IRC-Galleria

Miksi niin monella hyvällä tai ainakin hyväksi kehutulla elokuvalla on usein aivan järkyttävän huono nimi? Siis oikeasti, jäikö minulta lukematta jokin kirja, jossa oltaisiin mainittu, että lause "ja mikäs tulee teoksen nimeksi?" toimii loitsuna, jolla saa kenet tahansa tuottajan tai käsikirjoittajan kirjoittajan menettämään väliaikaisesti kaiken tyylitajunsa?


Haluaisiko joku pyrkiä perustelemaan, miltä osin "Koirankynnen leikkaaja" ei olisi ihan helvetin vieraannuttava nimi - miksi hitossa minua kiinnostaisi joku tyyppi, joka nimessä annetun ensivaikutelman mukaan tekee pedikyyrejä koirille?

"Linnut", mielenkiintoinen ja hyvin omalaatuinen elokuva, mutta nimi on aivan liian pelkistetty ja yleispätevä. Nimi oli riittävän etäännyttävä, että se lykkäsin tämän elokuvan näkemistä vuosikaupalla.

Epämääräinen "Vicky Christina Barcelona" on myös kyrpinyt minua. Kolme erisnimeä peräkkäin - unohtiko Woody Allen kytkeä mielenkiintoisuutta koskevat aivojen assosiaatioalueet päälle ideoidessaan nimeä?

Ja kun paikannimiä lähdettiin ruotimaan niin kuinkas jännältä "München" (engl. Munich) kuulostaa? Jumankauta, se on seksalaisen kaupungin nimi! Olisko Le fabuleux destin d'Amélie Poulainille pitänyt sittenkin antaa nimeksi Paris? Siinä olisi enemmän järkeä, kun ottaa huomioon, että Ameliessa tapahtumat sijoittuvat ainoastaan Pariisiin. Münchenissä taas kuvataan YMPÄRI MAAILMAA matkustavien Israelilaisten salamurhaajien vaiheita. On toki totta, että vuoden 1972 Olympialaisten verilöyly, jota Israelin Mossad-iskuryhmä lähetettiin kostamaan, tapahtui Münchenissä, mutta eihän Taru Sormusten Herrastakaan ole nimeltään Mordor, vaikka siellä koko tarina käytännössä katsoen sai alkunsa.

Etelä-Korealainen "Oldboy" on omasta mielestäni yliarvostettua aasialaistaidehomoilua, joka ratsastaa puutuneiden katselijoiden shokkiaallolla, mutta monet pitävät tätä jostain syystä laadukkaana elokuvana. Oli miten oli, nimi on yksinkertaisesti aivan uskomattoman järkyttävä kasa laamankusessa muhivaa sonninpaskaa ja jos joku ihmettelee tuomiotani, kehotan häntä hankkimaan ammattiapua ja lukemaan ehkä kirjan tai pari. Bertin päiväkirjatkin tarjoavat materiaalin paremman nimen keksimiseen.

Entäpä henkilökohtainen suosikkini "Pianistin sivunkääntäjä"? Turvavyöt kiinni, koska tästä tulee jännittäv - anteeksi, luulin hetken eläväni rinnakkaistodellisuudessa, jossa noin tökerö ja mitäänsanomaton työnkuvaus kuulostaa jostain syystä stimuloivalta ja mielenkiintoiselta. Siis ihan oikeasti! Miten hitossa kukaan voi pelkän nimen perusteella olettaa tämän olevan edes etäisesti kiinnostavalta? Miten olisi, jos Denis Dercourt ohjaisi seuraavaksi elokuvan nimellä "Toimistorotan klemmarinojentaja" ?


Toisinaan tilanne kääntyy myös ympäri. Huonoiksi tai keskinkertaiseksi tituleeratut elokuvat saavat joskus somisteekseen todella mielenkiintoisia nimiä, kuten esimerkiksi Godsend tai Seraphim Falls.


Osaa nimistä ei näennäisesti katsoen voi päättää, kun ne pohjautuvat kirjaan. Mutta kun tarkemmin miettii, niin mikä saatanan tekosyy se on olevinaan? Onhan The Shawshank Redemptioninkin karsittu versio Stephen Kingin romaanin nimestä, eikä se estänyt sitä olemasta imdb:n arvostetuin elokuva.

Pieni vinkki, tuottajat / käsikirjoittajat / kirjailijat: NIMI = TIIVISTELMÄ. Niin se vain menee. Te ette voi laiminlyödä luomisprosessinne näkyvyyden keskeisintä avaintekijää antamalla teoksellenne aivan sietämättömän nimen. Kun teillä kerran on sitä verbaalista lahjakkuutta, voitte varmasti keksiä vähän jotain oivaltavampaa kuin edellämainitut fiaskot. On ihan täysin mahdollista tehdä hyviä elokuvien nimiä, esimerkiksi Requiem For A Dream (suom. Unelmien Sielunmessu), The Silence of the Lambs (suom. Uhrilampaat) tai vaikkapa American History X - joten tekosyitä on ihan turha alkaa suoltamaan.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.