana aikana.
Miten vietät joulua?
  • Voit valita 3 vastausta.
Tärkeintä joulussa on..
  • Voit valita 3 vastausta.
Oletko jouluna yksinäinen?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille!Tiistai 06.12.2016 10:45

Ihmisoikeuksien päivää vietetään 10.12. Yhdistyneet Kansakunnat eli YK on solminut ihmisoikeuksien julistuksen jo vuonna 1945. Ihmisoikeuksien julistuksen alussa sanotaan: ”Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.” Julistuksen jatkona on kerrottu, että ihmisoikeudet ja vapaudet on tarkoitettu jokaiselle riippumatta rodusta, väristä, sukupuolesta, kielestä, uskonnosta, poliittisesta tai muusta mielipiteestä, kansallisesta tai yhteiskunnallisesta alkuperästä, omaisuudesta, syntyperästä tai muusta tekijästä. Voidaankin siis sanoa, että nämä oikeudet kuuluvat ihan jokaiselle.

No mihin meillä sitten on sopimuksiin nojaten oikeastaan oikeus? Tässä muutamia oikeuksiamme: Ensinnäkin meillä on oikeus elämään, ketään ei saa tappaa. Valtioiden tehtävä on suojata tätä oikeutta säätämällä lakeja toisen elämän mielivaltaista riistämistä vastaan. Lasten oikeuksienkin sopimuksen mukaan kaikille lapsille on taattava henkiinjäämisen ja kehittymisen edellytyksen mahdollisimman hyvin.

Toiseksi, meillä kaikilla on oikeus ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapauteen. Tämä tarkoittaa sitä, että ihminen saa uskoa mihin haluaa, kunhan se ei loukkaa muiden ihmisten oikeuksia. Meillä on myös vapaus liikkua oman maamme sisällä ja myös sen ulkopuolella, ja tätä vapautta saa rajoittaa vain hyvin perustelluista syistä. Kaikilla meillä on oikeus myös lepoon ja vapaa-aikaan. Lasten oikeuksien sopimukseen on lisätty vielä, että kaikilla lapsilla tulee olla oikeus iän mukaiseen leikkimiseen ja virkistystoimintaan, sekä vapaaseen osallistumiseen kulttuurielämään ja taiteisiin.

Ketään ihmistä ei saa syrjiä. Kukaan ei saa joutua, eikä ketään saa asettaa toisia huonompaan asemaan sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen, sukupuoli-identiteetin, uskonnon, alkuperän tai vamman vuoksi. Kukaan ei saa joutua tekemään pakkotyötä eikä ketään saa orjuuttaa. Lisäksi vielä jokaisella ihmisellä tulisi olla mahdollisuus riittävään elintasoon, eli jokaisen ihmisen olisi saatava tarpeeksi ruokaa, suojaa ja vaatteita. Jokaisella tulisi olla paikka missä asua ja paikka mistä saada vettä, terveyttä ja koulutusta.

Ihmisoikeuksia ja sopimuksia on edellä lueteltujen lisäksi vielä hurjan paljon enemmän. Toiset oikeuksista saattavat vaikuttaa mielestämme itsestäänselvyyksiltä, toisaalta hyvä niin, koska se tarkoittaa, että ne oikeudet toteutuvat omassa elämässämme. Toisia lukiessa huomaa, että kaikilla ihmisillä maassamme ja maamme ulkopuolella oikeudet eivät täysin toteudu. Ihmisoikeuksien päivänä on hyvä muistaa ja iloita oikeuksiemme olemassaolosta. Tehtävää oikeuksien toteutumiseen on vielä paljon matkaa, mutta ihmisoikeuksien päivänä voi pohtia myös mitä itse voisin tehdä, jotta oikeudet maailmassa toteutuisivat paremmin. Pienillä teoilla on merkitystä!

Joni Vantaan nuorisopalveluista

Miten ihmisoikeudet toteutuvat Suomessa?Tiistai 06.12.2016 10:39, 162 vastaajaa

Suomi on vauras maa jossa ihmisoikeudet toteutuvat moniin muihin maihin verrattuna kokonaisuutena hyvin. Miten eri oikeudet toteutuvat Suomessa sinun mielestäsi?
Oikeus elämään
Oikeus ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapauteen
Vapaus liikkua
Oikeus lepoon ja vapaa-aikaan
Syrjinnän kielto
Oikeus riittävään elintasoon
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Kansainvälistä Älä osta mitään -päivää vietetään vuosittain marraskuun viimeisenä perjantaina, joka on tänä vuonna 25.11. Nimensä mukaisesti päivän tavoitteena on olla ostamatta mitään. Lisää tietoa kampanjasta voit lukea osoitteesta: http://alaosta.fi/aom-paiva/
Kuulostaa ehkä helpolta, mutta oletko valmis kokeilemaan?

