IRC-Galleria

Mitähä vittua ;DTiistai 07.10.2008 21:46

Wc-pönttöön sijoitettu kamera hämmentää Tukholmassa
Julkaistu: 16:09

helsingin sanomat



Bonnierin taidehallin yleisö-wc:ssä voi joutua tahtomattaan osallistumaan aika intiimiin taideinstallaatioon. Käymälän wc-pönttöön on sijoitettu kamera, jonka ottamaa kuvaa tarpeillaan istuva voi seurata reaaliaikaisesti wc-istuimen viereen sijoitetulta näytöltä.

Dagens Nyheterin verkkolehti kertoi tiistaina, kuinka museossa vieraillut naishenkilö hämmästyi huomatessaan esiintyvänsä livekamerakuvassa aika oudosta vinkkelistä. Hän ei hämmennykseltään kysellyt asiasta sen enempää, mutta naisen sisar otti myöhemmin yhteyttä museoon ja kuuli, että kyseessä on installaatio.

Minkä puolesta, ihmetteli sisar. Teos kuvastaa yhteiskuntaa, hänelle vastattiin.

Kyse on Closet Circuit -nimisestä installaatiosta. Se on Dagens Nyhererin mukaan maailmankuulun sveitsiläisen videotaiteilijan Elisabeth Charlotte "Pipilotti" Ristin käsialaa. Teos on aiemmin toteutettu muun muassa Brooklynin museossa.

Bonnierin taidehallissa installaatio on ollut syksystä 2006 lähtien. Teos on sijoitettu vain yhteen yleisökäymälöistä. Kameran läsnäolosta kerrotaan wc:n ulkopuolella, eikä filmimateriaalia säilytetä.

"Useimmat ovat olleet [teoksesta] positiivisesti yllättyneitä, erityisesti lapset", kertoo taidehallin johtaja Sara Arrhenius DN:n verkkosivuilla.

Siihen, heijastaako teos yhteiskuntaa, Arrhenius suhtautuu huumorilla: tulkinta on avoin ja taiteilija tunnetaan humoristisista töistä, hän toteaa.

"Voihan sen kuitenkin nähdä kommenttina valvontayhteiskuntaan", Arrhenius sanoo.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.