IRC-Galleria

Juhlaa pukkaa ja pukkaa... :)Keskiviikko 28.11.2007 05:52


Etiketti
Pukeutumisetikettien hallitseminen on oma taitolajinsa. Jotta siinä pääsisi alkuun, kannattaa ensin tarttua kutsukorttiin ja lukea tarkkaan sen pukeutumisohje. Ellei kutsussa ole ohjetta, tilaisuuden järjestäjältä voi kysyä toiveita vieraiden pukeutumisen suhteen - tai ainakin selvittää tilaisuuden luonteen.
Tumma puku
Jokaisen miehen vaatekaapin varustukseen tulisi kuulua ainakin tumma puku. Tumma puku korvaa minkä tahansa juhlapuvun (= frakki, smokki, saketti) ja on siksi hyvin käyttökelpoinen vaate. Tumman puvun on kuitenkin oltava yksivärinen ja musta tai tummansininen.


Tumma puku sopii esimerkiksi hautajaisiin, iltapäivävastaanotoille, cocktail-kutsuille, häihin, vierailuille tai onnittelukäynneille.

Tumman puvun kanssa käytettävä solmio valitaan tilaisuuden mukaan. Virallisissa tilaisuuksissa solmio on pienikuvioinen, tummansininen tai -punainen, epävirallisissa halutessa värikkäämpi ja kuvioidumpi. Juhlatilaisuuksissa voidaan käyttää myös mustaa tai värillistä solmuketta. Helmenharmaata silkkisolmiota pidetään juhlavimpana vaihtoehtona.

Tumman puvun kanssa valkoinen paita on hienoin. Jos puvun kanssa halutaan pitää kunniamerkkejä, taskuliinaa ei käytetä. Muutoin tumman puvun kanssa oikea valinta on valkoinen taskuliina.


Tumma puku edellyttää käyttäjältään mustia sukkia sekä mustia nauhakenkiä tai loufereita. Päällystakiksi sopii polvipituinen tai sitä pidempi pukuun sointuva takki.

Kun mies pukee päällensä tumman puvun, naisen tulee valita asunsa tilaisuuden luonteen ja ajankohdan mukaan. Asuna voi olla esimerkiksi vierailupuku, juhla- tai iltapuku.Frakki
Frakki on hyvin juhlavien tilaisuuksien asu, ja se on aina musta tai yönsininen. Frakkia käytetään kello 18 jälkeen alkavissa tilaisuuksissa,
kuten esimerkiksi itsenäisyyspäivän juhla- vastaanotoilla, suurissa iltajuhlissa tai juhla- konserteissa. Häät, akateemiset tai diplomaattien juhlat ovat tilaisuuksia, jossa frakkia voi kuitenkin käyttää myös päivällä. Frakin voi korvata ainoastaan tummalla puvulla, juhlaunivormulla tai kansallispuvulla.

Frakkitakki on ns. hännystakki, jossa on silkkiset kauluskäänteet. Frakkihousut erottaa silkkisistä sivunauhoista. Frakin kanssa käytetään useimmiten valkoisia liivejä, mustien liivien käytöstä ilmoitetaan yleensä kutsussa (tällaisia voivat olla esim. akateemiset päivätilaisuudet). Toisin kuin nykyään monesti näkee, liivi ei saisi pilkistellä takin alta.

Frakkipaita on valkoista puuvillaa, jossa on kovitettu pikeekankainen edusta. Solmuke on valkoinen. Taskuliinan kuuluu olla silkkinen ja se
taitetaan niin, että liinasta näkyy ainoastaan kapea viiru. Jos kunniamerkkejä tai rintakukkaa käytetään, taskuliinaa ei pidetä. Ainoastaan pienoiskunniamerkkien kanssa taskuliinan käyttö sallitaan.

Frakin kanssa sopivat mustat kiiltonahkakengät tai korkeakiiltoiset nahkakengät, sukkien tulisi olla mustat silkkisukat. Päällystakiksi käy takki, joka peittää frakin liepeet.

