IRC-Galleria

syntyis jo.... viikko 39Perjantai 28.11.2008 12:21

Lapsi:
Nyt useimmat lapset ovat jo asettautuneet pää alaspäin ja leuka rintaa vasten niin sanottuun ”raivotarjontaan”, mikä on tavallisin syntymäasento.

Vauva on 49 cm pitkä ja painaa 3200 g.

Äiti:
Supistukset saattavat nyt alkaa minä päivänä tahansa. Voi olla ihanaa oleilla vain kotosalla viimeiset päivät ja vielä avautumisvaiheen alussa. Yritä liikuskella, käydä suihkussa, levätä ja keskittyä supistusten välisiin taukoihin. Keskustele synnytysvastaanoton henkilökunnan kanssa siitä, milloin on lähdettävä. Jos olosi on epämukava, soita heti sairaalaan.

Tämän viikon alussa sikiö on 36 viikkoa vanha. Käden otteet tulevat lujemmiksi ja sikiö reagoi selvemmin valoon ja ääniin. Sen vartalo on pyöreä ja pullea. Suolistossa on nyt kunnon määrä mekoniumia, lapsenpihkaa. Yleensä pää on alaspäin ja usein painunut lantiota vasten. Nyt kohdussa on niin ahdasta, että kädet ja jalat pysyvät tiukasti kiinni vartalossa. Luusto muuttuu kovemmaksi, mutta kaikki kehon luut eivät ole kovia vielä synnytyksessäkään. Pääkallossa on pieniä aukkoja, jotta pää pystyy mukautumaan synnytyskanavaan. Pää voi näyttää hieman oudolta heti synnytyksen jälkeen, mutta se palaa oikeaan muotoonsa nopeasti.

Älä tuijota liian tiukasti laskettua aikaa! Oletetun syntymäpäivän yhteydessä käytetään aikavarausta”plus/miinus 14 päivää”. Se tarkoittaa, että synnytys voi alkaa koska tahansa seuraavien neljän viikon aikana! Säästät paljon kallisarvoista energiaa, kun et anna lasketun ajan päivämäärän hallita elämääsi. Kuten olet huomannut, et juurikaan pysty kontrolloimaan raskauttasi. Niin on myös nyt. Vaikka kuinka jännittäisit ja odottaisit laskettua päivää, et voi vaikuttaa todelliseen syntymähetkeen.


Onko olosi kehnonlainen, voitko pahoin ja huimaako sinua makuuasennossa? Se on normaalia ja sitä kutsutaan vena cava -syndroomaksi. Painava kohtu painaa suurta verisuonta selässäsi ja hidastaa veren virtaamista takaisin sydämeesi. Tämä ei ole vaarallista, mutta joskus sangen epämiellyttävää. Monille paras makuuasento on vasemmalla kyljellä, koska se vaikuttaa vähiten kehon verenkiertoon.

Pituus häpyluusta kohdun korkeimmalle kohdalle vaihtelee riippuen siitä, onko lapsen pää kiinnittynyt vai ei. Kun pää kiinnittyy, tunnet painetta lantiossa.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.