IRC-Galleria

Siinähän värkkäävätLauantai 20.10.2007 17:27




Microsoft kirjoittaa Windows-käyttöjärjestelmänsä ytimen koodia uudelleen. Yhtiön tavoitteena on tehdä siitä kevyempi ja näin soveltuvampi suuremmalle tuotejoukolle tulevaisuudessa, mukaan lukien Vistan seuraajaksi kaavailtu Windows 7.

Sisäinen projekti on nimetty MinWiniksi. Microsoftin ohjelmistosuunnittelija Eric Trautin mukaan koodia ei vielä olla käyttämässä suoraan missään tuotteessa mutta se tulee olemaan osa Windows 7 -käyttöjärjestelmää.
Kernel eli ydin on käyttöjärjestelmän pohjalla sykkivä koodi. Kernel keskustelee tietokoneen laitteiston kanssa, ja sen päälle rakennetaan käyttöjärjestelmän muut osat.

"Monet ihmiset pitävät Windowsia suurena, turvonneena käyttöjärjestelmänä, mikä on ehkä oikeudenmukainen luonnehdinta, minun on pakko myöntää", Traut sanoi puhuessaan Illinoisin yliopistossa.

Hänen mukaansa ytimeltään ja pohjimmaisilta osiltaan käyttöjärjestelmä on kuitenkin melko virtaviivainen.

MinWin vie 25 megatavua levytilaa

Traut esitteli MinWinin esittelyversiota, josta puuttuu graafinen käyttöliittymä. Se vaatii 25 megatavua muistia ladattuna levylle. Ero on melkoinen verrattuna Windows Vistan vaatimaan neljään gigatavuun.

MinWin toimii myös alle 40 megatavulla keskusmuistia. "Tämä todistaa, että Windowsin sisällä on melko mukava pieni ydin", Traut huomautti.

Hänen mukaansa tästäkin huolimatta Microsoft haluaa kutistaa ydintä entisestään. Se on yhä liian iso.

Microsoft käyttää kerneliään osana lukuisia tuotteita, aina työpöytäkäyttöön tarkoitetuista Windows-versioista palvelinlaitteisiin. Kernelin rakentaminen vieläkin pienemmäksi mahdollistaa sen käyttämisen vieläkin vähemmän muistia sisältävien laitteiden käyttöjärjestelmissä, kuten sulautetuissa järjestelmissä.

"Tämän avulla voimme siirtyä entistä laajemmille alueille", Traut totesi.

Microsoft on kertonut julkistavansa Windows 7:n vuoteen 2010 mennessä. Yhtiö ei ole kuitenkaan paljastanut yksityiskohtia käyttöjärjestelmän ominaisuuksista. IDG

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.