IRC-Galleria

Invision

Invision

Asiat eivät ilahduta ihmisiä. Ihmiset ilahtuvat asioista.

Selaa blogimerkintöjä

Mikä on elämäntarkoitus?Sunnuntai 27.01.2013 19:39

Tehdä jotakin, joka vastaa kaikkiin neljään kysymykseen:

Mitä minun täytyy tehdä? (kehoon suunnattu)
Mitä minä voin tehdä? (mieleen suunnattu)
Mitä minä haluan tehdä? (sydämeen suunnattu)
Mitä minun pitäisi tehdä? (omatuntoon suunnattu)

Kun kysyy keholtaan mitä täytyy tehdä, on vastauksena omien fysiologisten tarpeiden tyydyttäminen. Keho tarvitsee katon pään päälle ja ruokaa pöydälle jnp. (Maslow:n määrittämät primääriset tarpeet). Nyky-yhteiskunnassa tämä edellyttää siis useimmille sitä, että pankkitilille tulee kuukausittain tarpeeksi fiatpaperia. Kutakuinkin kaikki osaavat vastata tähän ensimmäiseen kysymykseen.

Kun kysyy mieleltään mitä voi tehdä, on kyseessä omien tietojen, taitojen, ominaisuuksien ja kykyjen soveltaminen – myös siitä mitä voi itsellensä opettaa. Kukin kysyy itseltään onko syntynyt pensseli, vasara, laskin, mikrofoni, kynä, vai jokin muu väline kädessään. Näin tehden pyrkii optimoimaan myös tienestinsä. Kutakuinkin kaikki osaavat vastata tähänkin kysymykseen, mutta tässä alkaa jo potentiaali hiipua.

Kun kysyy sydämeltään mitä haluaa tehdä, on kyseessä se vatsatuntumalta esiinkumpuava, ehdoton draivi tehdä jotakin, josta ei vähällä kyllästy, jonka vuoksi haluaa nousta sängystään ylös täynnä energiaa ja uppoutua flow-tilaan. Tähän kysymykseen päästyä vain vähemmistö on löytänyt tai luonut itselleen työn, joka vastaa kaikkiin kolmeen ensimmäiseen kysymykseen. Yleensä vapaa-aikaan mahtuvat, työstä eriävät toiminnat kuitenkin täyttävät tämän osion.

Kun kysyy omatunnoltaan mitä pitäisi tehdä, tulisi vastauksena olla jonkin elämälle tai yhteiskunnalle luotu lisäarvo, joka tekee olemisesta kaikilta ilmenemismuodoiltaan parempaa – tai olemisen sietämättömyyksistä siedettävämpiä, omasta tietoisuustasostaan riippuen. Mikä on se kädenjälki ja muisto, jonka haluaa jättää jälkeensä, ja josta olla ylpeä? Tähänkin, viimeiseen kysymykseen vain vähemmistö osaa työn puolesta vastaamaan. Se jää myöskin vapaa-ajalle suunnatuksi, jos sitäkään.

Jos teet jotakin, joka vastaa kaikkiin neljään kysymykseen olet onnistunut rakentamaan itsellesi yhden kolmesta onnellisuuden peruspilarista.

11678275.jpg

PS. Kyseessä on siis elämäntarkoitus, ei elämän tarkoitus.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.