IRC-Galleria

Viimeistään kun bensan hinta alkoi nousta huikeisiin lukemiin, monet alkoivat miettiä nykyisen autonsa vaihtamista sähköautoon. Kun sähkönkin hinta on tätä nykyä ennätyslukemissa, voiko sähköautollakaan kuitenkaan säästää rahaa? Ja löytyykö sähköautosta sellaista ympäristöystävällistä hyötyä, että sen ostaminen perinteisemmän automallin sijasta kannattaa?

Nopealla silmäyksellä, kun sähköauton lataa kotona, tulee se tuottamaan huomattavasti pienemmän laskun bensa- tai dieseltankin täyttämiseen verrattuna. Myös näinä päivinä, jolloin sähköstä saa maksaa sievoisen summan. Asian laita on näin ainakin, jos käytössäsi on kiinteä sähkösopimus arvaamattomamman pörssisähkön sijasta. Mikäli autoa lataa esimerkiksi kauppojen edestä löytyvillä latauspisteillä, on se merkittävästi kalliimpaa kotona lataamiseen verrattuna.

Tässäkin tapauksessa sen pitäisi tulla hivenen edullisemmaksi kuin bensiinin tai dieselin tankkaaminen. Toisin sanottuna, mitä tulee auton päivittäiseen käyttöön, sähköauto tulee ehdottomasti edullisemmaksi.
Autoa liikenteessä ladatessa kannattaa kumminkin huomioida, että osassa latauspisteitä laskutetaan myös lataamiseen käytetystä ajasta.

Osassa voi olla jopa aloitusmaksu tai jokin mahdollinen lisämaksu! Kannattaa tarkastaa etukäteen myös oman auton kyky vastaanottaa energiamäärää, jotta osaa ohjautua omalle autolle edullisimmalle latauspisteelle, kun autoa ladataan kodin ulkopuolella.

Sähköauton päästöt

Entä mitä tulee sähköautoilun päästöihin? On totta, että sähköautolla ajaminen ei ole täysin päästötöntä. Etenkin autojen tuotannosta syntyy päästöjä, oikeastaan jopa enemmän kuin perinteisimpiä autoja valmistaessa, nimenomaan akun tuotannosta. Pidemmällä ajanvälillä sähköautot kuitenkin ottavat takaisin tuottamansa päästöt ja enemmänkin.

Sähköautot ovat energiatehokkaita, aivan kuten kotitalouksille suositeltavat kodinkoneetkin. Lisäksi on täysin mahdollista ladata sähköauton akku täyteen uudistuvista energialähteistä tuotetulla sähköllä, kuten tuulivoimalla, jolloin itse auton käytöstä syntyy mahdollisimman vähän päästöjä. Kun sähköautoa käyttää usean vuoden verran, kuluttaa se loppujen lopuksi luonnonvaroja kuten fossiilisia polttoaineita paljon vähemmän, sekä jättää jälkeensä vähemmän päästöjä.

Tämä pätee myös niinä hetkinä, kun autoon ladataan hiilivoimalla tuotettua sähköä. Sähköauton elinkaaren lopuksi sen osat kierrätetään edelleen käytettäväksi, mikäli mahdollista, jolloin päästöt jatkavat minimissään pysymistä.

Sähköautoilun hyödyt ja haitat

Yksi varteenotettava huonompi puoli sähköautoilussa on, että auton lataus kestää paljon kauemmin kuin bensan tankkaus. Mikäli tarkoituksena ei ole päivittäin ajaa satoja kilometrejä, ei tästä pitäisi kuitenkaan muodostua suurta ongelmaa. Autoa ei välttämättä tarvitse silloin edes ladata päivittäin. Pidemmillä reissuilla taas auton latauksen voi pyrkiä yhdistämään kahvi- tai ruokailutaukojen kanssa, jolloin latauksen kestosta koostuu vähiten päänvaivaa.

Sähköautot kestävät mainiosti pakkassäälläkin, joten siltä puolelta ei ole ongelmaa sähköauton hankkimiseksi Suomen kaltaisessa kylmemmässä ilmastossa. Lataus ei välttämättä kestä aivan yhtä pitkään ja kylmän akun lataus voi olla hitaampi prosessi, mutta ei tarvitse olla huolissaan siitä, että pakkasella parkissa seisova auto ei enää seuraavalla ajokerralla lähtisikään käyntiin.

Ehkä suurin miinuspuoli monille kuluttajille sähköauton suhteen on se, että sähköauton hankinta on ainakin vielä tänä päivänä kalliimpaa kuin polttomoottorilla kulkeva auto. Kun ottaa huomioon sähköauton kokonaiskulutuksen sen elinkaaren ajalla, tulee sähköauto kuitenkin edullisemmaksi hankinnaksi.

Tietenkään se ei voi poistaa sitä tosiasiaa, jos ei tällä hetkellä ole varaa ostaa muuta kuin käytettyä autoa, joita ei sähköisenä vielä kovin montaa markkinoilta löydy. Mutta mikäli pystyy autoa ostettaessa sijoittamaan suuremman summan, kannattaa ehdottomasti ottaa enemmänkin huomioon sähköauton kokonaiskulutuksen hintalappu pelkän polttomoottorin myynnin hintalapun sijasta.

Toistaiseksi sähköautojen ja hybridiautojen osuus liikenteessä on vielä suhteellisen pieni. Se on kuitenkin kasvamaan päin, ja muutaman vuoden päästä tilanne voikin olla aivan erilainen. Latauspaikkojakin löytyy jo lähes yhtä paljon kuin bensa-asemia, joten sähköautolla ajelusta on tulossa aina vain kannattavampaa.


Lue lisää: https://halvinsahkosopimus.fi/

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.