IRC-Galleria

Wiltson

Wiltson

elä, nii teet historiaa!

Uusimmat blogimerkinnät

Selaa blogimerkintöjä

Pieni tulitikku tyttöKeskiviikko 28.11.2012 17:22

Kuulin tämän tänään. Tää on ehkä maailman ihanin ja koskettavin tarina, tässä tämä teille luettavaksi:

Oli kauhean kylmä; satoi lunta ja ilma alkoi hämärtää; olikin vuoden viimeinen ilta, uudenvuoden aatto. Pakkasessa ja pimeässä asteli kadulla pieni, köyhä tyttö paljain päin, paljain jaloin.
Olihan hänellä ollut tohvelit jalassa, kun hän lähti kotoa, mutta siitä ei ollut suurta apua! tohvelit olivat kovin suuret, hänen äitinsä oli viimeksi käyttänyt niitä, niin isot ne olivat, ja rientäessään kadun poikki kahden kiitävän vaunun tieltä, oli tyttö pudottanut ne; toista tohvelia ei löytynyt mistään, toisen otti joku poika; hän sanoi että hän joskus käyttää tohvelia kehtona, kun itse saa lapsia.
Pieni tyttö taivalsi eteenpäin paljain, hentoisin jaloin, jotka vilusta olivat ihan sinipunertavat; vanhassa esiliinassa oli hänellä paljon tulitikkuja ja kädessä hän piteli yhtä punttia; kukaan ei koko päivänä ollut ostanut häneltä! kukaan ei ollut antanut hänelle ainoaa roposta; nälissään, viluissaan käveli pieni raukka katua. Kurjan näköinen hän oli! Lumihiutaleet putoelivat hänen pitkiin, keltaisiin hiuksiinsa, jotka niin herttaisesti kähertyivät niskassa, mutta kauneuttaan tyttö todella ei ajatellut. Kaikista ikkunoista loistivat kynttilät ja koko kadulla tuntui suloinen hanhenpaistinhaju; olihan uudenvuoden aatto, sitä tyttö ajatteli.
Nurkkaan kahden talon väliin, joista toinen ulottui kauvemma kadulle kuin toinen, hän lyyhistyi istumaan; pienet jalat oli hän vetänyt allensa, mutta häntä paleli entistä enemmän ja kotiin ei hän uskaltanut mennä, sillä eihän hän ollut myynyt yhtään tulitikkuja, eihän hän ollut saanut ainoaa killinkiä, isä olisi lyönyt häntä ja kylmähän oli kotonakin; ei ollut kuin katto pään päällä, sillä tuuli puhalsi huoneeseen, vaikka pahimpia läpejä oli koetettu paikata oljilla ja rääsyillä. Hänen pienet kätensä olivat miltei kangistuneet kylmästä. Oi, pieni tulitikku tekisi niin hyvää! Kunhan vaan uskaltaisi ottaa yhdenkin puntista, raapaista seinään ja lämmittää käsiä! Hän otti yhden, ritsis! Kuinka se risahti ja syttyi! Se paloi lämpöisenä, kirkkaana liekkinä, niinkuin pieni kynttilä, kun hän piteli kättään sen ympärillä; siinä oli kummallinen tuli; pieni tyttö luuli istuvansa suuren rautauunin edessä, jossa oli messinkihelat ja messinkireunus; tuli paloi niin kauniina ja lämmitti niin suloisesti; olipa se suloista! --Pieni tyttö oikaisi jo jalkansa lämmittääkseen niitäkin, --samassa sammui liekki. Uuni hävisi, --hänen kädessään oli pieni palanen palanutta tulitikkua.
Hän raapaisi uuden tikun, se paloi, se loisti, ja kun valo lankesi muuriin, kävi se läpikuultavaksi kuin harso; hän katseli huoneeseen, jossa pöytä oli katettu häikäisevän valkoisella liinalla ja hienoilla porsliniastioilla, koreasti höyrysi luumuilla ja omenoilla täytetty, paistettu hanhi; kävi vielä niinkin hauskasti, että hanhi hyppäsi alas vadilta, kammersi, kahveli ja veitsi selässään, pitkin lattiaa ja tuli suoraa päätä köyhän tytön luo; samassa sammui tulitikku eikä näkynyt muuta kuin paksu, kylmä muuri
Tyttö sytytti uuden tikun. Hän istui mitä ihanimman joulukuusen alla; se oli vielä suurempi ja vielä enemmän koristettu kuin se, jonka hän lasioven läpi viime jouluna oli nähnyt rikkaalla kauppiaalla; tuhansia kynttelejä paloi vihreillä oksilla ja kirjavat kuvat, samallaiset kuin ne jotka koristivat puotien ikkunoita, katselivat häneen. Pienokainen ojensi molemmat kätensä ilmaan --samassa sammui tulitikku; tuhannet joulukynttilät nousivat korkeammalle ja korkeammalle, hän huomasi, että ne nyt olivat kirkkaita tähtiä, yksi putosi ja piirsi pitkän tulikaaren taivaalle
,,Nyt joku kuolee!" sanoi pieni tyttönen, sillä vanha mummo, ainoa joka oli ollut hänelle hyvä ja joka nyt oli kuollut, oli sanonut: kun tähti putoaa, menee sielu ylös Jumalan luo
Tyttö raapaisi taaskin tulitikulla muuriin, se levitti valoa ympärille ja keskellä valoa seisoi vanha mummo kirkkaana ja loistavana, lempeänä ja rakastavaisena.
,,Mummo!" huusi tyttönen, „voi, ota minut mukaasi ! minä tiedän että sinä olet poissa kun tulitikku sammuu, poissa kuten lämmin uuni, kaunis hanhenpaisti ja suuri, ihana joulupuu!" ja tyttö raapaisi kiireesti tulta kaikkiin tulitikkuihin, mitä puntissa oli, hän tahtoi pitää kiinni mummosta; ja tulitikut loistivat kirkkaammin kuin kirkas päivä. Mummo ei ikinä ennen ollut näyttänyt niin suurelta ja kauniilta; hän nosti pienen tytön käsivarrelleen ja ilossa ja loistossa lensivät he korkealle, korkealle; eikä siellä ollut kylmää eikä nälkää eikä tuskaa, --he olivat Jumalan luona
Mutta aamulla istui nurkassa talon seinustalla pieni, punaposkinen tyttö, hymy huulilla --kuolleena, paleltuneena vanhan vuoden viimeisenä iltana. Uudenvuoden aamu valkeni pienelle vainajalle, joka istui tulitikut helmassa; yksi puntti oli miltei loppuun poltettu. Hän on koettanut lämmitellä, sanoivat ihmiset; ei kukaan tietänyt mitä ihanuuksia hän oli nähnyt, missä loistossa hän ja vanha mummo olivat astuneet uudenvuoden iloon.

