IRC-Galleria

Täydellinen digi-TVPerjantai 10.11.2006 20:51

Isäni istuskeli kerran olohuoneessa ja keinui keinutuolissa. Hän jökötti tuolissa hyvin keskittyneen näköisenä. Kysyin häneltä, että mitä hän tekee. Hän vastasi katsovansa televisiota. Ihmettelin ja huomautin, että eihän televisio ollut edes päällä. Isäni vain hymyili ja katsoi minua ovelasti.

Muutama viikko sitten sunnuntaina koettiin suomalaisen televisiokulttuurin kannalta historiallisesti tärkeä tapahtuma, oikea merkkipaalu. Silloin nähtiin viimeinen maksuton formula 1 –lähetys MTV3:lla. Niin tai pitäähän televisiolupa maksaa, että ei se periaatteessa maksuton ollut, mutta sellaisella termillä siitä kuitenkin puhutaan.

Maksuton se olikin, jos verrataan siihen, että jatkossa sen eteen pitää oikeasti kaivaa kuvetta, tai lähetystä ei kerta kaikkiaan näe. Tähän asti sen on voinut nähdä, vaikka olisi sattunut se TV-lupamaksu unohtumaankin. Tai siis, ettei ole tiennyt, että maksu pitää maksaa myös Helsingin kakkosasunnosta. Mutta miksi autourheilun kuninkuusluokka piti viedä meiltä, tekniikan maksullista kehittymistä vastustavilta pois juuri nyt, kun sekä Heikki Kovalaisella että Kimi Räikkösellä on allaan mestaruusauto, ja tulevasta kaudesta näyttäisi kehkeytyvän kaikkien aikojen suomalaiskausi? Juuri siksi.

Mainostelevisio päätti kulkea eturintamassa ja loi ensimmäisenä suurena suomalaiskanavana maksullisen kanavapaketin ”enemmän haluaville”. Löytyy tiedekanava, elokuvakanava, lapsikanava ja äijäkanava. Formulat siirtyivät äijäkanavalle, koska nyt oli sen aika. Virallisen selityksen mukaan televisiointioikeudet maksavat jo sen verran, että tavallisilla mainostuloilla niistä ei pystytä enää pulittamaan tarvittavaa summaa. Epävirallisesti puhuttaessa, jos formuloilla halutaan tahkota rahaa, nyt on tehtävä siirto.

Suomi siirtyy täysin digitaalisiin televisiolähetyksiin elokuun lopussa 2007. Siihen mennessä jokaisen, joka haluaa edelleenkin nauttia television imelästä saippuasta ja vuolaasta uutisvirrasta, täytyy hankkia talouteensa digiboksi. Pelkästä boksistahan ei näy mitään, vaan pitää olla myös televisio. Ja ne pitää osata kytkeä yhteen, sillä tavalla hienosti, kaiken maailman piuhoilla.

Sitten kun olet ostanut television ja digiboksin, tarvitsee sinun enää maksaa TV-lupa ja se on siinä. Ähäps, eipäs vain olekaan. Ei näy formuloita ei. Jos sinä innokkaana tekniikan edelläkävijänä satuit jo ostamaan ihmelaatikon, jossa ei olekaan kortinlukijaa, joudut ikävä kyllä ostamaan uuden.

No niin, nyt sinulla on ihmelaatikko, jossa on kortinlukija. Joko näkyy formulat? No ei.

Digitaalilaatikkoon täytyy ostaa myös kortti, eikä siihen mikä tahansa pataässä käykään. Pitää käydä ostamassa katselukortti. Halvemmalla toki saisi pakallisen pelikortteja.

Vaikka formulat ovatkin suomalaisten suosikkiohjelmia, eivät ne silti ole kansalaisoikeus. Joku teki vähän aikaa sitten kyselyn siitä, mitkä suuret urheilutapahtumat pitäisi saada katsoa ilmaiseksi. Kärjessä oli olympialaisia ja jääkiekkoa. Ei siellä mitään formuloita ollut.

Kuitenkaan ei voi välttyä ajatukselta, että pian kaikki suuret ja suositut televisioitavat tapahtumat ja laatuelokuvat siirretään maksullisille kanaville. Mitä jää silloin sellaisille, joilla ei ole varaa ostaa satoja katselukortteja ja kymmeniä uusiutuvia digibokseja? Heille jäävät tekstiviesti-chat, mobiilipelit sekä Salkkareiden uusinnat.

Tällä menolla moni ihminen alkaa harrastaa samanlaista television katselua kuin isäni. Ei, ei hän mitään televisio-ohjelmaa koskaan väittänytkään katsovansa. Hän katsoi televisiota.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.