IRC-Galleria

Satsumi

Satsumi

Descensus averno facilis est.
Työtehtävät ja työpaikat

Piirtäjät työskentelevät usein monipuolisissa kuvallisen viestinnän tehtävissä. Koulutuksen saaneet hallitsevat tavalliset graafiset ilmaisutekniikat, kuvan ja tekstin yhdistämisen sekä typografian ja tuntevat yleiset kauneusarvot sekä modernia taidetta. He käyttävät graafista teknologiaa ja kuvaa eri tiedotusvälineissä ja tuntevat av-välineiden sekä valokuvan käyttömahdollisuuksia ja saattavat tehdä myös tekstaustyötä. He voivat valmistaa piirroselokuvia tai kuvittaa kirjoja. Tehtäväkentän laaja-alaisuus antaa piirtäjälle mahdollisuuden sijoittua sellaisiin työtehtäviin, jotka vastaavat hänen henkilökohtaisia kykyjään ja taipumuksiaan. Piirtäjät toimivat usein itsenäisinä yrittäjinä ja ottavat vastaan töitä toimeksiantojen perusteella, mutta he voivat työskennellä myös yritysten, esim. mainostoimistojen palveluksessa. Vakituisen työn lisäksi he tekevät usein omaehtoisia piirrostöitä sivutyönä. He toimivat myös taittajana ja kuvittajana. Piirtäjän koulutuksen saaneilla on edellytykset hakeutua jatko- ja täydennyskoulutukseen kehittämään ammatillisia ja yleistietojaan. Jotkut hakeutuvat työkokemusta hankittuaan opettajankoulutukseen.

Piirtäjän työtä säätelevät mm. ammattikunnan sisäiset asenteet, kuten vastuu kulttuuriperinteen kuvallisesta tallentamisesta sekä kotimaisen työn arvostuksesta. Ammattikuntaa yhdistää visuaalisten arvojen painottaminen kaikenlaisessa viestinnässä. Taide-alalle pyrkivien piirtäjien keskuudessa kilpailu on kuitenkin kova ja vaatii nuorelta piirtäjältä sitkeyttä sekä valmiutta toimia aktiivisesti uransa edistämiseksi samoin kuin kykyä kestää pettymyksiä ja vastoinkäymisiä. Alaan liittyviä suoranaisia terveydellisiä riski- ja haittatekijöitä ei ole.

Koulutus

Piirtäjiä (ei tekninen piirtäjä) koulutetaan audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnossa ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnossa. Korkean asteen tutkintoja ovat kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto, kuvataiteen kandidaatti ja maisteri sekä taiteen kandidaatti ja maisteri. Riittävän työkokemuksen tai koulutuksen omaavat voivat suorittaa media-assistentin ammattitutkinnon ja media-alan erikoisammattitutkinnon.

Ammatin vaatimukset

Piirtäjiltä edellytetään alan teknisen hallinnan lisäksi luovuutta ja idearikkautta. Työ vaatii jatkuvaa itsensä kehittämistä mm. seuraamalla alan koti- ja ulkomaista kehitystä sekä täydennyskoulutuksen avulla. Piirtäjän on pystyttävä työskentelemään itsenäisesti ja uskottava omiin kykyihinsä sekä varsinkin yksityisyrittäjänä saatava tilaaja vakuuttuneeksi oman työn tasokkuudesta. Tämä puolestaan edellyttää liikemaailman tuntemusta ja neuvottelutaitoja. Piirtäjän tulisi myös sopeutua siihen, että tulon hankkimiseksi joutuu yleensä tekemään monen alan piirrostehtäviä, eikä aina ole mahdollisuutta erikoistua kaikkein mieluisimpaan alaan.

Viralliset kelpoisuusehdot

Kelpoisuus määräytyy niiden tehtävien mukaan, joissa piirtäjä työskentelee. Esim. elokuva-alalla tarvittava tekninen tietämys poikkeaa jossain määrin kuvittajan tarvitsemista tiedoista.

Palkkatietoja

Koska piirtäjät ovat usein yksityisyrittäjiä ja työskentelevät toimeksiantojen pohjalta, he veloittavat asiakkaita tunti- tai urakkapalkan mukaan. Tyypillinen palkkio on 50 - 84 euroa työtunnilta. Korvauksen suuruuteen vaikuttaa luonnollisesti myös piirtäjän työkokemus sekä tehtävän laajuus- ja vaativuusaste. Yksityisen työnantajan palveluksessa työskentelevät voivat nauttia joko sopimuspalkkaa tai alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa sen mukaan, minkä alan työehtosopimuksen piiriin kunkin piirtäjän tehtävät luetaan.

Työmarkkinat

Piirtäjien työllisyystilanne vaihtelee sen mukaan, mille alalle he työelämässä sijoittuvat. Esimerkiksi graafisen suunnittelun ja elokuvataiteen alalla tilanne on toistaiseksi ollut melko hyvä. Sähköisen viestinnän kasvu tullee tarjoamaan työtä myös piirtäjille. Kädentaitojen arvostus on viime aikoina lähtenyt uuteen nousuun.

Avoimia työpaikkoja / työnhakijoita työvoimatoimistossa koko maassa.
v.2003 0 / 12
v.2002 0 / 11
v.1999 0 / 9

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.