IRC-Galleria

Abanico

Abanico

sauna caliente :D

arvatkaas kui en ollu koulus.. :(Maanantai 20.04.2009 22:13

Flunssa, "lentsu" – joskus myös "räkätauti" (ei pidä sekoittaa zoonoottiseen räkätautiin eli malleukseen) – on kansanomainen nimitys ylähengitystien infektiosairaudelle eli nuhakuumeelle. Flunssaa ei pidä sekoittaa influenssaan, joka on "lentsua" huomattavasti vakavampi sairaus, ja eri viruksen aiheuttama. Nimien samankaltaisuus aiheuttaa usein sekaannusta.

Flunssa on Suomessa yleisin lääkärin päivystysvastaanotolle hakeutumisen syy. Aikuiset sairastuvat flunssaan keskimäärin 1-5 ja lapset 5-10 kertaa vuodessa.

Flunssaan ei tiettävästi ole paranemista nopeuttavaa hoitoa. Antibioottien käyttö voi altistaa entisestään bakteeriperäisille jälkitaudeille, kuten poskiontelotulehdukselle. Flunssaa pidetään ihmisten yleisimpänä sairautena. Se paranee itsestään, ja hoidoksi riittääkin lepo ja oireiden lievitys.

Flunssan oireita voidaan lievittää tavallisilla särkylääkkeillä kuten ibuprofeenilla ja parasetamolilla. Nenän tukkoisuutta ja nuhaa voidaan lyhytaikaisesti helpottaa nenän limakalvon turvotusta poistavalla lääkkeellä. Kansanperinteessä sipulimaitoa pidetään tehokkaana lääkkeenä flunssaa vastaan. Pääasiallisin hoitomuoto on lepo, koska elimistö poistaa levossa tehokkaammin taudinaiheuttajia. Myös höyryhengityksestä ja kuumien juomien nauttimisesta voi olla apua.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.