IRC-Galleria

Turhanpäiväinen vuodatus byrokratiastaKeskiviikko 17.12.2008 20:37

Olipa kerran pienellä Suomenniemellä paikka nimeltä Eduskuntatalo. Ah, tuo Suomen isoin 1000:1-suhteeseen rakennettu nukkekoti. Eduskuntatalon miespuoliset asukkaat oli helppo tunnistaa mm. hienoista puvuista, yksivärisistä (joskin vaihtelevan) solmioista sekä hienoista kullatuista solmioneuloista. Eduskuntatalon kaikki kaksisataa poikkeuksellisen hyvin puheenlahjoin sekä kestävin kantein varustettua asukasta valittiin uudelleen joka neljäs vuosi elämään luppoisaa elämää vailla huolia.


Koittipa kerran ajanjakso, jota myöskin kaudeksi kutsutaan, jona kyseiset herras- ja rouvashenkilöt saivat päähänsä alkaa toteuttaa byrokratiaa. Tästähän me vielä sopan keitämme, tuumivat he. Ja niin he keittivät. Sekaan heitettiin muunmuassa lukuisia eri veroja, näillä verovaroilla toteutettuja virastoja, kuten KELA, ja muitakin hienoja laitoksia. Lopputulokseksi syntyneen liemen koostumusta he ihmettelivät vailla ymmärrystä - sen lukuisia vivahteita tulkiten päädyttiin lopulta siihen tulokseen, että soppa oli valmis. Näin syntyi byrokratia.

................................

Ylläoleva teksti on täyttä potaskaa, mutta niin on tämäkin:

Ajokortin kakkosvaihe pitää suorittaa tietyn aikarajan puitteissa (muistaakseni ½-2v kuluessa ykkösvaiheen suorittamisesta). Noh, eihän siinä mitään probleemaa. Mutta suoritapa kakkosvaihe hyvissä ajoin (lue: puolen vuoden - vuoden sisään ykkösvaiheen suorittamisesta) niin johan alkaa naurattaa. Itse suoritin kakkosen tarkalleen vuoden kuluttua kortin saamisesta, ja sain kuulla, että vaikka kortti on haettavissa Poliisilta n. kahden viikon päästä, en silti saa lunastaa sitä vielä puoleen vuoteen. Miksi?

Koska tuoreen kortinhaltijan tarkkailujakso kestää 1½ vuotta, jota ennen pysyvää korttia ei saa. Yhtä hyvin, jopa mieluummin, olisin voinut suorittaa kakkosvaiheen vasta puolen vuoden päästä sillä silloin olisin saanut kortin heti (poisluettuna kortin valmistumisaika ~2vko).



Mielestäni on järjenvastaista pantata jonkin asian tekemistä lakirajoitteisesti (ok, 'jonkin' on turhan laaja ilmaisu - puhun ennemminkin tästä nimenomaisesta asiayhteydestä). Jos ihminen on tarpeeksi oma-aloitteinen suorittaakseen jonkin asian ennen kuin on pakko, miksi siitä pitää tehdä vaikeampaa kuin että saman asian suorittaisi vasta silloin kun on pakko?

Esimerkiksi kakkosvaiheen voisi suorittaa vasta sitten, kun kyseinen tarkkailujakso on kulunut. Kenties kakkosvaiheen suorittamisaikaa voisi myös lisätä toisessa päässä vaikka puolella vuodella, miksei kokonaisellakin.

Aihetta lakimuutokselle, vaiko turhanpäiväistä vinkumista?

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.