IRC-Galleria


Irakin entinen diktaattori Saddam Hussein teloitettiin 31.12.2006. Hirttotuomio pantiin täytäntöön Irakissa aamukuudelta paikallista aikaa. Kuolemantuomio langetettiin Dujailin kylän joukkomurhasta vuonna 1982.

[...]

Tieto Saddam Husseinin teloituksesta sai maailmalla ristiriitaisen vastaanoton.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush kuvaili aamulla antamassaan lausunnossa Saddamin teloitusta tärkeäksi virstanpylvääksi Irakin demokratian tiellä. Samalla hän varoitti, ettei Saddamin kuolema lopeta väkivaltaisuuksia Irakissa. Myös Britannia, Australia, Israel ja Iran ovat sanoneet oikeuden tapahtuneen.

EU-puheenjohtajamaa Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja puolestaan toisti EU:n kannan, että unioni vastustaa kuolemanrangaistuksia johdonmukaisesti.


=================================================================


RANGAISTUS VAI KOSTO?

Lähde: http://www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/taustat/id46739.html

Julkaistu 08.11.2006, klo 16.18 (päivitetty 12.11.2006, klo 11.41)


Irakin entisen johtajan Saddam Husseinin kuolemantuomio perustuu ikivanhaan oikeuskäytäntöön, jonka mukaan toisen ihmisen surmaamisesta seuraa kuolema. Hammurabin laki on tänäkin päivänä käytössä kymmenissä maissa.

Silmä silmästä, hammas hampaasta.
Mesopotamialaiskuningas Hammurabin laki runsaan 3 500 vuoden takaa alkoi hävitä yhä useamman maan lainsäädännöstä 1900-luvulla, etenkin sen lopulla. Kahdessa viime vuosikymmenessä kuolemantuomiosta täysin tai käytännössä luopuneiden maiden määrä on kasvanut 66:sta 129:een.

Viimekin vuonna kuitenkin 53 maassa tuomittiin ihmisiä kuolemaan, ja 22:ssa heitä myös teloitettiin. Valtaosa teloituksista pantiin toimeen neljässä hyvin erilaisessa maassa: kommunistipuolueen johtamassa Kiinassa, kristittyjen johtamassa läntisessä demokratiassa Yhdysvalloissa sekä tiukan islamilaisissa Iranissa ja Saudi-Arabiassa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan niissä tehtiin 94 prosenttia viime vuonna varmaan tietoon tulleista 2 148 teloituksesta. Kiina on kuitenkin ylivoimainen tilastoykkönen. Siellä viedään joka vuosi henki lain voimalla useammalta ihmiseltä kuin muualla maailmassa yhteensä.

Kiinan viime vuoden puolivirallinen 1 770 teloitetun luku - virallinen on valtionsalaisuus - ei edes kerro koko totuutta. Se saattaa olla jopa 8 000 teloitusta vuodessa, kertovat paikallisviranomaisilta ja tuomareilta kerätyt tiedot.

Luku ei selity Kiinan suurella väestömäärällä, sillä suhteellisestikin laskien Kiina teloittaa enemmän ihmisiä kuin mikään muu maa - ellei sitten Singapore. Se on jopa Kiinaa vaitonaisempi teloituksistaan, joita tuomitaan etenkin huumerikoksista. Amnesty arvioi, että 4,5 miljoonan asukkaan Singaporessa on 15 viime vuoden aikana hirtetty yli 400 ihmistä.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.