Yhdysvalloista on rantautunut meille Suomeen päivä nimeltään ”Black Friday”, joka tunnetaan Yhdysvalloissa kauppojen joulunavauspäivänä. Päivää vietetään aina kiitospäivän jälkeen, eli samoin kuin Älä osta mitään -päivää niin sitä vietetään myös aina marraskuun viimeisenä perjantaina. Black Friday tunnetaan kaupoissa suurina alennuksina, jolloin kaupat ovat auki aamusta yöhön saakka.

Kokeile, pystytkö vastustamaan alennuksia ja olemaan ostamatta mitään.

Jos kuitenkin löydät päivän aikana jotain jonka haluat, niin pohdi tarvitsetko sitä oikeasti. Usein Black Fridayn alennus huumassa tulee ostettua heräteostoksia, joita ei välttämättä oikeasti tarvitsisi.

VINKKI JOULUKSI: Osta joululahja, jota ei tarvitse paketoida!
Aineeton lahja ilahduttaa varmasti kun se on suunniteltu juuri saajaansa varten. Mielikuvitusta käyttämällä aineettoman lahjan saattaa saada täysin ilmaiseksi. Hyviä lahjoja ovat muun muassa ystävän vienti syömään tai elokuviin, isovanhempien auttaminen kodinsiivouksessa, tarjoutuminen hoitamaan sukulaisten lapsia tai aterian valmistaminen koko perheelle. Aineetonta lahjan antamista varten voit tehdä pienen lahjakortin, jossa kerrot millaisen aineettoman lahjan aiot antaa. Näin lahjan saaja voi valita päivän jolloin sen lunastaminen sopii hänelle parhaiten.

@Nannelii

Black Friday vai Älä osta mitään –päivä?Perjantai 25.11.2016 10:33, 115 vastaajaa

Jokainen meistä ostaa jotain päivittäin tai lähes päivittäin. Ostaminen ja kuluttaminen tuntuu olevan olennainen osa nykyistä elämänmenoa. Pohditko koskaan tarkemmin omaa suhdettasi kuluttamiseen?
Harrastatko shoppailua
Huomaatko joskus ostaneesi jotain tarpeetonta?
Oletko joskus tullut ostaneeksi jotain vain sen takia, että se on myyty alennettuun hintaan?
Black Friday VS Älä osta mitään päivä
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Se ei oo sun syy!Perjantai 18.11.2016 15:48

Kysyimme nuorilta GameXpossa heidän kokemuksia yhdenvertaisuudesta peleissä. Kyselyyn vastasi 138 nuorta, joista 53 % oli joko havainnut kiusaamista, häirintää, syrjintää tai kokenut sitä itse. Valitettavaa on, että monet lapset ja nuoret kokevat kiusaamista ja häirintää netissä, mutta eivät uskalla, halua tai tiedä miten kertoa siitä aikuiselle.

20.11. vietetään lapsen oikeuksien päivää. Ihmisoikeudet kuuluvat jokaiselle iästä riippumatta. YK:n lapsenoikeuksien sopimus on tehty turvaamaan alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten erityisiä tarpeita ja etuja. Jokaisella lapsella on oikeus elää rauhassa kiusaamiselta, häirinnältä ja syrjinnältä.

Jos olet kokenut seksuaalista häirintää netissä – muista, että vastuu on aina aikuisella. "Olet niin kaunis. Lähetä mulle sun kuvia. Näytä sun rinnat, upea tyttö!" "Sä kerjäsit tätä. Kukaan ei saa tietää. Jos kerrot jollekin, lähetän kuvan kaikille." Jos saat tällaisia viestejä, muista, että ne ei ole koskaan sinun syytäsi. Et ole vastuussa aikuisen käytöksestä: vastuu on aina hänellä vaikka olisit suostunut alussa juttelemaan seksistä tai jakanut kuviasi ja videoitasi.
Jos aikuinen lähettää sinulle epämiellyttäviä ja inhottavia seksuaalissävytteisiä viestejä tai ehdotuksia, kerro niistä luotettavalle aikuiselle! #uskallakertoa

Apua on saatavilla netissä:

http://www.helpsome.fi

Pelastakaa Lasten, Rikosuhripäivystyksen ja Nettipoliisien yhteinen palvelu, johon voit jättää viestin tai chatata suoraan aikuisen kanssa. Chat on auki su-to 18-21. Lataa appi tai juttele suoraan selaimesta löytyvän chatin kautta.

http://www.nuortennetti.fi

MLL:n Lasten ja nuorten chatissa voit jutella luottamuksellisesti ja nimettömästi vapaaehtoisen päivystäjän kanssa. Chat on auki ma-ke klo 17-20.

