IRC-Galleria

Blogimerkintä

« Uudempi -

...Tiistai 06.12.2005 10:52

Itsenäisyyspäivän aamu valkenee hitaasti. Kiinteistöhuoltoyhtiön mies on jo käynyt hilaamassa lipun salkoon, jossa se alakuloisesti kiertyy tuulen avustuksella kannattelijansa ympäri. Lippu näyttää hämärässä mustavalkoiselta ja muistuttaa minua ikävällä tavalla joidenkin sen nimeen vannovien maailmankuvasta.

Voisinkin melkein väittää, että kyseisten ihmisten mielipiteet tahraavat kansalliset symbolimme ja tunnuksemme; siniristilippu hihassa tai eksyneen oloinen suomileijona nahkapään iholla halventaa symbolien taustalla olevan ajatuksen. Kyseisen aatesuunnan kannattajat voisivatkin hankkia omat tunnukset ja värit, joita kumartaa ja jättää kaikille suomalaisille yhteiset kansallistunnukset rauhaan; todellinen suomalaisuus ja isänmaallisuus ovat täysin eri asioita kuin rasismi, suvaitsemattomuus tai väkivallan ylistäminen.

Mielestäni isänmaallisuus ja suomalaisuus toteutuvat parhaiten suomalaisen kulttuurin, kielen ja perinteiden vaalimisena samalla kuitenkin suhtautuen avarakatseisesti itselle uusien ja eksoottisten kulttuurien piirteisiin sekä terveenä kansallistunteena; ei ole syytä vähätellä omaa kansallisuuttaan, muttei myöskään nostaa sitä muiden yläpuolelle.

Mutta jos rasistien tielle lähdetään niin silloin voitaneen vaatia suureen ääneen Suomea saamelaisille, Yhdysvaltoja mantereen alkuperäisväestölle, Australiaa aboriginaaleille, Uutta-Seelantia maoreille, Afrikan valtioita alkuperäisasukkailleen jne. jne. Historia kun ulottuu hitusen verran kauemmas kuin muutaman vuosikymmenen päähän :)

Suomen säilyminen itsenäisenä tuli kalliiksi, mutta hädän hetkellä meille tarjottiin myös apua; pohjoismaat vastaanottivat n. 80 000 suomalaista lasta vapaaehtoisesti ja sotien aikana suomalaisten joukoissa taisteli myös ulkomaalaisia, mikä tuntuu usein unohtuvan.

Itsenäisyys merkitsee minulle vapautta mutta myös velvollisuutta auttaa vähempiosaisia ja hädänalaisia olivat he sitten suomalaisia tai ulkomaalaisia sekä edelleen valistuneisuutta että suvaitsevaisuutta, taistelivathan isoisämmekin nimenomaan sortoa vastaan.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille avautumisestani huolimatta =)

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.