IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

SalasanatPerjantai 07.05.2010 17:51

Kertokaas mulle minkä takia nuorilla on tapana kertoa salasanoja toisilleen? Onko kyse pelkästään ystävyydenosoituksesta vai mistä? Ei ole yksi ja kaksi kertaa kun nuoren tunnuksia on käytetty väärin "ex-kaverin" toimesta, jolle on kerrottu salasanat ystävyyden aikana.

Etenkin nuorilla tytöillä ongelma on melko yleinen. Yhtenä päivänä ollaan kavereita ja seuraavana päivänä suurimpia vihamiehiä jonkun pikkujutun takia.

Sitten mennään fiksuna kaverin tunnuksilla kirjoittelemaan kaikkea älyvapaata toisten profiileihin ja yhteisöihin. Jo pelkkä toisen tunnuksien käyttäminen voi täyttää tietomurron rikosnimikkeistön, riippumatta siitä tekeekö profiililla mitään. Tosin, jos nuo salasanat on saatu laillisesti kaverilta, niin tietomurto ei välttämättä täyty. Viestintäsalaisuuden loukkaus voi täyttyä, jos viestien joukossa on yksityisviestejä. Eikä edes ole oleellista, että onko katsonut oikeasti ne viestit vai ei.

Jos sitten vielä hönöilee ja soittaa suutaa tai uhkailee jotakuta, niin voi syyllistyä esimerkiksi kunninaloukkaukseen tai laittomaan uhkaukseen.

Salasanoja yritetään myös kalastella käyttäjiltä lupaamalla esimerkiksi lisää Habbo-kolikoita jne. Nämä kalastelut voivat tapahtua ihan profiilien kesken tai erilaisilla haittaohjelmilla, jonne käyttäjätunnuksen ja salasana syöttämällä saa jotain erikoisetuja. Ainakaan vielä en ole törmännyt sivustoon, joka on erillään itse palvelusta ja sitä kautta saa näitä "erikoisetuja".

Toivoisinkin, että jokainen pitäisi salasanan ihan itsellään eikä kerro sitä kenellekkään! Salasanan tarttee olla myös riittävän monimutkainen, että sitä ei voi heti arvata. Eli numeroa ja kirjainta sekaisin, riittävän monta merkkiä jne.

Samaa salasanaa ei kannata myöskään käyttää eri palveluissa. Toki voi rajata johonkin höpöhöpö-palveluun saman salasanan, jossa ei ole itsestään mitään arkaluontoista tietoa, tai jossa voisi koitua mitään taloudellista vahinkoa. Galtsussa ja naamakirjassa sun muissa palveluissa, joissa on sinusta henkilökohtaista tietoa, on parempi olla eri salasanat.

Jos käytät esim koulun konetta kirjautumiseen, niin muista tyhjennellä välimuistit aina käytön jälkeen, äläkä vahingossa tallenna salasanoja palveluun.

Mikään palvelu ei ikinä lähetä sähköpostia sinulle ja kysy salasanoja. Katso aina myös hiemankaan epäilyttävissä tapauksissa, että sivu jonka kautta olet kirjautumassa on varmasti oikea. Eli ainoa tilanne, jolloin kirjoitat salasanan johonkin, on se, kun kirjoitat salasanan kirjautuaksesi oikeaan palveluun!

Pitäkää huolta salasanoista!

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.