@nekkumato

#uskallakertoa


Uskallatko kertoa?Perjantai 18.11.2016 15:50, 122 vastaajaa

Netissä voi kiintyä ja alkaa luottaa toiseen nopeammin kuin sen ulkopuolella, koska verkossa on helpompi puhua henkilökohtaisista asioista. Koska netti tarjoaa mahdollisuuden nimettömyyteen, se voi saada jotkut aikuiset käyttäytymään sopimattomasti. #uskallakertoa Käy kurkkaamassa aiheeseen liittyvä blogiteksti: https://irc-galleria.net/user/Netari/blog/55888108-se-ei-o...
Oletko kohdannut seksuaalista häirintää netissä?
Oletko nähnyt muiden esim. kavereiden joutuneen seksuaalisen häirinnän kohteeksi?
Kerroitko asiasta turvalliselle aikuiselle?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

500 pelituntiaPerjantai 11.11.2016 14:38

Monista peleistä pystyy tarkistamaan kauanko pelaaja on pelannut kyseistä peliä yhteensä. Harvoista tekemisistä voi nähdä siihen käytetyn tuntimäärän niin tarkkaan kuin pelaamisesta. Hyvään kirjaan saattaa uppoutua tuntikausiksi, Netflix-sarjan katsominen saattaa mennä maratooniksi ja villasukkien kutomisessa aika voi vierähtää niin nopeasti, että on vaikea arvioida kauanko siihen meni aikaa. Siltikään niihin kulutetusta ajasta ei puhuta niin negatiiviseen sävyyn kuin pelaamiseen menneestä ajasta. Jos pelaaminen tuntuu mukavalta ja se auttaa rentoutumaan, niin silloin aika ei ole mennyt hukkaan. Ei pelaamisen tarvitsekaan olla tehokasta ajankäyttöä. Se on viihdettä.

Tuntimäärän tuijottamisen sijaan kannattaa keskittyä omaan fiilikseen: ”Miltä pelaaminen musta tuntuu?” Jos se tuntuu puuduttavalta, pinna kiristyy liian helposti tai pelaamisen vuoksi ei riitä enää aikaa perusjuttuihin kuten kouluun, kavereihin ja nukkumiseen, niin silloin kannattaa pistää pelit hetkeksi sivuun. Ei ammattipelaajatkaan pelaa koko ajan.

Verkkonuorisotalo Netarissa liputetaan rennon pelaamisen puolesta. Olit sitten kasuaalipelaaja tai pro, olet tervetullut pelaamaan meidän Netari-ohjaajien kanssa. Netarin Twitch-striimeissä saat tarkemmat ohjeet miten pääset peleihin mukaan, joten seuraa kanavaa: https://www.twitch.tv/netarifi

@syaanisilli

PS. Kerro kommentteihin minkä pelin parissa sä oot viihtynyt eniten ja miksi!

Pelaatko liikaa?Perjantai 11.11.2016 12:54, 220 vastaajaa

Pelaamisesta ja siihen käytetystä ajasta käydään vilkasta keskustelua jossa mielipiteet jakautuvat usein voimakkaasti - joko pelaamisen puolesta tai sitä vastaan. Mikä on sinun suhteesi pelaamiseen? Käy kurkkaamassa myös aiheeseen liittyvä blogiteksti: https://irc-galleria.net/user/Netari/blogs
Paljonko pelaat?
Mikä on tärkein motiivisi pelaamiselle?
Pidätkö kirjaa pelaamiseen käyttämästäsi ajasta?
Seuraatko pelilähetyksiä tai katsotko pelivideoita? Minkä kautta?
  • Voit valita 4 vastausta.
Pelaatko itse jotain Netarin pelilähetysten peleistä?
  • Voit valita 3 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

TiedepäiväPerjantai 04.11.2016 10:05

Aina välillä valitsen itselleni kirjoitusteni aiheeksi jotain, josta en tiedä etukäteen mitään. Tiedepäivä on yksi niistä ja tuskailin pitkään aiheen kanssa tietämättä kuitenkaan, mistä kulmasta lähestyisin sitä. Pienen tiedonhaun jälkeen sain selville, että tiedepäivä on teemapäivä, jonka tarkoituksena on korostaa tieteen ja tiedemiesten merkitystä kestävien yhteiskuntiemme tekemässä rauhantyössä ja kehityksessä. Jäin pohtimaan etenkin tieteen ja rauhan välistä suhdetta. Sattumalta, peruuntuneiden tapaamisten vuoksi, minulle jäi aikaa katsoa hyvinkin tuore dokumentti nimeltään Before the Flood.

