IRC-Galleria

Sekalaisia mietteitäMaanantai 14.01.2008 02:18

Viikon 2 loppu alkoi perjantaina terveystiedon tuplatuntien päätyttyä kello 14, kun päätin ottaa ET-tuntini vapaaksi - olihan viikonlopun ohjelma pitkälti kuin kyseisen oppiaineen tunti suuremmalla osanottajamäärällä ja vaihtelevammilla aiheilla. Kävin kotonani heittämässä koulukirjat ja täydentämässä savukevarastoani, jonka jälkeen suuntasin kohti maamme pääkaupunkia (se ei edelleenkään ole Hyvinkää), jossa tapasin epämääräisen joukon inhottavia hippejä vähemmän yllättävässä kohtauspaikassa, kahvila Soihdussa.

Kun olin oppinut pelaamaan jotain häröä kiinalaista lautapeliä (hävisin), suuntasimme kohti Tapiolaa. Espoolaisena minun oletettiin (virheellisesti) tietävän, minne olimme matkalla. Perstuntumalla ja nenäänpäätäni seuraamalla johdatin kuitenkin joukon oikeaan osoitteeseen, Tapiolan Kulttuuritalolle, jossa pidettäisiin Nufit 2008, siis kuluvan vuoden Nuorten Filosofiatapahtuma, teemanaan hyöty (ks. http://www.nufit.fi/ ).

Ensimmäinen keskustelu, jonka alustajana toimi valtiosihteeri Raimo Sailas aiheella "Mikä Suomea pyörittää?", alkoi (ja päättyi) lupaavasti, ja ensikertalaisena sain hyvin positiivisen kuvan tapahtumasta. Seuraavana vuorossa oli Yrjö Sotamaan, Taikin rehtorin, "Luova tieto", joka otsikkona kuulosti mielenkiintoiselta, mutta jonka totesimme turhan kuivaksi ja siirryimme aulaan puhumaan niitä näitä. Päivän viimeisen debatin, joka oli pitkälti pääasiallinen syyni tulla paikalle perjantaina, "Uskova voittaa aina", alusti pappi Teemu Laajasalo. Esitys sinänsä oli eloisa ja mielenkiintoinen, mutta alustaja keskittyi kauppaamaan uskoa lähinnä henkivakuutuksena.

Lauantaina tulin paikalle vasta nukuttuani kunnolla, ja missasin täysin ensimmäisen keskustelun. Kahdesta seuraavasta vaihtoehdosta valitsin kiinnostavammaksi dosentti Leena Vilkan "Eläinten hyödyntämisen", joka osoittautui toki kiinnostavaksi esitelmäksi, mutta josta huomasi, että alustaja ei tuntunut ottaneen lainkaan huomioon, että tapahtumassa olisi tarkoitus myös pohdiskella ja keskustella, ja niinpä kysymyksestä riippumatta vastaus tuntui olevan "massatuotanto sitä" tai "massatuotanto tätä". Tämän jälkeen tapahtumassa seurasi vajaan tunnin lounastauko, joten suuntasimme kohti lähintä pizzeriaa. Jossain näillä tienoilla tein myös erään päätöksen, jota paikallaolijoiden oli aluksi hyvin vaikea niellä. Epäusko muuttui kuitenkin positiivisempiin tunnetiloihin.

Lounaan jälkeen tuli taas aika valita kahden keskustelun väliltä, ja ilkeänä uskontokriitikkona ja pahana kristittyjen mollaajana "Kavahtakaamme hyötyä!" tulikin valittua lähinnä siksi, että alustajana oli ekumeenisen neuvoston pääsihteeri ja ortodoksipappi Heikki Huttunen. Alustaja ei kuitenkaan osoittautunut fanaattiseksi käännyttäjäksi (Selvisi jopa, että idän kirkko ei moista harrasta. Nostaisin hattua, jos käyttäisin sellaista) ja keskustelu oli varsin mielenkiintoinen, vaikka aiheesta poikettiinkin ajoin reippaasti.

Seuraavista keskusteluista, siis politiikan tutkija Iivi Masson "Vastuullisuus" ja sarjakuvapiirtäjä Kaisa Lekan "Ruumiin funktio" molemmat osoittautuivat pikaisen tarkastelun perusteella varsin pitkäveteisiksi, joten päätimme seurata Sokrates-väittelykilpailua (tässä vaiheessa osa porukasta lähti kotiin ja osa kauppaan), jonka toinen kierros oli siitä mielenkiintoinen, että varsinaisen aiheen sijasta kahdeksan minuutin vapaa väittelyaika kului lähinnä siihen, että väittelijät väittelivät siitä, mistä väittelevät. Tuomas Nevanlinnan ja Jukka Relanderin Jalat maassa -show kuulosti kyllä mielenkiintoiselta, mutta vatsan tyhjiö muistutti jälleen olemassaolostaan, ja tiemme vei jälleen pizzeriaan. Päivällisen jälkeen kävimme vielä seuraamassa Sokrates-väittelykilpailun finaalin, jossa Salon lukion poppoo peittosi Hyrylän lukion ryhmän.

Sunnuntainakaan en ollut erityisen kiinnostunut nousemaan aikaisin, joten tulin reilusti myöhässä poliitikon ja toimittajan Kirsi Pihan alustamaan "Mitä politiikka tekee?" -keskusteluun, josta johtuen kuulemma varsin hyvän debatin ydin jäi itseltäni saavuttamatta. Myös seuraavan ohjelmanumeron, siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen päällikön Pekka Sutelan alustaman "Jatkuvan kasvun" päätti porukkamme demokraattisella diktatuuripäätöksellä jättää sikseen, ja käytimme puolitoista tuntia vaihteeksi tapiolalaisten pizzerioiden vertailuun. (Jos jotakuta nyt sattuisi kiinnostamaan, Frutti di Maren mereneläväpizza pieksi Kotipizzan kasvisläpyskän helposti, tosin tonnikala rupesi puuduttamaan puolessa välissä lättyä) Aterioituamme palasimme Kulttuuritalolle seuraamaan viimeistä debattia, "Ajattelevan hyötyajattelun puolustus", alustajinaan professori Matti Häyry ja dosentti Tuija Takala. Jälleen luvassa oli oikeasti mielenkiintoista, peräti filosofista keskustelua. Tapahtuma päättyi Espoon kaupungin viestintäjohtajan Satu Tyry-Salon päätössanoihin, jotka tosin keskittyivät lähinnä mainostamaan Espoon 550-vuotisjuhlaa. Itse olin aina luullut, että Espoo perustettiin joskus 1800-luvulla.

Sekalainen seurueemme suuntasi kohti Helsingin keskustaa, jossa päätimme olla syömättä pizzaa, ja päivällinen koostuikin erään kebabmestan antimista (omalla kohdallani pitafalafel). Syötyämme ja palloiltuamme keskustassa hyppäsimme Z-junaan, joskin, vaikka vaihtoehto käväisi mielissämme, emme menneet Lahteen vaan jäimme pois Tikkurilan kohdalla. Ilta jatkui mukavasti protuhippijuttujen parissa.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.