<3

I Love YouTiistai 27.11.2012 18:41

Järki leikkaaTorstai 22.11.2012 18:38

Wilma: Voi Vittu!
Marja: Sano välillä margariini pillu

...hetki...

Wilma: NYT MÄ TAJUSIN!

!!!NAURUA!!! (josta ei meinannut loppua tulla)

tää on taas todistettu...Lauantai 17.11.2012 23:27

...Wilma ei osaa värjätä hiuksi!

vähän niin ku mun ja Amalian tarinaPerjantai 02.11.2012 14:59

[Ei aihetta]Maanantai 08.10.2012 23:48

OLE TÄYSIN REHELLINEN, NIIN JOTAIN IHANAA KÄY SINULLE VIIKONLOPPUNA!

! faktat
oletko ihastunut tai rakastunut? - Olen<3
onko sinulla parasta ystävää? - on<3
onko vanhempasi eronneet? - on
kumman luona asut? - en kummankaan
missä asut? - ;)

! oletko koskaan
käynyt nukkumaan kuulokkeet korvilla? - en
halannut vastakkaista sukupuolta? - olen
itkenyt jonkun takia? - olen
kaatunut pyörällä? - olen
ollut hyvä koulussa? - en !

! viimeisin
henkilö kenen luona olit yötäs? - siit on aikaa, oisinkoha ollu Astalla
kappale, jonka kuuntelit? - we will rock you
henkilö,jonka kanssa vietit aikaa? - täälä tullu vähä kaikkien kaa

! henkilö
jolta sait viimeisen viestisi? - Johannes<3
onko hänellä mukava perhe? - en tiiä
oletteko nukkuneet samassa sängyssä? - ei
näetkö häntä usein? - en tarpeeks usein ;)
oletko koskaan nähnyt hänen itkevän? - en

! viimeisin
henkilö jota ikävöit? - Johannes
juoma? - maito

! milloin viimeks
sait kokeesta kiitettävän? - enmuista
itkit? - ei tästä ole kauaa
nauroit niin, että silmistä tuli vettä? - on siitä vähä aikaa

<3Tiistai 02.10.2012 18:39

2.10.2012 ->

Janette 12 vuottaTiistai 18.09.2012 15:40

Onnea Janette :)

Tästä lähden lasten synttäri kutsuile ;)

<3Tiistai 11.09.2012 23:42

Parane rakas<3

Heips kaikki!Maanantai 02.07.2012 21:54

On ollut nyt hiljais eloa, kotona ei netti toimi edeleenkään :(!

Viiikonloppuna oli kisat, koulukisat meni ok, estekisat hyvin! Janette ja amalia tulivat ristikkoluokassa toisiksi ja miulla ja amalialla 60cm:ssä tippui yksi este eli 4 virhepistettä!

Nyt lähen lomareissuun, eli en pääse tänne kahteen viikkoon, eli en oo minnekkää kadonnu ;)!

Ja vielä kerran : ONNEA JANETTE JA AMALIA!