IRC-Galleria

Jealous_Girl

Jealous_Girl

on kurttu ;P LordTeme <3
Luin nämä Purinan Reviiri-lehdestä, ja oli muutes hyvii ;) Vinkit kirjoittanut Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan professori Marjatta Snellman, joka on tehnyt pitkän uran eläinsuojelun puolestapuhujana. Omat kommenttini olen laittanut tekstin sekaan sulkuihin ;)

HARKITSE ROTUA HUOLELLA!

- Ennen uuden pennun hankintaa kannattaa ottaa selvää rodun erityispiirteistä ja sairauksista. Rodun valinnassa olisi syytä miettiä eläinsuojelullista ja inhimillistä näkökulmaa. (Eli onko järkeä ottaa sellaista rotua, joka kärsii kuitenkin jonkinlaisesta kivusta tai joistain vaikeuksista koko elämänsä ajan?)

- Älä valitse erikoisen näköiseksi jalostettua rotua ainakaan ilman tarkkaa etukäteistietoa rodun ominaisuuksista. Tutustu rotuyhdistysten nettisivuihin ja kysele kasvattajilta, millaisia ongelmia heidän pennuillaan on ollut. Hyvä kasvattaja kertoo niistä rehellisesti ja vähättelemättä. Valitse kasvattaja, joka on allekirjoittanut Kennelliiton kasvattajasitoumuksen(tai rotuyhdistyksen).

- Muista rotua harkitessasi terve maalaisjärki: haluatko varmasti rodun, jolla on esim. hengitysvaikeuksia lyhytkuonoisuuden takia? Pennun vanhempien näyttelymenestyskään ei kerro kaikkea, sillä rotujen ulkomuotosäädöksiä on vastikään korjattu ja aiemmin näyttelyissä menestyneet yksilöt voivat kärsiä rodulleen tyypillisistä ongelmista.(ja joskus tuomaritkin katsovat vain ulkonäöltä parhaat eivätkä välitä, jos koiralta puuttuu LIIKAA hampaita tai sillä on todettu joku sairaus) Parasta olisi, jos ostaja voisi tavata ainakin toisen pennun vanhemmista ja todeta omin silmin sen luonteen sekä ulkomuodon. Kannattaa myös muistaa, että sekarotuinen koira ei välttämättä ole terveempi: paljon riippuu siitä, mitä rotuja ja millaisia yksilöitä siinä yhdistyy. Mitään takeita ei ole Venäjältä tai Virosta tuoduista koirista, ja niitä en voi suositella.

- Rodusta riippumatta mieti koiran terveyttä luonteen ja käyttötarkoituksen ohella. Ensinnäkin koiran tulee pystyä hengittämään normaalisti. Ihminen voi kokeeksi puristaa sieraimiaan sormilla puoliksi kiinni, niin hän ymmärtää, miten hankalaa alikehittyneistä hengitysteistä kärsivän koiran on hengittää.

- Koiran tulee pystyä liikkumaan normaalisti, eikä esimerkiksi laahaamaan takajalkojaan, kuten valitettavan moni saksanpaimenkoira nykyään.

- Koiran ihoon ja turkkiin tulee kiinnittää huomiota: hyvin kurttuinen nahka altistaa iho-ongelmille ja ylettömän pitkä turkki haittaa liikkumista.

- Viimeiseksi koiran täytyy pystyä parittelemaan ja lisääntymään ilman apua: älä vaitse rotua, jonka synnyttämisestä on tullut niin vaikeaa, että keisarileikkaukset ovat arkipäivää.(kuten englanninbulldoggi)

**************************************************************

Toisinsanoen kiteytettynä: Valitse rotu, joka pystyy olemaan normaali koira! Niin, että se voi hengittää, liikkua, syödä, juoda ja nauttia elämästä ilman kipuja ja kalliita hoitoja :)

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.