IRC-Galleria

Tiedot

Luokittelu
Pelit
Perustettu
8.4.2005
Tilastot
Käyntejä: 2 074 (1.7.2008 alkaen)
Koko
27 jäsentä
Tyttöjä: 3 (12 %)
Poikia: 24 (88 %)
Keski-ikä
31,9 vuotta
Otos: 22 jäsentä
Tyttöjen keski-ikä: 30,5 vuotta
Poikien keski-ikä: 32,1 vuotta
Valvojat
Ylikehveli

Jäsenet (27)

FWTSRicaros_88OutburstStallon_MiniZu_ThePostMan82jeahaa_-Jande_-Tenu^KowaiPlisskenmariner78ultra_violettikru87VillezkaYlikehveli
« Uudemmat - Vanhemmat »
Peli: : Mafia: The City of Lost Heaven .

Alusta: PC.

Laitevaatimus: 2002 mahtavinkin kone hyytyi, mutta nykyiset perusmasiinat pyörittvät ilman yskää.

Testikone: Ei se enää nykyrautaa kyykytä.

Joku varmaan jälleen ihmettelee et mitä helvettiä varten se Armand on taas pelannut jonku Mooseksen aikaisen pelin. No tällä kertaa syitä on kaksi. Ensinnäkin olen aikeissa hankkia tämän pelin toisen osan joten halusin paukuttaa ensimmäisen osan tuoreeseen muistiin. Toinen syy uudelleenpeluulle on tässä tapauksessa ne valtavat konetehovaatimukset armon vuonna 2002 että jouduin juuri nimenomaan tämän pelin takia hankkimaan uuden koneen ja yllätyksekseni sekin masiina notkahteli tätä pelatessa. Joten olin utelias näkemään vieläkö kymmenen vuotta sitten hämmästyttänyt grafiikka hämmästyttää. Siihen on helppo vastata. Eipä enää. Eivät edes aikoinaan niin kovin hehkutetut kasvomallinnukset ja huulisynkätkään enää vakuuttaneet.

Kyseessä tosiaankin oli hämmästyttävän kaunis ja raskas peli jota sen ajan masiinat saivat kotelot hiessä vääntää. Nykymittapuulla ne parhaimmat karkit on päältä syöty ja peli näyttää aika retrolta. Kuinkas muutenkaan? Mutta en ala ruotimaan näitä ulkonäköseikkoja sen kummemmin, sillä mielestäni tämä kuuluu ikäpelien kauneimpaan kärkipäähän ja luultavasti pysyy siellä vielä pitkään. Tietenkään nykyiset kultasilmät eivät sitä osaa arvostaa, mutta minkäs teet aika on julma. Muu audiovisuaalinen anti kuten taustaäänet, ääninäyttelijät, välivideot ja etenkin aseiden realisiset pamuakset ovat vertailukelpoista kamaa tämänkkin päivän mittapuulla. Juoni puolestaan kuuluu enemmän elokuva kuin pelipuolelle, nimittäin kyseisessä kulttiklassikossa on yksi kaikkien aikojen parhaimpia pelijuonia. Ja juonen mukana tulevat henkilöhahmot ovat elävämpiä kuin monessa huonossa elokuvassa. Varjopuolena katson että adhd-kaveri ei jaksa näitä pitkiä jaarituksia pahemmin katsella vaan painelee naama punaisena näppäintä jotta pääsisi seuraavan rymistelyn pariin.

Hyvästä juonesta huolimatta itse peli on aika tylsä. Se koostuu pääasiassa 30-luvun hitailla autoilla matelusta kaupunginoasasta toiseen (kaiken lisäksi jos nopeus sattuu jotenkin ylittämään 60 km/h on kytät heti perässä tarjoilemassa sakkolappusia), ikäväkseni huomasin myös että suurin osa tehtävistä hoitui samaa reittiä käyttäen. Eli toisin sanoen valtavan isoa Lost heavenin kaupunkia ja osaa maaseudusta ei ole oikeasti hyödynnetty muuhun kuin seuraavaan tehtävään siirtymiseen. Joskus tuntui siltä etteikö peliä oltaisi voitu toteuttaa pelkillä välivideoilla ja räiskintäosuuksilla. Siten se luultavasti olisi ollut toimivampi kokonnaisuus, mutta ei olisi näin suuren kulttiviitan arvoinen. Ne räiskintäosuudet sitten olivatkin pelaamisen parasta antia, vaikka hujahtivatkin hyvin nopeaa läpi. Muistaakseni silloin joskus 2002 peli oli hyvin vaikea ja kuolema korjasi nopeaa, mutta joko minä olen kehittynyt pelaajana taikka sen ajan peli ja tämän ajan ihminen eivät kohtaa oikealla tavalla. No joka tapauksessa en löytänyt mistään pelin vaiheesta mitään erityistä haastetta ja pelasin koko teoksen yhden päivän aikana läpi. Melkoiselta saavutukselta tuntui kyllä itsestäkin, siihen verrattuna että edellisellä pelikerralla olin muistaakseni uhrannut useamman viikon.

Huonoja puolia lievän tylsyyden lisäksi ei paljoakaan löydy, mutta musiikkimakuni ei ole kovinkaan hienostunut joten en ole mikään jazz-musiikin suurkuluttaja. Pelissä soi koko ajan tuo hienostosaasta taustalla ja se sai pääni muutamaan otteeseen hehkumaan punaisena. Ymmärrän musiikkivalinnan oivallisesti tukevan 30-luvun tunnelmaa, mutta liika on liikaa, ja ny pistän mölytoosastani Gorgorothin täysille. Ai että tekee hyvää sen pimputuksen jälkeen... Toinen isompi nurisemisen aihe löytyy pääsankarimme rautakankifysiikasta, ukko ei ole se pahin mahdollinen näkemäni jäykkäselkä mutta jostakin syystä tämänkaltainen ohjattavuus on aina saanut näppäimistösormeni puutumaan.

Peli on parasta mafiaviihdettä edelleen, mutta julma ajan hammas on syönyt parhaimman terän. Suosittelen hitaille nautiskelijoille ja tunnelmia hakeville pelaajille mutta en suorittajille. Tästä vanhasta helmestä ette saa samaa kuin esimerkiksi GTA-sarjasta taikka Jostakin nopeatemposesta fps-rymistelystä. Vaikka kummankin pelityypin aineksia löytyy.

Hyvää:
Räiskintäosuudet.
Paras näkemäni juoni pelissä ikinä!
Äänimaaima kokonnaisuudessaan hämmentävän hyvä.
Kauneimpia 10-vuotiatita, mutta ei se enää nykypeleille pärjää.

Huonoa:
Helvetin hitaat autot.
Perkeleen jazz-musiikki.
Vitun rautakankiukkeli.
Saatanan kumma juttu ettei sitä hienoa Lost heavenin kaupunkia ole käytetty hyödyksi.

Yleisarvosana:
8 (asteikolla 1-10)

Yhteenveto:
Hieno vanha mafiapeli erittäin hyvällä juonella ja vahvoilla henkilöhahmoilla.

Kirjoittamani arvostelu perustuu omaan mielipiteeseeni, ja yli kahdenkymmenen vuoden pelikokemukseen.

Armand
« Uudemmat - Vanhemmat »