IRC-Galleria

--Sana--

--Sana--

♥ 20♥03♥2010 ♥

MustasukkaisuusTiistai 08.09.2009 21:42

Mustasukkaisuus on kavala, piinaava tunne, jonka me kaikki itsessämme tunnistamme. Mustasukkaisuus pistää tutkimaan toisen laukut, lompakot, taskut ja kaapit. Se ajaa kohtauksiin julkisilla paikoilla tai kärsii hiljaa itsekseen. Toisia se ei kiusaa juuri lainkaan, mutta joidenkin kohdalla se on johtanut jopa hyvinkin epätoivoisiin tekoihin ja jopa toisen tai molempien elämän päättymiseen.
Yleensä mustasukkaisuutta on sitä vähemmän, mitä toimivampi parisuhde on, ja mitä pitempään suhde on kestänyt. Pitkään kestäneessä, vakiintuneessa suhteessa luottamus on yleensä sitä luokkaa, että mustasukkaiseksi ei tulla juuri missään tilanteessa. Jos taas suhteessa on ongelmia, lisääntyy yleensä myös mustasukkaisuus. Mustasukkaisuus ruokkii usein sitten näitä muita ongelmia ja noidankehä on valmis.

Harvemmin mustasukkaisuudelle on kuitenkaan olemassa konkreettisia perusteita, yleensä siihen liittyy enemmänkin suhteen vuorovaikutuksen heikkeneminen; kun ei tiedetä asioista niin arvaillaan, oletetaan ja pelätään. Jos itsellä on tunne, että suhde on huonolla tolalla ja pelkää sen lopullista murenemista, muuttuvat pelot ja arvailut mielessä helposti lähes todeksi. Mustasukkainen osapuoli tarkkailee lähes kokoajan puolisoaan ja tarpeeksi kauan sen jatkuessa löytää taatusti aihetta mustasukkaisuuteensa. Normaalit arkielämään liittyvät asiat saavat uusia merkityksiä ja tulkintoja joiden pohjalta mustasukkaisuus sitten vahvistuu.

Parhaiten mustasukkaisuutta vastaan voi siis taistella pitämällä parisuhde hyvässä kunnossa ja keskustelemalla asioista avoimesti. Mustasukkaisuus perustuu oletuksiin ja arvailuihin, eikä niille jää sijaa jos vuorovaikutus toimii.

Sairaalloisesta mustasukkaisuudesta puhutaan, kun mustasukkaisuus hallitsee koko elämää. Tällöin henkilöllä on usein muitakin ongelmia ja ulkopuolisen avun tarve on ilmeinen. Mustasukkaisen on usein vaikea hakeutua hoitoon vaikka hän tuntisi avuntarpeensa. Tämä johtuu usein häpeän tunteesta, joka aiheutuu osittain mustasukkaisuudesta ja osittain puolison todellisesta tai oletetusta uskottomuudesta. Varsinkin miehet häpeävät sekä oman mustasukkaisuutensa että partnerin uskottomuuden paljastumista ulkopuolisille ja heidän omanarvontuntoaan ulkopuolisen silmissä loukkaavaksi.

Mustasukkaisuuteen ei ole olemassa varsinaista lääkettä. Hoidossa yritetään kohottaa asiakkaan itsetuntoa sekä saada aikaan läheiset ja avoimet keskusteluvälit perheen ja puolison kanssa. Myös muilta saatu sosiaalinen tuki on tärkeää.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.