IRC-Galleria

Sorin

Sorin

Kaikkien puolustaja

Selaa blogimerkintöjä

Netin miljoonat rikollisetLauantai 13.03.2010 02:03

Olet juuri ostanut uuden Lady Gagan uusimmat albumin ja luukutat levyn lempi hittiäsi antaumuksella. Haluat myös ystäväsi kuulevan biisin, joten vaivattomasti siirrät raidan mp3 muotoon ja lähetät ystävillesi mesessä. Jotkut heistä lähettävät sen myös ystävilleen ja niin edelleen. Tajusitko juuri aloittaneesi massiivisen rikosaallon?

Musiikin laiton kopiointi ja leviäminen netissä huolettaa erityisesti musiikkialan toimihenkilöitä ja artisteja. Nettiin ladattuja tiedostaja levittänyt Pirate Bay sivuston ylläpitäjiä ollaan tuomittu miljoona korvauksiin ruotsissa ja ranskassa on valmistauduttu takavarikoimaan rikollisesti musiikkia levittävien tietokoneet. Asia on otettu jopa niin vakavasti, että levyihin ollaan suunniteltu uusi upea kopiointi suojaus, joka tosin ei toimi, mutta lyhentää levyn käyttöikää. Taustalla on kuitenkin merkittävä ajatus: artistejenkin on saatava työlleen vastinetta.

Ongelma ei ole tietenkään vähäinen sillä internetissä leviävä musiikki luultavasti todella vähentää levy myyntiä. Vaikutus on periaatteessa samankaltainen kuin joku kävisi kaupasta jakamassa tuotteita ilmaiseksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että kirjastot ovat jo vuosi tuhansia tarjonneet mahdollisuuden tutustua kulttuuriin ilmaiseksi ja lisänneet siten sivistystä. Ne ovat varjelleet katoavia teoksia jättäen ne ihmisten saataville.

Internet on osaltaan mullistanut tiedon levityksen tältäkin osin. Sivuja selailemalla voi löytää jopa uruguaista tulleita tuntemattomia teoksia. Verkkoon on koottu valtavat määrät niin pienten kuin suurten artistien tekeleitä.

Laiton tiedostejen leviäminen on kuitenkin niin laajaa ja yleisesti hyväksyttyä, ettei sitä suurinkaan ponnistuksin ole onnistuttu estämään. Yhteiskunnalle tulee kalliiksi, jos jokaista taloutta täytyy valvoa sen varalta, että lähettävätkö laittomia tiedostoja. Puhumattakaan internetin maailman laajuisuudesta, jossa jokaisessa maassa vallitsevat omat lakinsa.

Kenties meidän tulisikin vain hyväksyä tämä seuraavana vaiheena tiedon jaossa ja lähteä etsimään tapoja sen kontrolloimiseen, kriminalisoinnin sijaan. Voisimme perustaa vaikka valtion tukeman sivuston, josta voisi vapaasti ladata haluamiaan kappaleita. Lisätuloja saataisiin mainoksilla. Käyttäjät voisivat lisäksi tuoda sivustolle omaa sisältöä ja kommentoida biisejä. Ohessa voitaisiin myös kertoa musiikki bisneksestä ja pyytää vapaaehtoista lahjoitusta artistille kiitoksi hyvästä musiikista. Sivuilta voisi myös halutessaa tilata levyjä kotiinsa. Valtion verotuksessa voisi olla siivu tätä ideaa varten, ja suosittuja latauksia voitaisiin palkita merkittävinä kulttuuri tekoina.

Tämä olisikin seuraava merkittävä kulttuuri teko ihmisten sivistyksessä ja ympäristöystävällisyydessä, juuri kirjasto perinteen eteenpäin vientinä. Samalla artistit saisivat vastinetta työlleen ja kansa olisi tuomarina, eikä varmasti se ihan oikean levyn omistamisen into hiipuisi mihinkään. Keikoille ihmiset ryntäisivät luultavasti entistä innokkaammin, sillä toisihan hanke lisää näkyvyyttä kaikille. Eikä vähäisimpänä seurauksena meillä olisi miljoonia rikollisia vähemmän.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.