IRC-Galleria

Kotitietokoneella maailmaa parantamaanKeskiviikko 23.11.2005 15:38

Hyviä tekoja voi näköjään tehdä tekemättä oikeastaan mitään; annoin koneeni joutoajan tieteen käyttöön liittämällä sen World Community Grid-hilaverkkoon, jossa siitä tuli osa 'supertietokonetta', minkä tehtävänä on mm. laskennallisesti selvittää eri proteiinien todennäköisimpiä muotoja, joiden avulla ihmisen perimän, genomin, selvittämisen seuraava askel, proteomin selvittäminen, on määrä saavuttaa.

Proteiinien muodoilla on keskeinen merkitys niiden toiminnassa ja tutkimustulokset auttavatkin tutkijoita selvittämään eri proteiinien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja näin ollen mahdollistavat uusien lääkkeiden kehittämisen mm. syöpään, HIV/AIDSiin, SARSiin ja malariaan.

Toinen World Community Grid-verkossa oleva aktiivinen projekti liittyy HIV/AIDSiin, missä laskennallisesti selvitetään eri lääkemolekyylien sopivuutta HIV-1 proteaasin estäjäksi. Proteaasi on yleisnimitys proteiineja hajottaville entsyymeille ja projektin tarkoituksena onkin etsiä molekyylejä, jotka estävät HIV-1 proteaasin toimimisen entyyminä kiinnittymällä proteaasin reseptoreihin ja näin estää viruksen leviäminen laajemmalle elimistöön ja AIDS-vaiheeseen asti. Laskennallisesti parhaiten menestyneet molekyylit testataan laboratoriossa, mikä voi johtaa uusien estolääkkeiden kehittämiseen.

World Community Grid-hankkeen taustalla on tiede- ja tutkimuslaitoksia sekä IBM, joka myös ylläpitää verkkoa. Asiakasohjelman, jolla verkkoon liitytään, voi imuroida koneelleen projektin kotisivuilta: http://www.worldcommunitygrid.org/index.jsp

Ohjelman voi jättää laskemaan taustalle jatkuvasti tai vaihtoehtoisesti niin, että se toimii ainoastaan näytönsäästäjänä. Ohjelman pyöriessä se kuluttaa n. 50 % prosessoritehosta (ainakin omalla koneellani), joten nettisurffailuun, musiikin kuunteluun yms. jää riittävästi prosessointitehoa.

Yleensä ottaen koneiden prosessorien käyttöaste normaalissa käytössä on minimaalista. Hilaverkkojen suunnittelun yhtenä lähtökohtana onkin ollut nostaa tietokoneiden käyttöastetta yhdistämällä hilaverkossa olevat koneet yhdeksi, suureksi laskentayksiköksi jolloin koneiden joutoaika voidaan käyttää paremmin hyödyksi.

Omaa sepustustani selkokielisemmin asiasta uutisoi mm. Tietokone verkkosivuillaan: http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=25321&tyyppi=1

Että tällaista tällä kertaa :)

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.