IRC-Galleria

addictionary

addictionary

lovely bitch <3

koirauutisia <3Lauantai 07.06.2008 03:10

http://www.karjalainen.fi/Karjalainen/Uutiset_maakunta/seitsem%C3%A4n_sudenpentua_sai_keinoemon_koirasta_3943777.html
Leppävirta
Vuokko Viljakka
Seitsemän sudenpentua sai keinoemon koirasta


2,5-vuotias rottweilernarttu Hertta otti hoiviinsa juvalaisen Wolf Parkin susinaaraalle maanantaina syntyneet sudenpennut. Katso video netti-TV:ssä.



Rottweilernarttu Hertta on kaikkien susien sankari. 2,5-vuotias koira otti hoiviinsa juvalaisen Wolf Parkin susinaaraalle maanantaina syntyneet, seitsemän sudenpentua.

Ilman Hertan äidillistä hoivaa sudenpennut olisivat tuskin enää elossa. Hertta imettää ja hoitaa pikkuisia kuin omiaan. Keinoemon touhukkaana apulaisena häärii perheeseen viime vuonna tullut italialainen löytökoira Ele.




Onnekas sattuma pelasti pikkusudet


Sudenpennut päätyivät onnekkaan sattuman kautta Tanja Heiskasen kotiin Leppävirralle.

– Pennut syntyivät keisarinleikkauksella maanantaina. Susiemo ei kuitenkaan pystynyt imettämään niitä. Edellisestä viiden pentueesta jäi samasta syystä vain yksi susi eloon.

– Hertta takaa, että sudenpennut saavat imetyksessä elintärkeät vasta-aineet. Kun Ele on vielä apuna, ne pääsivät aloittamaan elämänsä varsinaisessa viiden tähden hotellissa, iloitsee Pekka Juurikas Juvan susipuistosta.

Pennut suden vatsasta leikannut eläinlääkäri Anu Korpikallio löysi oman verkostonsa kautta Heiskasen perheen, missä oli sattumalta imettävä narttu.

Hertan omat kuusi pentua olivat jo lähellä luovutusikää ja Hertalla riitti maitoa. Heiskanen otti harvinaiset hoivattavat enemmän kuin mielellään vastaan.

– Tämä on koiraihmiselle aivan ihanan ainutlaatuinen tilaisuus. Saan nähdä seurata sudenpentujen kasvua. Meillä olisi varmasti oma lemmikkisusi, jos sen pitäminen yksityisesti olisi Suomessa mahdollista, hän sanoo.

Juurikas pakkasi vajaan vuorokauden ikäiset sudenpennut pahvilaatikkoon, käänsi auton sisälämmittimen täysille ja kiirehti arvolastinsa kanssa kohti Leppävirtaa.

– Hertta otti sudenpennut vastaan heti kuin omansa ja aloitti imetyksen. Ele oli välittömästi auttamassa, käänteli ja nuoli pentuja. Pahimmassa tapauksessa koirat olisivat voineet hylkiä niitä. Pari sudenpentua oli tullessaan aika huonossa kunnossa, mutta nyt ne ovat kasvavat silmissä, Heiskanen kertoo.




Pentue kasvaa hurjalla vauhdilla


Perheen kolmas koira, rottweileruros Pekko, Hertan omien pentujen isä, pelkäsi aluksi vähän uusia tulokkaita, mutta käy jo säännöllisesti katsomassa ja nuuhkimassa niitä.

– Sudenpennut kehittyvät uskomattoman nopeasti. Ne liikkuvat jo, vaikka ovat vain parin päivän ikäisiä. Yksi raottaa jo vähän silmiään. Pekko pelkää niitä vain silloin, jos joku karkaa ja ryömii yllättäen sitä vastaan toisessa huoneessa, Heiskanen naurahtaa.




Kotitarha kutsuu,kun imetys loppuu


– Sudenpennuilla on selvästi pitemmät raajat ja suuremmat varpaat kuin koiralla. Niiden leuat ovat uskomattoman vahvat ja suita saa kammeta oikein voimalla auki. Kai sudet kehittyvät nopeasti siksi, että ovat villieläimiä ja niiden on pärjättävä luonnossa, Heiskanen arvelee.

Koirista sudet erottuvat myös siinä, etteivät hauku, vaan ulvovat. Hertan pelastamista pennuista kasvaa kesysusia, sillä ne ovat tottuneet ihmisiin elämänsä alkumetreiltä asti.

