IRC-Galleria

Garo

Garo

tänään geokätköilee. jei
Saat puhelun vanhalta ystävältäsi, josta et ole kuullut enää pitkään aikaan. Hän kertoo sinulle (mullistavasta/ulkomailta tulevasta) liikeideasta ja pyytää tapaamiseen, mutta ei suostu kertomaan yhtään enempää puhelimessa.PyramidSchemeMS.jpg

Kuulostaako tutulta? Jos seuraat mukana, niin ole hyvä ja lue mitä tulevan pitää:

Puhelimessa ei saa kertoa yhtään enempää, sillä suorassa kasvokkain tapahtuvassa myyntitilanteessa osaava myyjä pystyy ylipuhumaan huomattavasti paremmin. Myyntitapaamisessa kerrotaan lisää liikeideasta, jossa houkutellaan myymään yhtiön tuotteita eteenpäin.

Ainoana haittapuolena myyntilisenssi maksaa muutamia satoja euroja, mutta tämän voi tienata helposti ja nopeasti takaisin. Emoyhtiö tarjoaa jälleenmyyjille tukea, esitteitä, oppaita ja muita ohjeita miten myyntiä kannattaa suorittaa. Lisäksi jos hankkii itse lisää jälleenmyyjiä, saa aina osuuden uuden jälleenmyyjän maksamasta lisenssimaksusta!

Mm. ACN käytti "menestyksekkäästi" juuri tälläistä tapaa markkinoidessaan GSM liittymiä vuosituhannen alussa. [1]

Erehdyin nuoruudessani suostumaan silloisen ystäväni tapaamiseen, jossa hän kaupitteli ACN:n liittymiä. Kieltämättä myyntipuhe kuulosti vakuuttavalta, mutta tarkempi pohtiminen paljasti hyvin, ettei loistavaksi rikastumiskeinoksi markkinoitu koristekukkasin kulkeva pyramidi voi toimia kovin pitkään. Poistuin tapaamisesta hyvin pian.

Jälkeenpäin voimme lukea lisää ACN:n menestyksestä mm. näin [2]:

ACN huijasi alan suurimpana firmana Suomessa kerralla yli 9 000 jälleenmyyjän verkoston valtaosalta rahat maksattamalla heillä lisenssimaksuna 670 euroa/ myyntiedustaja. Yhtiö ei voinut pitää puoliakaan lupauksistaan ja Kuluttajavirasto tukehtui sen toimintaan liittyviin valituksiin. Yhtiö lopettikin virtuaalioperaattorina toimimisen ja jätti 9 000 myyntiedustajaa nuolemaan näppejään sekä asiakkaansa palvelematta. TeliaSonera keräsi nätin potin, kun sai huijatuista asiakkaista suuren osan itselleen. Sen tytäryhtiö TeleFinland aloitti yhteistyön ACN:n kanssa ja sai monet ACN:n liittymän hankkineet asiakkaakseen. Kuluttajien kannattaisi suosia sellaisia firmoja, jotka EIVÄT käytä moraalitonta ja epäeettisesti toimivaa verkostomarkkinointia lainkaan jakelukanavanaan. Verkostomarkkinoinnin kautta tuotteita ja palveluita myyviä yrityksiä on syytä pitää epäeettisyyden vuoksi mustalla listalla.

Sivustakatsojana on ihmeellistä, miten vastaavat pyramidihuijaukset onnistuvat yhä uudestaan ja uudestaan. Kaikilla pitäisi olla tuoreessa muistissa WinCapitan Ponzi-huijaus [3], mutta silti tämänkaltaiset yritykset ja kyhäelmät saavat yhä uudestaan huijattua ihmisiä mukaansa.

Lisäksi ongelmana on (hyvien) kaverisuhteiden kariutuminen: Miten suhtaudut ystävääsi sen jälkeen, kun hän on ensiksi hairahtanut verkostomarkkinointiin ja sen jälkeen vielä yrittää saada sinut mukaasi? Entäs jos hän saa houkuteltua sinut juoneen ja myöhemmin huomaat hävinneesi satoja, tai pahimmassa tapauksessa tuhansia euroja?

Toivottavasti tämä postaus pelastaa edes jonkun ihmisen joutumasta tälläiseen huijaukseen ilman kasvojen menetystä.

[1] http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/744
[2] http://www.kolumbus.fi/petteri.haipola/verkostomarkkinointi/johdanto.html
[3] http://www.poliisi.fi/poliisi/krp/home.nsf/pages/3C9C912CB0C6B3D0C22574280036EA45

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.