IRC-Galleria

Vanhoja aikoja on ikäväMaanantai 06.03.2017 19:21

Kymmenen vuotta sitten oli irc, ii2 ja irc-galleria, mese ja keskustelufoorumit hengissä. Täällä galleriassa (tai aapeli.comissa) tutustuttiin ja juttelua jatkettiin mesessä.

Muistatte varmaan miten huono kuvanlaatu kaikissa web-kameroissa oli, mutta silti niillä otettiin kuvia, koska muutakaan ei ollut. Mesessä jos yritti videopuhelua, niin koko Windows meni jumiin.

Käyttiksenä oli Windows Xp, ja 256 megatavua keskusmuistia riitti hyvin.
Omat kotisivut tehtiin yleensä freewebsillä ja vieraskirja tehtiin freebokilla. Urli.netillä saatiin piilotettua freewebsin oma osoite. Tästä kolmikosta tähän päivään on säilynyt vain freewebs, tosin nykyään pelkällä webs nimellä.

Sitten Facebookin maailmanvalloitus alkoi. Kaikki ryntäsivät sinne, kaikki vanhat paikat tyhjenivät käyttäjistä. Messenger ja ii2 lopetettiin. Keskustelufoorumit muuttuivat arkistoiksi muistuttamaan vanhoista ajoista.

Tämä galleria tuo mieleeni hylätyn kylänpahasen, uskollisimmat ovat jääneet tänne ja osa, minä mukaanlukien, tehnyt paluun juurille. Kulta-ajoista muistona ovat kaikki tuhannet, ehkä kymmenetkintuhannet tyhjenneet yhteisöt, jotka ennen kuhisivat väkeä. Paljon muistoja.

Itse kaipaan näitä kymmenen vuoden takaisia aikoja. Silloin kaikkialla oli rennompi meno ja kaikilla eri keskustelufoorumeillakin oli yhteisöllinen oma henki.

Ja mitä on nyt?

Facen loiston päivät ovat jo kaukaista historiaa, (esi)teinit ovat lähteneet sieltä uusiin paikkoihin, jota vanhemmat eivät vielä tiedä. Nykyään facessa kukaan ei peittele nimeään tai kuvaansa vaan räyhää menemään avoimesti, kukkahatut ymmärtävät asiat tahalleen väärin, moralisoivat ja valittavat.

Instagramissa teinitytöt metsästävät epätoivoisesti tykkäyksiä ja seuraajia vähäpukeisilla kuvilla, joku Snapchat niminen softakin on, siitä en mitään tiedä. On älypuhelimia ja tabletteja, Pokemon Go oli ja taisi jo mennäkin. Messengerin tilalle on tullut Kik ja WhatsApp.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.