Kun mies käyttää frakkia, naisella tulisi olla täyspitkä iltapuku ja päivätilaisuuksissa lyhyt asu.Saketti
Saketti sopii kaikkiin ennen kello 18:aa päättyviin juhlatilaisuuksiin, kuten valtiollisiin juhlatilaisuuksiin, juhlaviin vastaanottoihin, näyttelyiden avajaisiin tai päivähäihin.

Saketin takki on yleisimmin musta, mutta perinteinen englantilainen takki on harmaa. Takaa takki yltää polvitaipeeseen, edestä sen reunat ovat viistotut. Housut ovat joko hiilenharmaa-mustaraidalliset tai yksiväriset harmaat. Hautajaisissa käytetään aina mustaa takkia, mustaa liiviä ja mustaa solmiota.

Saketin kanssa pidetään sileäpintaisia, mustia nahkakenkiä. Sukkien tulisi olla mustat tai tummanharmaat polvisukat. Päällystakin kuuluisi peittää takin liepeet ja olla tumma väriltään. Hatuksi kelpaa harmaa/musta silinteri- tai lierihattu. Hautajaisissa hatun pitää olla musta, häissä käytetään useimmiten harmaata silinteriä. Saketin kanssa ei käytetä kunniamerkkejä.

Kun mies pukeutuu sakettiin, naisen asuksi sopivat leninki, juhlava takin ja leningin yhdistelmä tai housupuku.Smokki
Smokkia käytetään yleensä kello 18 jälkeen alkavissa, ns. kevyemmän luokan tilaisuuksissa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi teatterin tai oopperan ensi-illat sekä päivälliset. Smokkia ei käytetä suurissa ja arvokkaissa, häiden tai itsenäisyyspäiväjuhlien kaltaisissa juhlissa.


Perinteinen smokin väri on musta, mutta myös tummansininen sopii iltatilaisuuksiin. Smokin housut ovat samaa kangasta kuin takki, housujen sivusaumoista löytyvät koristenauhat. Housuissa ei ole alisuukäänteitä eikä vyölenkkejä.

Smokkipaidassa on laskostettu tai pikeekankainen edusta ja vyötäröllä vyöliivi. Smokin kanssa käytetään aina solmuketta, mutta värillinenkin solmuke käy samanvärisen vyöliivin kanssa.

Smokin taskuliinan on oltava valkoinen ja se taitellaan kulmikkaaksi. Isoja kunniamerkkejä ei koskaan pidetä smokin kanssa. Pieniä voi käyttää, kun kutsussa on siitä maininta.

Smokin kanssa jalkaan laitetaan kiiltonahkaiset tai himmeät
nauhakengät tai avokkaat. Myös hyvin kiillotetut nilkkurit sopivat nuorekkaan miehen smokkiasuun. Sukkien tulisi olla polvipituiset.

Jos kutsukortissa lukee asutoivomuksena smokki tai iltapuku, mies voi pukeutua myös tummaan pukuun. Naisella voi olla joko lyhyt tai pitkä iltapuku.
Etikettisanasto
Kutsukortien asutoivomusten vieraskielisiä nimityksiä:

Suomi Englanti Ruotsi Ranska

frakki
juhlapuku white tie
evening dress
formal dress högtidsdräkt habit, frac
tenue de soirée
grande tenue
cravate blanche

juhlapuku ja
kunniamerkit full evening
dress

kunniamerkit with medals and
decorations med ordnar avec décorations

saketti morning coat
cutaway jackett jaquette

smokki
iltapuku black tie
dinner jacket
formal dress
tuxedo (am.) smoking cravate noir

tumma puku dark suit
lounge suit
business suit mörk kostym
mörk kavaj veston sombre
costume sombre
tenue sombre

arkipuku informal
smart casual informel kavaj
kavaj tenue de ville

vapaa-ajan asu casual (wear)
leisure wear

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.