Pentue palaa Juvan susitarhaan parin viikon päästä, kun eivät enää tarvitse imetystä. Nyt Hertta ruokkii niitä kahden tunnin välein läpi vuorokauden.




Hertan sudenpennut paljastuivat koirasusiksi

Kotimaa (07.02.2008)
Myös poliisi joutui puuttumaan asiaan, kun sijaishoitaja ja pentujen oikea omistaja eivät päässeet sopuun eläinten hoidosta. Katso video Netti-TV:ssä.
”Sudenpennut” oli määrä palauttaa eilen Wolf Parkkiin Juvalle, mutta kunnaneläinlääkäri määräsi pennut matkustuskieltoon.

Leppävirta
Vuokko Viljakka

Leppävirtalaisen Hertta-koiran sijaishoidossa olevien sudenpentujen kotiutus Wolf Parkkiin Juvalle epäonnistui keskiviikkona. Leppävirran vt. kunnaneläinlääkäri Marita Saarikivi on määrännyt pentueen matkustuskieltoon.

Eläinsuojelulain mukaan alle kahdeksanviikkoisia kissa- ja koiraeläimiä ei saa siirtää. Hertan seitsemän hoitopentua ovat kahden ja puolen viikon ikäisiä.

On myös paljastunut, etteivät pennut ole täysin puhtaita susia. Niiden sukulinjoista löytyy myös koiraa ja ne luokitellaan koirasuksi.

Pentuja puhtaiksi susiksi aiemmin väittänyt omistaja Pekka Juurikas Wolf Parkista yritti hakea pennut varhain keskiviikkoaamuna Hertta-koiran emännän, Tanja Heiskasen kotoa Leppävirralta.

Heiskanen ei luovuttanut matkustuskiellon takia pentuja Juurikkaalle. Tilanne kärjistyi ja Heiskanen joutui kutsumaan poliisit paikalle. Juurikas poistui vasta, kun poliisit tulivat.

Pentueen matkustuskielto on voimassa ainakin ensi viikon keskiviikkoon asti, jolloin kunnaneläinlääkäri tekee pennuille kuntotarkastuksen.

Pentue madotetaan tänään torstaina. Heiskasen mukaan on syytä epäillä, että pennuissa olisi hakamato. Pennut ovat voineet saada Suomessa nykyisin harvinaisen hakamadon amerikkalaiselta emoltaan.

– Pahimmassa tapauksessa pennut eivät kestä rankkaa madotusta, mutta madotus on pakko tehdä. Ulostenäytteistä selviää, onko niissä loisia. En käsitä, miksi Juurikas tuli yllättäen vaatimaan pentuja ennen elintärkeää madotusta, vaikka tiesi, että madotus tehdään vasta torstaina, keskiviikkoaamun tapahtumista järkyttynyt Heiskanen kertoo.

Wolf Parkilla ei ole voimassa olevia lupia

– Lupa meni viisi minuuttia sitten. Nyt minulla on täällä vain koirasusia, kommentoi juvalaisen Wolf Parkin omistaja Pekka Juurikas keskiviikkona läänineläinlääkärin Paula Junnilaisen puhelinsoiton jälkeen.

Junnilainen kertoo soittaneensa Juurikkaalle ja muistuttaneensa yrittäjää siitä, ettei hänen tarhansa täytä eläintarhojen uusia vaatimuksia.

Juurikas sai vuonna 1998 lääninhallitukselta eläintarhaluvan, mikä olisi mahdollistanut pitää tarhalla kahta sutta. Vaatimukset ovat sen jälkeen kiristyneet.

– Tarha ei täytä eläintarhan vaatimuksia. Esimerkiksi tarhat ovat liian pieniä susille. Juurikas ei voi siksi ottaa tarhaansa susia, eikä niitä muuten ole koskaan edes ollut siellä. Kaikki tarhan eläimet ovat koirasusia. Susiksi kutsuminen aiheuttaa vain turhaa hämminkiä, Junnilainen sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriö hylkäsi kuusi vuotta sitten Wolf Parkin lupahakemuksen susien tuonnille ulkomailta. Suomalaiset eläintarhat päättivät pian sen jälkeen, etteivät anna, eivätkä myy sudenpentuja Juvalle.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.