IRC-Galleria

Tiedot

Nimi
Suomen kirkot ja muumaa
Luokittelu
Elämänkatsomus ja filosofia
Perustettu
2.7.2013
Tilastot
Käyntejä: 768
Koko
2 jäsentä
Poikia: 2 (100 %)
Ylläpitäjä
Kristian1

Jäsenet (2)

Kristian1REPPURUPINEN

Kuvaus

2.7.2013 05:38 - 02:59
Mitä suomen kirkot ovat ja miksi erosin niistä. Kerron sen kun kysytään mutta tämä teksti ei kerro kirkkojen todellisesta toiminnasta mitään miksi kristittynä erosin kirkosta ja rupesin itse puhumaan asiasta. Kirkoissa pillee monet salaisuudet ja vääryydet myös noituutta. Suomen evankelis-luterilainen kirkko (ruots. Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland) on suurin Suomessa toimiva uskonnollinen yhteisö, johon kuului 76,4 prosenttia suomalaisista vuoden 2012 lopussa.

Kirkko on saanut nimensä uskonpuhdistaja Martti Lutherin ja sen perussanoman, evankeliumin mukaan. Suomen evankelis-luterilainen kirkko kuuluu luterilaisten kirkkojen yhteistyöelimeen Luterilaiseen maailmanliittoon ollen jäsenmäärältään liiton kolmanneksi suurin kirkko. Suurempia ovat ainoastaan Ruotsin kirkko ja Amerikan evankelisluterilainen kirkko.

Katolinen kirkko.Katolinen kirkko eli roomalaiskatolinen kirkko on kristikunnan suurin kirkko, jonka jäsenmäärä on maailmanlaajuisesti noin 1,12 miljardia. Puolet katolisen kirkon jäsenistä asuu Amerikoissa, heitä on erityisesti Latinalaisessa Amerikassa.

Vuonna 2002 katolilaisista 26 prosenttia asui Euroopassa (etenkin Keski-, Länsi- ja Etelä-Euroopassa), 13 prosenttia Afrikassa ja 10 prosenttia Aasiassa. Monissa Afrikan maissa sekä muun muassa Filippiineillä väestön enemmistö on katolilaisia. Suomessa katolilaisia on lähes 12 000.

Katolisen kirkon historia eli katolisen kirkon ympärille rakentuva historia ulottuu liki kahden tuhannen vuoden taakse alkukirkon aikoihin. Seuraavina vuosisatoina kristikunnassa käytännössä vallitsi jonkinasteinen jako idän ja lännen kristillisyyden välillä, mutta vasta 1054 kristityt jakaantuivat katolilaisiin ja idän ortodokseihin.

Katolinen kirkko on historiansa aikana ollut voimakas mahtitekijä varsinkin Euroopassa. Sen historiaan liittyy läheisesti myös paaviuden historia, ja voimakkaiden paavien johtamana kirkko on historiansa aikana osallistunut tai ollut aloittajana useissa merkittävissä tapahtumissa.

Esimerkiksi ristiretket, inkvisitio ja uskonpuhdistus liittyvät läheisesti katoliseen kirkkoon.
Nykypäivänä katolinen kirkko on kristillisistä kirkkokunnista suurin. Sen yli miljardi kannattajaa muodostaa lähes seitsemäntoista prosenttia koko maailman väkiluvusta. Katolisella kirkolla on yhä maailmanlaajuisesti huomattavaa moraalista valtaa.

Ortodoksinen kirkko.Ortodoksinen kirkko (kreik. Orthos+doksa, ’oikea’ ja ’katsomus’) eli kreikkalaiskatolinen kirkko on kristillinen kirkko, johon kuuluu noin 270 miljoonaa kannattajaa.

Suurin osa maailman ortodoksisista paikalliskirkoista sijaitsee Venäjällä, Balkanin niemimaalla ja Lähi-idässä. Vanhastaan kreikkalaiskatolisella kirkolla tarkoitettiin yhteisen katolisen kirkon itäistä, bysanttilaista haaraa erotukseksi katolisen kirkon läntisestä eli roomalaiskatolisesta haarasta.

Termiä kreikkalaiskatolinen kirkko ei juuri enää käytetä, koska sille on Suomessa 1900-luvun lopussa yritetty vakiinnuttaa toista eli uniaattikirkon merkitystä.

