IRC-Galleria

Äidille raskauden aikana annettu sikainfluenssarokote suojaa myös vastasyntynyttä, neuvoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

"Vasta-aineet, jotka nousevat rokotuksesta, siirtyvät myös sikiöön. Näin ollen vastasyntyneellä vauvalla on vastustuskyky sikainfluenssaa vastaan useita kuukausia", sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Petri Ruutu.

Vastasyntyneille sikainfluenssarokotetta ei anneta, koska he eivät vielä tuota vasta-aineita. Sikainfluenssarokotteen voi saada vasta kuuden kuukauden ikäisenä.

Ruutu suosittelee sikainfluenssarokotteen ottamista kaikille raskaana oleville, ja pitää sen ottamista tärkeänä. Hän vakuuttaa sikainfluenssarokotteen olevan täysin turvallinen.

Kausi-influenssarokotteeseen verrattuna sikainfluenssarokotteen sivuvaikutukset poikkeavat hieman: sikainfluenssarokote kipeyttää rokotteen saaneen lihaksen useammin kuin kausi-influenssarokote.

Lisäksi sikainfluenssarokote nostattaa rokotteen saaneille kuumeen kausi-influenssarokotetta useammin. Kuume nousee noin kolmelle neljälle prosentille sikainfluenssarokotteen saaneista. Kuume voi olla reipaskin, mutta se on lyhytaikainen. Samassa yhteydessä saattaa esiintyä pientä kurkkukipuakin. "Kyseessä ei ole influenssa, vaan rokotteen tehoaineeseen liittyvä paikallinen tulehdusreaktio", Ruutu sanoo.

Rokote suojaa sikainfluenssaa vastaan noin viikon kuluttua rokotteen saamisesta.

Perusterveitä ihmisiä, jotka eivät kuulu sikainfluenssan riskiryhmiin, Ruutu neuvoo hengähtämään.

"Suomessa päätetään vasta vuoden vaihteessa, annetaanko sikainfluenssarokotetta ylipäätään koko väestölle", hän sanoo. Suomessa rokotetaan ensin terveydenhuollon henkilökunta, sitten riskiryhmät.

Sikainfluenssan arvioidaan leviävän Pohjois-Suomesta koko maahan kuukauden kuluessa. Suurin osa sairastaa taudin lievänä, eikä tarvitse lääkärihoitoa. Ruutun mukaan paras hoito lievään sikainfluenssaan on lepo, kuumelääke ja kuuma mehu.

(HELSINGIN SANOMAT)

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.