Dokumentti alkaa, kenties hieman yllättäen, Hieronymus Boschin teoksella Maallisten himojen puutarha, jonka tuo flaamilainen taidemaalari maalasi 1500-luvun alussa. Teos on kolmiosainen triptyykki, jonka ensimmäisessä kuvassa maailma on lähes autio ja taustalla oleva eläinkunta on rikasta. Teoksen keskimmäisessä osassa maa on täyttynyt kansoista, jotka nauttivat maailman iloista täysin rinnoin. Kolmas kuva on pysäyttävä; aseet on kaivettu esiin, kuvapinta-alan täyttävät ruumiit ja musta savu nousee teosta nuollen ylös saakka. Keskiosaa peittää tulva, jonka keskellä yksinäiset ihmiset kurottelevat kohti toivon saarekkeita.

Dokumentin pääosassa toimivan DiCaprion johdolla saamme kulkea ympäri maapalloa ja kohtaamme Grönlannin sulavat jäätiköt, Indonesian palmuöljyn alta poltetut sademetsät ja Kanadan loputtomat öljykentät, joilla erotellaan hiekka ja öljy toisistaan. Lisäksi kohtaamme eri alojen asiantuntijoita, joilla jokaisella on vahva näkemys maailman muuttumisesta ja sen vaikutuksista. Katsoja ymmärtää hiilidioksidin ja ympäristön yhteyden, sekä sen, millä tavoin esimerkiksi jäiden sulaminen vaikuttaa muuhun ilmastoon ja sillä alueella eläviin ihmisiin. Näemme, kuinka esimerkiksi Miamissa käytetään huikeita rahasummia rantavallin kohottamiseen, joka kuitenkin samalla tiedostetaan vain väliaikaiseksi ratkaisuksi. Samalla näemme myös muutoksen vastustajia ja meille raotetaan verhoa, joka paljastaa vaikuttimet vastustajien takana. Tarinan edetessä mielikuva Boschin teoksesta vahvistuu koko ajan ja kuva alkaa vaikuttaa koko ajan enemmän itseään toteuttavalta ennustukselta.

The Guardianin dokumentista kirjoittama arvostelu, 'a heartfelt, decent, educational documentary about the most important issue of our time', ei voi olla aihetta paremmin kuvaava. Vaikka aihe on synkkä, pelottava ja tosi, niin se antaa meille kuitenkin toiveikkaan kuvan todellisuudesta. Dokumentin lopulla pääsevät ääneen esimerkiksi Teslan toimitusjohtaja Elon Musk ja Barack Obama, jotka luovat meille positiivista kuvaa nimenomaan teknologisesta kehityksestä ja sen mahdollistamasta muutoksesta. Tällöin voimme havahtua myös tieteen mahdollisuuteen rakentaa rauhaa. Asiat eivät ole eristyksissä toisistaan, vaan ne kietoutuvat yhteen kuin lankakerä.

Lappeenrannan yliopiston professori Helena Kahiluoto tuo samaa näkökulmaa, kun hän toteaa Etelä-Saimaan (2.11.2016) haastattelussa, että kestävä kehitys mielletään monesti pelkäksi ympäristöasiaksi. Hän korostaa, että “kestävyystieteessä kestävyydessä nähdään kolme tasavahvaa puolta, joiden kaikkien pitää toteutua. Näitä ovat ympäristön kestävyys, taloudellinen kestävyys sekä sosiaalinen kestävyys eli oikeudenmukaisuus. Jos ihmiskunta laiminlyö niistä jonkun, seuraukset tuntuvat myös suomalaisessa arjessa. Niin kuin esimerkiksi rankkasateet, pakolaiset ja ruuan hinta.”

Kuin sattumalta Boschin teoksen sulkeutuessa huomaamme, kuinka hauraan kuvun alla maailmamme lepää. Tuon hennon avaruuden ja meidät erottavan kerroksen ohuuden huomaa vain avaruudesta käsin. Illan tullen aloin ymmärtää koko ajan paremmin, mikä suhde tieteellä ja rauhalla on.

@HerraHamsteri

Onko tieteen avulla mahdollista edistää rauhaa ja kehitystä?Perjantai 04.11.2016 09:58, 143 vastaajaa

Maailman tiedepäivää rauhan ja kehityksen hyväksi vietetään 10.11.
Voiko tiede mielestäsi edistää rauhaa?
Onko ilmastonmuutos todellinen uhka elämälle?
Voinko itse vaikuttaa omilla kuluttamiseen liittyvillä valinnoillani tulevaisuuteen?
Olen itse tehnyt seuraavia elämänmuutoksia ympäristön hyväksi
  • Voit valita 9 vastausta.
Uskon, että lähitulevaisuudessa onnistumme matkustamaan toiselle planeetalle
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.