IRC-Galleria

Viimeisin mielipidekirjoitukseni :PKeskiviikko 21.03.2007 01:08

Kasvisruoalla ilmastonmuutosta vastaan.

Viime aikoina on ilmastonmuutos ollut tapetilla. Ilmastonmuutoksen torjumiseksi on tarjottu lukuisia keinoja hybridiautoista sähköverotukseen.
Kuitenkin YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n juuri julkistetun raportin mukaan kasvissyönti on yksi tehokkaimmista tavoista vaikuttaa ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi. On laskettu, että yksi yhdysvaltalainen sekasyöjä aiheuttaa keskimäärin 1,5 tonnia enemmän hiilidioksipäästöjä vuodessa kuin kasvissyöjä. Bensiiniautoilla ajetuiksi kilometreiksi muunnettuna luku vastaa
10 000km/henkilö/vuosi.

Tämä ei tarkoita sitä, että jokaisen ihmisen tulisi välittömästi ryhtyä vegaaniksi, vaan jo kohtalaisetkin muutokset kasvispainotteisempaan suuntaan vaikuttavat. Korvaamalla muutaman liha-aterian viikossa kasvikunnan proteiinilla, kuten soijalla, linsseillä tai kotimaisilla härkäpavuilla saa tärkeiden ravintoaineiden lisäksi hyvän mielen. Soija ja linssit ovat ulkomailta tuonnista huolimatta lihaa huomattavasti ekologisempia vaihtoehtoja.
Suuri osa Suomessakin kasvatettavasta siipikarjasta ja porsaista ruokitaan soijalla, joten pelkkä soijan syönti on energiatehokkaampaa.

Kotimainen liha ei aina olekaan ns. lähiruokaa, vaikka sitä sellaisena usein markkinoidaankin. Lisäksi karjankasvatuksesta aiheutuvat metaani- ja muut päästöt ovat ilmaston ja ympäristön kannalta todella haitallisia.

Karjatalouden päästöt ovat Suomessa heti kaatopaikkojen ja jätevedenpuhdistuksen jälkeen suurimmat ilmastonmuutoksen kiihdyttäjät metaanin osalta. Maailmanlaajuisesti tarkastellen metaani on toiseksi voimakkain ilmastoon vaikuttaja ja se on 100 vuoden tarkasteluajalla 21 kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu.
Soijan viljelyn ympäristöhaitat ovat monin verroin karjataloutta pienemmät, sillä siitä ei aiheudu metaanipäästöjä ilmakehään.

Toki tulee muistaa, ettei kaikki kasvisruokakaan ole ekologista. Valtavat riisiviljelmät ovat metaanipäästöjen kannalta lähes yhtä haitallisia kuin karjankasvatus, mutta riisin sijasta voi syödä vaikkapa kotimaista ohraa ja ostaa muutkin tuotteet mahdollisuuksien mukaan luomuna tai lähiruokana, sekä suosia vihanneksia kauden mukaan.

Kasvispainotteinen- tai kasvisruokavalio on oikein toteutettuna täysin turvallinen ja terveellinen vaihtoehto koko perheelle. Esimerkiksi Internetistä löytyy paljon hyviä vinkkejä ja kasvisruokareseptejä.

Tässä, kuten monessa muussakin asiassa vaikuttavat pienet ja hieman suuremmatkin teot, tärkeintä on taistella yhdessä ilmastonmuutosta vastaan!

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.