IRC-Galleria

MeemoDaa

MeemoDaa

elämä on pyllystä
MITÄ ON KANSANVALTA?

1. Kansanvalta eli demokratia

Demokratian periaatteisiin kuuluu enemmistöpäätösten tekeminen. Välitöntä demokratiaa voi olla esim. äänestäminen, kättänostamalla tai kansanäänestyksen järjestäminen jostakin valtion kannalta tärkeästä asiasta. Äänestyksellä on mahdollisuus vaikuttaa omalla mielipiteellään. Kansalaisilla on demokratiassa lukuisia kansalaisoikeuksia mm sananvapaus.
Äänestysoikeus ja vaalikelpoisuus on taattu kaikille täysi-ikäisille kansalaisille.
Vaalisalaisuus pyritään äänestyspaikoilla turvaamaan huolellisilla vaalijärjestelyllä.

Opposition tehtävänä on kritisoida vallakäyttäjiä ja tarjota erilaisia vaihtoehtoja harjoitettavalle politiikalle. Opposition lopullisena tavoitteena on valtaa pitävien syrjäyttäminen ja valtaannousu.

Diktatuuri

Vaaleja järjestetään harvoin tai ei ollenkaan. Lahjonta eli korruptio ja monenlainen vaalituloksen manipulointi, eli vääristely ovat yleisiä. Valtaa ei käytetä kansan enemmistön tahdon mukaan. Päätöksen tekee diktaattori eli yksinvaltias.
Yksinvaltaisessa järjestelmässä poliittisia vaihtoehtoja ei ole. Samapuolue saattaa pysytellä vallassa vuosikymmeniä. Kritiikki valtaapitäviä kohtaan tukahdutetaan ja oppositio on joko tuhottu tai kadonnu maan alle tai ulkomaille.

2. VALLAN KOLMIJAKO
- Lainsäädäntövalta
-eduskunta

-toimeenpanovalta
-presidentti + hallitus

-tuomiovalta
-riippumattomat tuomioistuimet

-ajatus vallan kolmijaosta lainsäädäntö-,toimeenpano - ja tuomiovalta on lähtöisin Ranskasta. Paroni piti vallan jakamista parhaana keinona ennalta ehkäistä vallan keskittymistä yhdelle henkilölle.

EDUSKUNTA KANSANVALLAN TOTEUTTAJANA

3. Eduskunta valitsee eduskunnan puhemiehen ja 2 varapuhemiestä.

Eduskuntaryhmä valitsee itselleen puheenjohtajan.

Uusien lakien säätäminen. Eduskunta hyväksyy valtion tulo- menoarvion eli budjetin

4. Suullisilla ja kirjallisilla kysymyksillä eduskunta valvoo hallituksen toimia

5. -


HALLITUS POLIITTISEN ELÄMÄN JOHDOSSA

6. a) enemmistöhallitus = siinä on yli 100 kansanedustajaa
b) vähemmistöhallitus = jos kansanedustajan määrä jaa alle 100
c) yhteishallitus = jos kaikki eduskuntapuolueet ovat mukana

7. Hallitus harjoittaa yhdessä presidentin kanssa ylintä toimeenpanovaltaa. Se valmistelee ja toimeenpanee presidentin ja hallituksen päätöksiä.

Hallitus kokoontuu viikottain käsittämään asioita yleisistuntoon.

Hallituksen kolmas toimintatapa on hallituksen iltakoulu, jossa valmistellaan yleisistuntoa ja presidentin esittelyä.

PRESIDENTTI TASAVALLAN JOHDOSSA

8. -Ulkopolitiikan johtaminen
-myöntää eron vanhalle hallitukselle ja nimittää uuden
-valtiopäivien avaaminen
-toimii puollustusvoimien ylipäällikkönä

9. Presidentin tulee olla syntyperäinen Suomen kansalainen. Presidentti valitaan suoralla kaksivaiheisella vaalilla 6v kerrallaan puolueiden ja valitsiayhdistysten asettamien ehdokkaiden joukosta.

JOKAINEN ÄÄNI ON ARVOKAS

10. -

11. Suomessa esim. eduskuntavaalissa käytössä oleva vaalitapa, joka pyrkii huomioimaan eripuolueet ja kannatuksen niin, että ne saavat päättäviin elimiin edustajia samassa suhteessa. Johtanut käytännössä monipuoluejärjestelmää.

YHDENTYVÄ EUROOPPA

12. Komissio = Suunnittelee ja toteuttaa päätöksiä ja huolehtii siitä, että EU toimii perussopimuksen hengen mukaisesti.
Kokoonpano = Tuhansine virkamiehineen ja myös sen johtoa joka koostuu puheen johtajasta ja komissaareista

Ministerineuvosto = Vastaa lainsäädännöistä, siihen kuuluu 1 ministeri kustakin jäsenvaltiosta.

Huippukokous = Niissä päätetään EU - valtioiden pääministerien ja presidenttien toimesta EU:n suuret linjat ja visioidaan tulevaisuutta
Kokoonpano = jäsenmaat

JULKINEN TALOUS

1. Verotus
2. Opetus ja kulttuuri sekä sosiaali- ja terveysmenot
3. Veroilla tasoitetaan keskenäisiä tuloja. Verotuksella rahoitetaan julkisia palveluita ja lapsiperheiden tukia. Verotuksella pyritään vaikuttamaan kansalaisten kulutustottumuksiin.
4. Valtion tulovero eli suurituloiset maksavat suhteessa enemmän veroja kuin pienituloiset. Kansalaiset maksavat veroja ja saavat vastineeksi yhteiskunnan palvelut ja tuet.
5. Välittömät verot maksetaan suoraan palkasta ja välillisiä kun kulutetaan
6. Harmaa talous on nimitys kaikelle sellaiselle taloudelliselle toiminalle, jolla pyritään pimittämään valtiolta veroja ja maksuja, se on laitonta. Harmaata taloutta on se että työmäällä työntekijöitä on pimeästi eikä heille makseta sopimustenmukaista palkaa eikä palkasta peritä lainkaan veroja ennakkoon.
7. a) Työntekijä menettää eläke-etunsa kun eläkevakuutusmaksuja ei makseta. Hän jää myös ilman korvauksia jos työpaikalla sattuu tapaturma, koska sosiaaliturvamaksut ovat maksamatta.
b) Työnantaja saattaa saada voittoja mutta työn laadulla tai aikataululle ei ole takuita kukaan ei korvaa menetyksiä jos työpaikalla sattuu virheitä tai onnettomuuksia
c) Verotuloja jää saamatta ja hyvinvointi yhteiskunnan toiminta vaikeutuu. Rehellisten palkansaajien vero taakka voi kasvaa.
8. Verotaso on mielestäni aivan liikaa. Yhteiskunnalla on varaa pitää hyviä terveyspalveluja.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.