IRC-Galleria

Mikä on ikuista? Lauantai 01.09.2007 05:16

OVATKO TÄHDET IKUISIA?

Tähdet eivät ole ikuisia, vaan ne syntyvät, elävät ja kuolevat. Se, että tähdet näyttävät meistä ikuisilta, johtuu siitä, että ne ovat ihmistä paljon pitkäikäisempiä. Jollei oma tähtemme, Aurinko, olisi hyvin pitkäikäinen ja vakaa, elämän Auringosta täysin riippuvainen olemassaolo maapallolla olisi mahdotonta.

Kaikkialla maailmankaikkeudessa vetyä on noin 70 % ja heliumia vajaa 30 %. Muiden alkuaineiden osuus vaihtelee, mutta se on korkeintaan pari-kolme prosenttia. Näin ollen kaikkien syntyvien tähtien ainekoostumus on suurinpiirtein sama. Se, minkälaisiksi tähden ominaisuudet ja kehitys muodostuvat, riippuu yleensä vain tähden massasta. Samanmassaisista tähdistä tulee samanlaisia, ja ne kehittyvät samalla tavalla ja samalla nopeudella. Jos tähti on ahdas kaksoistähti, tai jos se pyörii hyvin nopeasti, sen kehityksestä tulee erilainen.

Painovoiman vaikutuksesta uusi tähti tiivistyy, kunnes sen keskusalueella lämpötila nousee niin korkeaksi, että vety alkaa muuttua heliumiksi. Tämä reaktio tuottaa runsaasti energiaa, jonka tähti sitten säteilee ympäristöönsä.

Jos tähden massa on suurempi, lämpötila keskustassa on korkeampi ja tähti kuluttaa vedyn loppuun paljon nopeammin. Niin kauan kuin vetyä riittää tähden keskustassa, tähden kirkkaus pysyy vakaana ja esimerkiksi elämän kehitys tähteä mahdollisesti ympäröivillä planeetoilla on mahdollista.

Oma Aurinkomme on muuttanut keskustansa vetyä heliumiksi nyt noin 5 miljardin vuoden ajan ja sitä riittää vielä suunnilleen yhtä pitkäksi ajaksi.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.