Ortodoksinen kirkko ei ole samalla tavoin yhtenäinen kuin esimerkiksi katolinen kirkko, vaan pikemminkin erilaisten kirkkojen yhteenliittymä. Ortodoksisten kirkkojen ryhmään lasketaan varsinaisen ortodoksisen kirkon lisäksi myös orientaaliset ortodoksiset kirkot sekä itäsyyrialainen Idän apostolinen kirkko. Ortodoksiseen kirkkoon kuuluu viisitoista itsenäistä paikalliskirkkoa.


Vapaaseurakunta.Suomen Vapaakirkko on vuonna 1923 perustettu, itsenäinen kristillinen protestanttinen kirkkokunta, johon kuuluu 14 885 jäsentä (2010).'

Vapaakirkko koostuu ruotsinkielisistä, suomenkielisistä ja venäjänkielisestä seurakunnista, joita on yhteensä noin sata.

Vapaakirkon ainoa venäjänkielinen seurakunta on Helsingissä.
Vapaakirkolla on palveluksessaan noin 150 työntekijää ja 40 lähetystyöntekijää, 12–15 lähetyskentällä. Vapaakirkko tekee merkittävää sosiaalityötä ja ylläpitää 10 hautausmaata.

Suomen Vapaakirkon juuret ovat angloamerikkalaisperäisissä vapaakirkollisissa herätysliikkeissä, joiden vaikutus alkoi tuntua Suomessa 1870-luvulla etenkin Uudellamaalla ja Pohjanmaalla.


Timoteus.Edelleen seurakuntamme opettavat, että yksi, pyhä kirkko on pysyvä ikuisesti. Kirkko on pyhien yhteisö, jossa evankeliumi puhtaasti julistetaan ja sakramentit oikein toimitetaan. Kirkon todelliseen ykseyteen riittää yksimielisyys evankeliumin opista ja sakramenttien toimittamisesta.

Sen sijaan ei ole välttämätöntä, että perityt inhimilliset traditiot, jumalanpalvelusmenot tahi seremoniat, jotka ovat ihmisten säätämiä, ovat kaikkialla samanlaiset. Paavali näet sanoo: "Yksi usko, (Ef. 4:5--6) yksi kaste, yksi Jumala, joka on kaikkien Isä jne."Timoteus siteeraa raamattua ja pitää itseä parempana seurakuntana. Toiset eivät ole mitään heille. Timoteus kirkolla ei ole mitään aikuiskastettavastaa ja ne jotka sen on ottaneet, niin on papilta pyydettävä anteeksi. Mutta siitä huolimatta. He siteeraa raamatua.

Medotistikirkko.Suomen Metodistikirkko on Suomessa toimivien metodistiseurakuntien emäkirkko. Kirkkoon kuuluu kymmenen seurakuntaa: Helsinki, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Oulu, Pirkkala, Pori, Tampere, Turku ja Vuoksenlaakso.
Suomen Metodistikirkko kuuluu samaan järjestykseen muiden pohjoismaiden metodistikirkkojen kanssa.

Suomen Metodistikirkkoa johtaa Pohjoismaiden ja Baltian maiden piispana tanskalainen Christian Alsted. Häntä edelsi norjalainen Oystein Olsen.
Suomen ensimmäinen metodistiseurakunta perustettiin Vaasaan vuonna 1881 ja ensimmäinen suomenkielinen seurakunta Poriin vuonna 1887. Kirkko julkaisee lehteä Rauhan Sanomia, joka on perustettu vuonna 1894.
Metodistikirkko on jäsenenä sekä Suomen vapaakristillisessä neuvostossa että Suomen ekumeenisessa neuvostossa.

helluntaiseurakunta.Helluntaiherätys eli helluntailaisuus on suurin kristinuskon protestanttisista suunnista maailmassa.

Helluntaiherätys sai alkunsa 1900-luvun alkuvuosina Yhdysvalloissa Kansasissa ja Los Angelesissa. Helluntaiherätyksen syntymiseen ja sen omaksumiin opillisiin näkemyksiin vaikuttivat merkittävästi metodistit ja pyhitysliike.



Helluntaiherätys korostaa opeissaan Pyhää Henkeä ja Pyhän Hengen armolahjoja. Helluntailaisuus on karismaattinen liike siinä mielessä, että heidän keskuudessaan harrastetaan yhä edelleen Pyhän Hengen inspiroimana kielillä puhumista, profetoimista ja sairaiden parantamista.

Lapsia ei automaattisesti liitetä helluntaiseurakuntien jäseneksi, vaan liittyminen tapahtuu henkilökohtaisen uskoontulemisen jälkeen ottamalla vapaaehtoinen kaste, niin sanottu uskovien kaste.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.